pondělí 5. srpna 2019

Mozkový implantát obnovuje částečné vidění nevidomým

Lékařští experti používají implantát na jiné bázi.Implantát přenáší obraz přímo do zrakové kůry, nepoužívá oko a optický nerv.


Předchozí pokusy vytvořit "bionické oko" se zaměřily spíše na implantování do oka než na mozek. Foto: Peter Byrne / PA

Částečný zrak byl obnoven šesti nevidomým prostřednictvím implantátu, který přenáší obraz přímo do mozku.

Jistým způsobem bylo vidět, ne prostřednictvím očí zúčastněných nevidomých, ale pomocí videokamery připojené k brýlím, která posílala záběry do elektrod implantovaných ve zrakové kůře mozku.

Přednášející na Universitě College v Londýně a chirurg oční kliniky Optegra Alex Shortt řekl, že to je významný pokrok specialistů z Baylorské lékařské univerzity v Texasu a Kalifornské univerzity v Los Angeles.

"Dříve se všechny pokusy o vytvoření bionického oka zaměřily na samotné implantování do oka. Vyžadovalo, abyste měli funkční oko, fungující optický nerv, "řekl Shortt pro Daily Mail.

"Tím, že implantát nezavedete přímo do oka, objeví se možnosti vidět mnoha a mnoha lidem."

"Jedná se o kompletní změnu paradigmatu pro léčbu lidí s úplnou slepotou. Je to skutečné poselství naděje."

Tato technologie nebyla uskutečněna u těch, kteří byli od narození slepí.

Americký tým, který stojí za studií, požádal účastníky, z nichž každý byl po celá léta zcela slepý, aby se podívali na černou obrazovku počítače a identifikovali bílý čtverec, který se náhodně objevuje na různých místech monitoru.

Většina po určité době čtverec našla.

Paul Phillip, který byl téměř deset let slepý, říká, že když nosí brýle, aby se vydal na svou večerní procházku se svou ženou, může říct, kde se nachází chodník a tráva. Také může říct, kde se nachází bílá pohovka.

"Je opravdu úžasné vidět něco, i když je to zatím jen náznak světla," řekl Phillip.

Vedoucí studie a neurochirurg Daniel Yoshor uvedl, že jeho tým je "stále ještě daleko od cíle, kterého doufáme, že dosáhneme".

Je to vzrušující doba v neurovědách a neurotechnologiích a cítím, že ještě za mého života můžeme vrátit nevidomým funkční zrak, "řekl Dr. Yoshor

Postižení zraku je nejvážnější postižení. Rozlišujeme několik stupňů. Úplnou nevidomost, praktickou nevidomost, těžce slabý zrak, silnou slabozrakost, střední slabozrakost.

Jiné dělení zrakových vad uvádí Vágnerová, která rozděluje postižení zrakových funkcí na čtyři skupiny. První skupinou je postižení zrakového aparátu oka, které je charakterizováno neschopnosti přizpůsobení (akomodace) čočky podle potřeby vidění. Sem patří vady jako krátkozrakost nebo dalekozrakost. Do druhé skupiny patří postižení dalších částí oka kromě poškození sítnice a zrakového nervu. Sem začleňujeme zrakové vady typu glaukom (zelený zákal) nebo zánět živnatky. Třetí skupinu tvoří postižení sítnice a zrakového nervu. Jedná se o postižení, která bývají kombinována s organickým poškozením mozku. Jako příklad uvedu retinopatii nedonošených kombinovanou s dětskou mozkovou obrnou, epilepsií nebo mentální retardací. Do čtvrté skupiny patří kortikální postižení zrakových funkcí. Kortikální postižení zrakových funkcí je charakterizováno poškozením korové oblasti mozku nebo zrakových drah. Ty se podílí na zrakovém vnímání a interpretaci vizuálních informací. V dětském období přibližně do šesti až sedmi let věku dítěte může dojít k poruchám binokulárního vidění, což je schopnost obou očí vytvořit obraz pozorovaného předmětu. Vady vyvinuté z poruchy binokulárního vidění nazýváme tupozrakost a šilhavost. Tyto vady způsobují potíže v prostorovém vnímání. Včasnou nápravou poruch binokulárního vidění lze dosáhnout jejich omezení nebo úplného odstranění.

Ztráta vidění může být od narození, vadami vzniklými v prenatálním, perinatálním nebo postnatálním stadiu nebo být způsobena dědičným vlivem, degenerativním onemocněním, nebo v důsledku nemoci či úrazu. Ke zrakovému postižení může dojít i v důsledku onemocnění matky zarděnkami v průběhu těhotenství nebo u předčasně narozených dětí působením zvýšené koncentrace kyslíku v inkubátoru. Hovoříme o retinopatii nedonošenců.

Z nemocí oka bych jmenovala šedý zákal, zelený oční zákal (glaukom), zánět spojivek nebo rohovky, vrozené nevytvoření určitých tkání oka. Ztráta schopnosti vidět může být vyvolána i nedostatkem vitamínů u dětí do 5 let.

V souvislosti s cukrovkou se často hovoří o vytvoření zeleného očního zákalu. Existuje i degenerativní onemocnění sítnice, které způsobuje postupnou ztrátu zraku, někdy progresivní.

Pro krátkozrakost, dalekozrakost a ostatní oční vady existují korekce - brýle, čočky. Lze se podrobit i lékařskému zákroku, operaci za účelem odstranění dioptrií. Lidé s těžkým poškozením zraku se mohou obrátit na Tyfloservis O.P.S., Tyflocentrum a podobné organizace, které poskytují pomoc lidem se závažným zrakovým onemocněním.

Zrakově postižení mohou číst pomocí zvětšovacích zařízení - lup, dalekohledů, různých zvětšovacích skel, speciálně upravených brýlí, ozvučených hodinek nebo ozvučeného mobilního telefonu. Používají speciálně upravené počítače se zvětšovacím programem Zoom v kombinaci s hlasovým výstupem, Braillovo písmo, audionahrávky.

Lidé se závažnou oční vadou se mohou pohybovat s použitím bílé hole, která slouží pro označení nevidomého člověka ve většině zemí světa. Další pomůckou jsou speciálně vycvičení psi. Hojně je k tomuto účelu využíván labradorský retrívr. Často využívaná bývá také slepecká vysílačka při orientaci v provozu a na ulici.

Lidé od narození slepí mají speciálně vyvinutý sluch a hmat.

Pro lidi, kteří mají závažným způsobem poškozený zrak, jsou možnosti obnovení zraku darem z nebes.
 
Zdroje:
Pavel Mühlpacher: Speciální pedagogika
M. Vágnerová: Vývojová psychologie
L. Ludíková: Vzdělávání hluchoslepých I.
Překlad: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat