čtvrtek 1. srpna 2019

Nedělní zážitek

V neděli jsme se rozhodli, že navštívíme výstavu Tajemná Indonésie. Výstava se koná v Paláci šlechtičen v Brně a teď 31. 7. 2019 má končit. Veškeré povídání je převzato z výstavy, kterou uspořádal pan Švaříček, cestovatel, který nafotil, zdokumentoval, opatřil komentáři a dal nahlédnout do svých poznatků a zážitků z cest po Indonésii. Výstava byla rozdělena na tři části: Indonésie, Tichomoří, kde byly prezentovány i publikace a předměty cestovatelů Hanzelky a Zikmunda a Stingla a Oceánie. Budete-li mít zájem, je možné s cestovní kanceláří Livingstone spolu se Švaříčkem navštívit Indonésii přímo.


Indonésie je nejrozsáhlejší ostrovní říše sedmnácti tisíc ostrovů a ostrůvků s odlišnými zvyky a tradicemi. Na ostrově Nová Guinea žije 270 etnik, které hovoří asi 700 jazyky. Jde o největší jazykovou rozdílnost na světě. Na ostrově Jáva je mnoho druhů náboženství: buddhismus, hinduismus, islám, konfucianismus, křesťanství.

JEDEN BŮH. Domorodci pojali slova Bible o chlebu a víně po svém. "Toto je má krev a tělo, které se za vás vydává" vzali doslova a první misionáře snědli. Vnucují jim všechna náboženství. A kdo se v tom má pak vyznat?

Indonésie je skutečně velmi pestrá. Je zde největší koncentrace rostlin a nejvíce druhů zvířat na světě. Na Sumatře žijí nosorožci, sloni, tygři, leopardi i klokani. Nová Guinea má největší neporušenou džungli světa. Roste zde 10 000 druhů rostlin, žije zde 860 druhů zvířat a vyskytuje se zde přes 500 druhů motýlů.

Rajky jsou nejkrásnější ptáci světa, kteří nežijí nikde jinde než na Nové Guineji. Je jich tam více než 36 druhů.

Ságovník je strom života. O ságovník se nemusí starat. Za tři roky vzniká kmen se škrobem na růst květu, který ohlašuje smrt palmy. Využije se vše. Kůra je na podlahu, listy se používají na stěny a střechy chýší. Trny jsou oblíbené šperky, které se vkládají do nosních dírek. Ve starých palmách si nacházejí svůj domov ságoví červi. Nosorožík klade vajíčka do kmene, larvy jsou ceněnou pochoutkou. Pro obřadní účely se porazí mladá palma,

nadělají se do ní díry. Za měsíc se v ní objeví tlusté larvy, které se
sbírají a jí syrové nebo zapečené v plackách ze ságové mouky. Je to delikatesa.


Ságovník






Rituální stroj

Poslední lovci velryb jsou na ostrově LEMBATA, které je jediným místem na světě, kde stále loví velryby tradičním způsobem, bez moderní techniky. Pod sopkou Ohňové hory jsou rituálním věnem sloní kly. Aljaška, Grónsko, Japonsko, Rusko má dnes vybavení na lovení velryb: harpuny, velrybářské lodě, navijáky. Ze vsi Lamalera vyplouvají bárky lovit po staletí jako předkové. Někdy vyhrají velrybáři, někdy velryby rozpráší lodě. Boji na život a na smrt předchází obřady, velrybáři se nabudí a změní vědomí do extáze. Loď má ducha jako strážce. Lovci skáčou s bambusovou harpunou z lodi na velrybu. Kamikadze mizí ve vlnách. Loďky bojují s velrybami.

Zajímavost ze Sumatry. Z 85 sopek je 13 aktivních. Džungle ukrývá tyrkysová jezera. Jeden z kmenů, Batakové, věří, že síla zabitého přejde na toho, kdo uloví lebku. Kult duše tondi živí při životě zvířata, rostliny i lidi. Fatalismus činí skvělé vojáky, nebojí se nebezpečí. S tondi se nemůže nic stát. Když je proti, nedá se nic dělat … Na Samosiru při smrti bezdětné ženy s ní pochovají loutku v životní velikosti. Sigale gale ovládá loutkař v rituálním tanci. Duše zemřelé najde potřebný klid. Minangkabau vládne matriarchát, hlavou rodiny je matka. Patří jí jmění i děti. Muž nemá otcovská, vlastnická ani dědická práva. Dědí nejstarší dcera. Nejstarší bratr matky vychovává. Otec je pro ženu i děti téměř cizí člověk.

Na Nové Guinei je vysoká dětská úmrtnost. Narozeným se dává jméno až po roce a půl života. Dříve to prý nemá smysl, mnoho jich umře …

Přidám něco málo o papuánských kmenech Dani, Jali, Kimyai.

Dani, který má 60 000 jedinců, je kmen sídlící v údolí Baliem a vede izolovaný život jako v době kamenné. První misionář sem seskočil roku 1954 padákem. Vládnou zde kruté zvyky, stále trvající války jsou součástí života kmene Dani. Nepatrný podnět vyvolá dlouhou rituální válku. Bojovníci mají kančí tesáky v nosní přepážce, vlasy pomazané prasečím sádlem, čelenky ze zdobených per. Tělo se leskne tukem, je pomazáno sazemi, walimo z kůry a ulit chrání před zlými duchy. Paže zvýrazňuje náramek teken ze psí srsti a kapradí. Na přirození je nasazena tykev, koteka, která se sundává pouze při močení a při sexu. Vydrží rituály, zvyky a způsob života i ve třetím tisíciletí?

Jali je horský kmen. Vyhlášení válečníci jsou malých postav, mají kudrnaté vlasy. Jako zvláštní suknici si obtáčejí ratan kolem pasu. Náčelníkovi sahají obruče ratanu od stehen až pod bradu, tykev na penise je pojistkou dřevitých obručí. Mladí mají jediný pruh ratanu. Těla bojovníků zdobí zuby a pařáty nalovených zvířat i ptáků. Sex je zakázán čtyři roky po porodu. Ženy halí jakoby sukénka z trávy. Dívky jsou připravené na svatbu od dvanácti let. Vdávají se zde i před první menstruací. Kmen Jali byl misií objeven v roce 1961. Roku 1967 to zde misionáři osudově přehnali s evangelizací. Knězi z Biaku a jeho asistentům za obcování se ženami domorodci vypálili misijní chýše, zabili a snědli všechny šiřitele víry - kněze i dvanáct asistentů.


Kimyalové byli objeveni v horách. Protestantští misionáři chtěli Kimyalům spálit jejich fetiše. Na jejich tělech si zde pochutnali roku 1968. Důkazem je cedulka na náhrobním kameni. Stále se zde dějí hrůzostrašné věci. Od kamene mrtvých, pohledem, který nahání husí kůži, se tázavě dívá tento muž. Jiný kraj, jiný mrav. S pohlazením břicha řekne: "Byl to dobrý člověk …?"



Chlupaté obleky mají nadpozemský tvar, slouží k zasvěcení. Rituální kostýmy zakrývají postavu. Vyrábějí se v utajení, odhalují se až během obřadu. Ratan a proutěné pletivo potáhne malovaný plášť z lýka. Mají jména mrtvých, napodobují gesta předků.


Papuánská Nová Guinea je stát s největší kriminalitou světa a s nezvyklými tradicemi.

Bismarkovy ostrovy drží kult žraločích mužů. Žralok je obratným lovcem chycen do ratanové smyčky. Pomáhá výzva mušle … Šalamounovy ostrovy naproti tomu jsou spojeny s kultem delfína, který je totemovým zvířetem. Potápění je zde nejkrásnější na světě. Na ostrovech Vanuatu se stále praktikují odvážné skoky z tradiční věže do liány. Že by bungee jumping měl původ zde? Chlapci, uvázáni liánami za nohy, jsou zde tímto skokem přijímáni do světa dospělých.



A ještě něco málo ke kmeni Korowaiů, jak je mám zdokumentované. Korowaiové "stromoví lidé" si staví chýše vysoko v korunách stromů. Obývají deštný prales, jak je bohové stvořili. Na penise mají lupínek. Kmen Korowaiů byl vždy nejdivočejší a nejzáhadnější. Na přirození nosí zobáky zoborožců. Vyhlášení lovci lebek vzbuzují respekt. Přežívá stále kanibalismus …?

Obrázek vpravo představuje sopečný ostrov Efate v Melanésii, který patří státu Vanuatu. Tyto azurové ostrůvky kouzlí s omamným tyrkysem i zelenkavým smaragdem. Největší z ostrovů ukrývá nejvyhlášenější zip line nad kaňony z pralesních velikánů. Překvapí bojové tance i atypické vaření domorodců. Charakteristický a typický je pro Efate nápoj kava z kořenů keře pepřovníku kava-kava, který navodí skvělou pohodu. Slabá droga může mít silné účinky … Žijí zde prý nejšťastnější lidé!

Pěkná výstava. Vedle fotografií je tam i řada exponátů, což zvyšuje atraktivitu. Budete-li mít příležitost, přijďte se podívat na výstavu o Indonésii nebo máte-li dobrodružnou povahu, vypravte se kupříkladu na Novou Guineu s cestovní kanceláří Livingstone.

Pěkné počtení.


Žádné komentáře:

Okomentovat