neděle 12. května 2019

VÝKŘIKY PŘÍZNIVCŮ A ODPŮRCŮ NOČNÍCH VLKŮ

5. května 2019 přijeli členové kontroverzního ruského motorkářského klubu Noční vlci v neděli odpoledne na jižní Moravu. Po zastávkách ve Starovičkách a Hustopečích zamířili do Brna. Tam už na ně čekala nepočetná skupina demonstrantů s vlajkami Evropské unie. Přišli i jejich příznivci. Noční vlci jsou známí svými vřelými vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

V Brně na Ústředním hřbitově každým rokem konají pietní a vzpomínkový akt asi pro sto lidí.

Ještě před jejich příjezdem došlo u hřbitova ke konfrontaci místních příznivců jezdců se skupinou asi patnácti demonstrantů s vlajkami EU, LGBT (zkratka pro lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby) a ČR. "Nechceme uctívat masového vraha," volali. Příznivci Putina a Ruska s nimi okamžitě začali diskutovat.

"Jsou to hrdinové, ujeli tisíce kilometrů, aby položili věnce za své dědy." zastávali se motorkářů jejich příznivci.

Obě strany se po chvíli dostaly do slovní potyčky. "Sbalte se a běžte někam, studujete humanitní obory a jste k ničemu," kritizovali demonstranty zastánci Nočních vlků.

Jeden příznivce Ruska přišel k protestujícím s vlajkami EU a roztrhal jim transparent. Došlo pak ke strkanici. Teprve policie, která střetnutí sledovala, muže vyzvala, aby se uklidnili. Konflikt ustal.

Ve chvíli, kdy motorkáři přicházeli na hřbitov, jeden z příznivců ještě stačil protestujícím odhodit vlajku na koleje tramvaje. Došlo pak ještě k dalším slovním potyčkám a strkanicím, padaly sprosté nadávky.

Zatímco motorkáři, kteří mezitím přijeli, zmizeli uvnitř areálu, protestující i příznivci zůstali venku. Noční vlci pronesli projev v ruštině, zazněl potlesk, situace se zklidnila. Noční vlci se po projevu poklonili před pomníkem a kladli na něj věnce. Ve špalíru jejich členů zde s květinami čekali i někteří Brňané.

Ze hřbitova poté zazněly ruské písně, zatímco za branami stále čekali demonstranti i přihlížející.

"Obdivuju, že jedou tolik kilometrů napříč zeměmi, politika mě nezajímá," říká motorkář Pavel z Blanska.

Ruští nacionalisté si svou jízdou po Evropě připomínají sovětské vítězství ve druhé světové válce a navštěvují místa, kde jsou pochováni vojáci Rudé armády.

Při tom se často setkávají se svými sympatizanty i odpůrci.





Tolik povyku a výkřiků do tmy. Taková silná slova. Nejsem si jista, zda odpůrci Nočních vlků, nejstaršího ruského motorkářského klubu v čele s Alexandrem Zaldostanovem, jsou při smyslech. Klub se sám označuje za apolitickou organizaci, ale je příznivcem současného ruského prezidenta Putina.

Jejich jízda je vzdání úcty padlým sovětským vojákům na cizím území. Jízdy se konají od roku 1989 a Putin ve vládě nebyl. Vzdání úcty a oslava ukončení 2. světové války nemá s ruskou politikou co společného. Ať se to odpůrcům líbí nebo nelíbí, byli to právě sovětští vojáci, kteří z větší části osvobodili naši vlast. Západní mocnosti včetně Stalina se domluvili, že vyšlou svá vojska. Ne proto, že by chtěli zachránit Československo, ale dostali strach, že se komunistická ideologie rozšíří po celé Evropě a oni přestanou mít na ni vliv. Když už o vítězství Sovětského svazu nebylo pochyb, vyslaly USA svá vojska.

Taková neúcta k ruským obětem na životech, které za nás položily život. Pokud chtějí zmínění odpůrci proti současné ruské politice protestovat, ať si k tomu vyberou jiné vhodné příležitosti.

Jízdy se zúčastnili vedoucí jízdy, člen klubu "Noční vlci" Andrej Bobrovskij, zástupci klubů z Polska a Slovenska, vedoucí ženského hnutí Ženy za levicovou politiku. Všichni vystupující zdůrazňovali nutnost uchovávání historické paměti, úcty k hrdinským činům sovětských vojáků, upevňování přátelských vztahů mezi státy, nedopuštění "studené války a nového vzniku jaderných mocností.

Na důkaz přátelství se jeden z aktérů jízdy Nočních vlků nechal vyfotit v Brně s gayem, přestože toto uskupení čítající kolem 5000 členů je odpůrcem LGBT.

Nejspíš se sešli notoričtí odpůrci všeho ruského a ruští protagonisté, kteří jsou hrdi na to, že jsou Rusi, co dokázali a mají rigidní názory.

Na Ústředním hřbitově se sešlo několik desítek sympatizantů a kolem dvou desítek odpůrců. Myslím, že ze strany odpůrců jsou to naprosto zbytečné výkřiky do tmy, ledaže by chtěli na sebe narcisticky upozorňovat. Za asistence policie přes incidenty před branami Ústředního hřbitova byly položeny věnce a vzdána úcta padlým sovětským vojákům. Tak jak to má být. Je pěkné, že jedou takovou dálku a unavení, zpocení, ale s vědomím, že dělají dobrou věc, dodržují již několik let tuto tradici.

V současné době lidé už neslaví konec 2. světové války, jsou rádi, že mají volno a většina ani nemá chuť někde demonstrovat za to, že někdo pokládá věnce sovětským vojákům. Nebýt těchto zbytečných výkřiků do tmy a vzájemné potyčky mezi příznivci a zvláštní radikální skupinou protestantů, nikdo by si ani nevšiml, že nějaká jízda Nočních vlků, motorkářů, kteří jezdí po stopách vítězných bojů, spojených s 2. světovou válkou a jejich cesta končí v Berlíně, proběhla.

Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat