čtvrtek 8. srpna 2019

Umění a ekologie: slon pokrytý bateriemi

Slon pokrytý bateriemi byl vystaven v londýnské zoo, aby mladí lidé byli seznámeni a informováni o recyklaci elektrických baterií.




Foto: Adam Gray/SWNS.COM

Je vysoký 2,4 metrů a váží dvě tuny: je to umělecký exponát, který napodobuje slona v životní velikosti a je pokrytý třiceti tisíci použitými bateriemi. Práci zadala společnost Duracell, aby zvýšila povědomí o důležitosti recyklace baterií. Zapojila tisíce anglických chlapců a dívek a slon z použitých baterií bude po celé léto vystaven v zoo v Hanwellu v Londýně.

Všechno pramení z iniciativy společnosti Duracell, která začala shromažďovat velké baterie za účastí 1,3 milionu dětí na 5 800 základních školách a požádala je o sběr použitých baterií. Tato akce je zase součástí širšího závazku recyklovat elektrické baterie: společnost Duracell oznámila, že letos již recyklovala 170 tun.

Později společnost pověřila umělce Tony Diaze, aby vytvořil slona. Byl ohromen reakcí dětí britských základních škol: "Je povzbudivé vidět, jak se mladé generace aktivně podílejí na snaze učinit svět hezčím a učí své rodiče recyklovat".

Návštěvníkům zoo a slona se doporučuje přinést sebou své použité baterie a sesbírat je pro budoucí recyklaci.

Tento článek nepřímo navazuje na článek s názvem Ukliďme si tady od Eliss, která se vydala s rukavicemi a igelitkou směrem k lesu sesbírat odpad, který za sebou zanechali nezodpovědní turisté.

Nejsem ten typ, který by volal: "zachraňte třísku, zachráníte les" a příkladně šla do lesa uklízet nepořádek, kteří zanechali jiní. Současně bych ale chtěla podotknout, že nesnáším, když v lese vidím odhozené skleněné nebo plastové lahve, nedopalky cigaret, papíry, ubrousky a někdy i věci, které se už nehodí do domácnosti nebo do chaty a z okraje lesa se vytvoří veřejná skládka. Podílí se na tom i zahrádkáři.

Vyjela jsem onehdy na kole a nostalgicky jsem zavzpomínala a zastavila se na místě, kde dříve byla studánka. Studánka již vyschla, nástěnka s informacemi o studánkách v okolí byla poničena, potrhána. Co mne ale nejvíce překvapilo, byl nepořádek, který okolo bývalé studánky byl. Je tam altánek, mohlo by to být příjemné posezení před další cestou, ať již na kole nebo pěšky. Nechápu, jak někdo může takové romantické místo takhle zdemolovat. Cesta dále pokračuje za zvířaty. V oboře se nachází prasata i s mladými, srnky, mufloni, kozy, slepice, holubi, ovce - taková minizoo. Nevím, jestli hajný už rezignoval, je na nemocenské nebo nemá metr na návštěvníky.

Velké baterie se odváží do Ekodvora, takže pokud má někdo baterii například z auta, má možnost ji tam odvézt a předpokládám, že většina to tak dělá. S malými bateriemi je problém. Nikomu se asi nechce se dvěma bateriemi chodit do ASY, takže je nejspíš odhazuje do směsného komunálního odpadu.

Líbí se mi iniciativa, s jakou přišla společnost Duracell a seznámila a informovala veřejnost touto formou o recyklaci, a jak je důležité sbírat a recyklovat použité baterie.

Provádí-li se sběr kaštanů, šípků, léčivých bylin, papírů, proč ne použitých baterií? Určitě prospějeme životnímu prostředí.

Zdroj:
Překlad: Mirijam




Žádné komentáře:

Okomentovat