neděle 14. července 2019

Hipster - nekonformista



Kdo to vlastně je hipster? Jedná se o osobu mezi 20 - 30 lety. Zakládá si na tom, že je společensky nezávislá v myšlení, tvorbě, odívání. Přejímá nejnovější módní trendy v módě, v hudbě. Možná právě původ slova "hip" je z amerického prostředí jazzové hudby, nebo vzešel ze západoafrického slova "hipi", což znamená "otevřít oči". Časopis Time v roce 1960 uveřejnil verzi, že se může jednat o jazzového hudebníka, který ležel na boku na kyčli a kouřil opium.

V dnešní době se slovo hipster používá v tolika různých významech, že již téměř ztratilo svůj původní význam. Můžete být nazývání hipsterem, když máte pěkné vousy, jestliže milujete kávu nebo posloucháte hudbu, která se tak často nehraje v rádiu. Ale co nebo kdo vlastně je hipster?

Ve 30tých letech slova hepster a hipster byla používána v souvislosti s milovníky jazzové hudby. Slova pocházela z "hep" nebo "hip", což znamená "ti, co znají", takže hipsters byli lidé, kteří věděli, co je módní.

Na začátku 21. století, slovo bylo přehodnoceno a označuje novou subkulturu. Poprvé bylo použito nečleny jako urážka. Označuje mladé lidi, kteří protestují proti modernímu konzumentu. Cení si autenticity a milují věci, kterých je vyrobeno málo, ne které má většina lidí.

To všechno zní velmi dobře, ale problém je, že tato subkultura je trochu exkluzivní. Jinými slovy řečeno, moderní hipster je bílý, dostává se mu dobrého vzdělání a obvykle žije ve městě - zvláště ve staré části, která se stala místem zbohatlíků.

Domov hipsterů

Existují dvě místa, kde hipsterové byly zaznamenáni ve větším množství: Williamsburg v Brooklynu, New York a Shoreditch ve východním Lodýně. Obě místa byly tradičními oblastmi pracující třídy. Mnoho mladších lidí a hodně střední třídy se tam přestěhovalo. Přitahovaly je nízké nájmy. Noví obyvatelé změnili místa, kde žili, otevřeli nezávislé kavárny, vegetariánské a veganské restaurace, prostory pro umění a tetovací salóny. Mnoho z nich pracovalo v nových sociálních sítích, a tak svět informovali na blogu a instagramu o jejich způsobu života. Existující komunity často pociťovaly, že je nově příchozí vytěsňují a jejich potřeba být neobvyklý byla často považována za domýšlivost.

Vkus hipstera

K věcem, které jsou považovány za typicky "hipsterské", patří dlouhé vousy a/nebo upravené kníry u mužů (často dlouhé vlasy, které jsou svázány do drdolu), úzké džíny a obrovské brýle. Oblíbené je také tetování. Hipsteři jsou velmi často úzce spojováni s kulturou kávy, ale určitě nepijí starbuckskou kávu. Preferují neznačkovou kávu. Cokoliv, co je veganské, vegetariánské nebo místně pěstované je často považováno za hipsterské jídlo a jídla jako quinoa (merlík čilský) a kombucha (lehce perlivý fermentovaný nápoj vzniklý z oslazeného černého nebo zeleného čaje, který je využíván jako funkční potravina, což je potravina vyrobená z přirozeně se vyskytujících složek tak, aby kromě prosté výživné hodnoty měla i příznivý účinek na zdraví konzumenta) se vyskytují často v jejich jídelníčku. Auta jsou často odmítána a kolo bez převodu je často považováno hipstery za oblíbený způsob cestování. Hudební vkus se velmi liší, ale pokud je skladba v žebříčku, určitě nebude v jejich sbírce nahrávek.

Všechno dává smysl, jestliže se chcete odlišovat od hlavního proudu, ale hipsteři jsou často zesměšňováni za to, že chtějí být odlišní stejným způsobem. Opravdu můžete být volnomyšlenkářem, jestliže myslíte, chováte se a oblékáte se stejným způsobem jako ostatní konformní osoby?

Zdroje:
Wikipedia
Fletcher Dan: Hipsters. Time 2009
Jazz: Drugs and Drums. Time 1960
Liam Peach (UK): Bridge, 7/2019
Překlad: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat