úterý 13. srpna 2019

Až se jednou Slunce promění v krystal…

Pokud v době, o které bude řeč, ještě budou existovat nějací lidé, rozhodně už nebudou moci obývat planetu Zemi. Jednoho dne dosud poklidné Slunce spotřebuje vodík ve svém nitru a poté začne spalovat hélium a další těžší prvky. Promění se v rudého obra, čímž některé ze svých planetárních dětí vymaže z vesmírné mapy. Zároveň se uvnitř hvězdy nastartují procesy, které výrazně změní její tvář.


Vědci z britské univerzity ve Warwicku dospěli k závěru, že všichni bílí trpaslíci postupem času krystalizují. Bílí trpaslíci vznikají v okamžiku, kdy se hvězda velikosti Slunce promění v rudého obra, výrazně se nafoukne a zvětší svůj objem. Vnější vrstvy jsou poté odhozeny do prostoru, a vznikne tak planetární mlhovina. Zůstane jen jádro bez vlastní energie. Astronomové hovoří o bílém trpaslíkovi. V daleké budoucnosti pak zbytek energie vyzáří a stane se černým trpaslíkem, v podstatě jen kusem beztvaré hmoty.

Pier-Emmanuel Tremblay z warwického týmu je toho názoru, že nejdříve zkrystalizuje kyslík a následně poté jej zahalí uhlík. A tak se někdy ve velmi vzdálené budoucnosti začne proměňovat v krystal i naše Slunce.

Až slunce se v krystal promění,
matičce Zemi to tvář pozmění,
nebude nás už zajímat okamžik,
ani bílý, červený či černý trpaslík.

Zářit-li rudě Slunce bude,
z lidského pokolení nic nezbude,
máme zpívat Slunci písně chval?
Zdroji života? - Ano, Slunce pal!

Internetový zdroj: 21stoleti.cz/2019/07/30/az-se-jednou-slunce-promeni-v-krystal
Upravila a o báseň doplnila: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat