neděle 21. července 2019

MAKAK MEDVĚDÍ

Makak medvědí (Macaca artoides) je druh úzkonosého primáta z čeledi kočkodanovitých a rodu makak. Samice mívá 1 mládě, gravidita trvá 177 dní. Dosahuje velikosti 48 - 68 cm a váží 7,5 - 10,2 kg. Dožívá se až 30 let. Jeho domovinou je jihovýchodní Asie (Indie Čína, Maynmar, Thajsko, Malajsie).

Srst je hustá a dlouhá, zbarvená do hněda, mimo obličeje, který je lysý a červený.

Makakové medvědí se živí rozmanitou potravou, hlavně ovocem, ale i rostlinnou potravou jako kořeny, pupeny, listy. Neopovrhnou ani kraby, hmyzem a drobnými obratlovci jako žábami nebo ptáky. Z hnízd vybírají ptačí vejce. Zásoby jídla si někdy ukládají do lícních toreb na pozdější dobu. Do lícních toreb se vejde obsah srovnatelný s jejich žaludkem.

Žijí až v 60 členných tlupách.

Samice dosahují pohlavní zralosti ve věku 4,5 roku a jsou schopny mít mláďata až do asi 17 let věku. Samice uvolňuje vajíčko k oplodnění každých 30 dní, většina páření se u volně žijících jedinců odehrává v říjnu a listopadu. Frekvence souvisí s postavením makaka v tlupě. Nejlépe jsou na tom dominantní samci, kteří si vybírají vhodné samice. Ty si však věrnost vykládají po svém. Když se nejvýše postavený samec nedívá, nemají jeho partnerky problém pářit se i s níže postavenými makaky. Prosím, promiskuita i prý mezi našimi příbuznými. Ale když nemá oči jen pro svou družku, no co už. Vlastně jsou takové samaritánky. I níže postavený má právo na svou pohlavní radost.

Ve volné přírodě se samici narodí mládě přibližně jednou za dva roky. Je bílé, ale s věkem tmavne. Bývá kojeno 9 měsíců. O mládě se však nestará jen matka, ale i další členové tlupy. Samice za to očekávají snížení agrese ze strany dominantní samice, samci tak činí z důvodu možnosti, že klidně mohou být jeho otcem. Matky nechávají svým potomkům volnost pro objevování a zkoumání okolí, vědí, že na ně vždy někdo z tlupy dohlédne. Kolem 1,5 roku věku se mláďata osamostatňují.


První obrázek mi připomíná E.T. Mimozemšťana nebo hobita Miláška a druhý rozčepýřený a divící se albín na stromě je úchvatný, i když by mu mohly dát opice najíst.

Makak je můj favorit,
s makakem chci věčně být,
makak ten se jenom diví,
na hrůzy a radosti světa civí.

Aspoň malého mravenečka
a piva z Bráníka bečka
a co je dneska blogu hit?
Makak - můj malý favorit.

Makak - je to černý kůň,
co vyletí k oblakům?
Jedině makak medvědí!
Trápí se, zda ho ocení.

Černého jezdce, kde má?
Ten si dřímá v kupce sena.
Horkem zmožen, síly není,
asi upadne v zapomnění.

Makak medvědí je ohrožený, zranitelný druh. Na vině není jenom ničení životního prostředí způsobené těžbou dřeva, vypalování lesního porostu nebo eroze půdy. Na snižování počtu těchto opic se podílí i lov pro orgány do tradiční čínské medicíny, pro maso nebo jako sport.

Po přiřazení článku k tématu týdne přemýšlím, jestli nebudu ohroženým druhem i já. Zamračený Mně skloubení připadá vtipné. Ale možná mám jen já zvláštní smysl pro humor. Mrkající Usmívající se



Zdroje:
Wikipedie
Svět na dlani 5/2019
Zpracovala: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat