sobota 27. července 2019

Rutger Hauer mrtev

Rutger Hauer mrtev, nezapomenutelný herec ve filmech Blade Runner a Ladyhawke

Přeložila jsem Hauerův nejznámější krásný monolog androida Roye Battyho z filmu Blade Runner.

Video:

nemohu vložit vzhledem k problémům s mým blogem.



"Io ne ho viste cose che voi umani non potreste immaginarvi: navi da combattimento in fiamme al largo dei bastioni di Orione, e ho visto i raggi B balenare nel buio vicino alle porte di Tannhäuser. E tutti quei momenti andranno perduti nel tempo, come lacrime nella pioggia. È tempo di morire".

"Viděl jsem věci, které si vy, lidé, nedokážete představit: boje lodí, které vypalovaly hradby Orionu a viděl jsem, jak B paprsky blikají ve tmě poblíž bran Tannhäuseru. A všechny tyto momenty časem vymizí, jako slzy v dešti. Je čas umřít."


Řím, 24. července 2019 - "Viděl jsem věci, které si člověk nedokáže představit." Také tato věta ve filmu Blade Runner, která byla zapsána do historie kinematografie, nám bude připomínat Rutgera Hauera, který zemřel dnes ve věku 75 let. Holandský herec vděčí za svou slávu především sci-fi z roku 1982, skutečný kult režírovaný Ridleym Scottem, který také uváděl Harrisona Forda. Ve filmu představoval androida Roye Battyho. Zprávu o smrti Rutgera Hauera zveřejnil jeho agent. Herec zemřel ve svém domě v Nizozemsku 19. července. 24. července se konal pohřeb.

Kdo byl Rutger Hauer?

Narodil se v Utrechtu 23. ledna 1944 a vyrůstal v Amsterodamu se svými třemi sestrami. Byl synem herců, dramatiků. V 15 letech opustil svou rodinu, aby nastoupil na obchodní loď a vydal se po stopách svého dědečka, dlouholetého kapitána. Avšak barvoslepost přeruší jeho kariéru v námořnictvu a přiměje jej, aby pracoval jako tesař a elektrikář, aby se uživil, zatímco ve večerních hodinách chodí na herectví. V roce 1967 promoval z dramatického umění, poté se sentimentálně přimkne k Ineke ten Kate, se kterou se v roce 1985 ožení.

V roce 1994 se zasazoval za životní prostředí a sociální záležitosti a bojoval za propuštění spoluzakladatele Greenpeace Paula Watsona, který byl zatčen kvůli obvinění z potopení velrybářské lodi. Založil sdružení Rutger Hauer Starfish Association, které se věnuje výzkumu AIDS a pomáhá nemocným po celém světě.

Kariéra

Zlom nastal v roce 1973, kdy Paul Verhoeven chce, aby hrál ve filmu Fiore di carne (Maso a krev). První představení v angličtině absolvoval ve filmu The Seed of Hate (Semeno nenávisti), drama apartheidu z roku 1975 s Michaelem Cainym a Sidney Poitierem. Hauer není hrdinou filmu, ale získá pozornost Hollywoodu, kde debutoval v roce 1981 ve filmu Jestřábí žena vedle Sylvestra Stallona. A zde v roce 1982 mu Ridley Scotto nabízí roli replikujícího Roye Battyho v Blade Runnerovi. A ten monolog: "Viděl jsem věci ...," vstupuje do historie filmu a evokuje všeobecnou představivost.

Ale Rutger Hauer je také známý tím, že hraje mužského protagonistu v Ladyhawke (Jestřábí žena), romantickém filmu s Michele Pfeifferovou. Příběh se odehrává v Itálii. Film je o dvou milencích, kteří jsou kvůli kletbě nuceni žít jednu noc ve formě vlka a druhý den ve tvaru jestřába. Ve skutečnosti nemohou nikdy přijít do styku ve své lidské podobě. Také vystupuje v Legendě o svatém pijanovi od Ermanna Olmiho a ve filmu Slepá zuřivost a Milujte svého zabijáka. Představuje Marcinkuse v Klepání na nebeskou bránu, účinkuje ve filmech Batman začíná a v Sin City - město hříchu. Poté působil ve filmu věnovaném sportu Žít sen (2007). Pak se vrátil opět k filmu, kde na sebe upoutal pozornost v epickém díle Barbarossa (2009) od Renza Martinelliho s Razem Deganem.

V roce 2011 je obsazen do thrilleru Rituál a také do dramatu Kartonová vesnice, režisérem je opět Ermanno Olmi. V Barvách vášně hraje roli malíře Pietera Bruegela, který maluje jedno z jeho největších mistrovských děl. Hraje ve Výstupu na Kalvárii a následně také v Draculovi 3D od Daria Argenta. Poslední film, ve kterém účinkoval, pochází z roku 2018. Jmenuje se Bratři, sestry a režisérem je Jacques Audiard.

Zdroj:
časopis quatidiano.net, článek o Rutgeru Hauerovi
Volný překlad: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat