středa 10. července 2019

Dítě z kosmu

Vědci vypustili spermie do prostoru, kde působí mikrogravitace, aby zjistili, zda by se děti mohly rodit ve vesmíru.

"V budoucnu bude velmi důležité mít gamety (pohlavní buňky) a embrya uložená v bance mimo Zemi."


Dítě z kosmu Foto: GokuArtz Photography

Země je místem narození každého člověka po celou historii, ale to se může změnit, pokud se naše civilizace rozšíří dále do sluneční soustavy.

Aby bylo možné posoudit možnost budoucích dětí narozených ve vesmíru, vědci vystavili zmrazené vzorky lidských spermií podmínkám mikrogravitace, aby zjistili, zda prostorové prostředí negativně ovlivňuje jejich životaschopnost.

Montserrat Boada, embryolog z Dexeus Women Health v Barceloně, který vedl studii, předpokládá, že experiment potenciálně povede k vesmírným spermatickým bankám, které by mohly umožnit lidské rozmnožování mimo naši planetu.

"V budoucnu bude velmi důležité mít pohlavní buňky a embrya uložená v bance mimo Zemi, a to nejen proto, aby byla lidská reprodukce možná, ale také aby byla zaručena rozmanitost, která je velmi důležitá pro udržení tohoto druhu," řekl Boada Motherboard v e-mailu.

Boada prezentoval výsledky svého výzkumu v neděli 23. června 2019 na výročním zasedání Evropské společnosti pro lidskou reprodukci a embryologii (ESHRE) ve Vídni v Rakousku.

Sperma buňky jsou velmi citlivá na záření, což je důvod, proč některé studie předpovídají, že mužští astronauti mohou zažít nižší produkci spermií a pohyblivost v důsledku vyšších dávek záření ve vesmírném prostředí. Existuje však nejistota ohledně vlivu samotného prostředí mikrogravitace na mužskou plodnost.

Abychom této otázce pomohli, Boada a její kolegové shromáždili vzorky zmrazených spermií od 10 dárců a letěli na speciálním akrobatickém letadle, které může simulovat mikrogravitaci v krátkých dávkách. Letadlo dokončilo 20 manévrů, z nichž každý vystavil vzorky přibližně na osm sekund do stavu mikrogravitace.

Když vědci porovnávali vzorky z letu s těmi, které byly odebrány na zemi, nepozorovaly žádný významný rozdíl mezi koncentrací spermií, pohyblivostí nebo rychlostí fragmentace DNA. Testy zahrnující pět vzorků nezmrazených čerstvých spermií nabídly podobné výsledky, což naznačuje, že mikrogravitace na krátké časové období nepředstavuje velkou hrozbu pro mužskou plodnost.

Zjištění mohou být povzbudivá pro každého, kdo chce začít s reprodukcí mimozemských dětí, ale Boada varuje, že se jedná o "předběžnou studii".

"Víme, že nejlepší možností bude provedení experimentu na kosmické stanici nebo použití skutečných kosmických snímků, ale přístup je velmi omezený," vysvětlil Boada. "Je to jen první krok velkého projektu a je zapotřebí dalšího výzkumu."

V tomto ohledu doufá, že bude pokračovat ve výzkumu s delšími experimenty, které budou probíhat na oběžné dráze, podobně jako projekt NASA Micro-11, studie, která používá lidské a býčí spermie a v současné době je prováděna na Mezinárodní kosmické stanici.

"V úvahu se berou různé prostory, které se snaží najít delší období mikrogravitace pro lepší vyhodnocení možných účinků mikrogravitace na lidské pohlavní buňky," řekla. "Myslíme také na to, že budeme pokračovat a vyhodnocujeme účinky mikrogravitace nejen na vzorky lidských spermií, ale také na oocyty (samičí pohlavní buňky) a embrya."

Pominu fakt, že naše planeta je přelidněná.

Máme v naší zemi dost problémů s plodností u mužů a vzhledem k orientaci ke kariéře se narození dítěte posouvá až k hranici období, kdy je žena plodná. Jako řešení mi nepřipadá, že by se děti měly rodit mimo naší planetu. A i když se narodí, tak si řeknu - jsi anonymní, tak si leť nebo kdo se bude o tebe starat?

A provádět takové pokusy pro zvýšení rozmanitosti lidského druhu? Chcete mít doma Marťánka?

Zdroj:
Překlad: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat