sobota 4. května 2019

ELEKTRONICKÉ CIGARETY



Foto: Profimedia.cz

Pomáhají elektronické cigarety kuřákům?

Elektronické cigarety mohou být účinnější než nikotinová substituční léčba.

Elektronické cigarety, elektronické systémy pro dodávání nikotinu, jsou zařízení na baterie, používaná k inhalaci aerosolu, který obsahuje nikotin, i když ne vždy, aromatické látky a jiné chemikálie.


Jsou elektronické cigarety škodlivé?

Vědci tvrdí, že elektronické cigarety jsou bezpečnější než tradiční hořlavé cigarety; avšak jejich bezpečnost a dlouhotrvající následky na zdraví nebyly prokázány. Elektronické cigarety představují podobná rizika jako běžné cigarety - závislost na nikotinu a dlouhodobé užívání poškozuje plíce a vývoj mozku. Existují také důkazy o tom, že přísady v samotných cigaretách mají škodlivé účinky. Tyto přísady zahrnují benzen, diacetyl a kovy, kterým jsou kuřák a lidé v okolí vystaveni vdechováním aerosolu z e-cigaret, které mohou obsahovat škodlivé chemikálie. Použití e-cigaret u adolescentů bylo označeno za epidemii, a bohužel, mnoho mladých dospělých zahajuje užívání nikotinu s e-cigaretami a následně se vrací ke kouření tradičních cigaret, jakmile jsou závislí na nikotinu.

Mohou mi e-cigarety pomoci přestat kouřit?

Ukázalo se, že e-cigarety snižují příznaky bažení a abstinenčních příznaků nikotinu u kuřáků a 85 % dospělých uživatelů elektronických cigaret výslovně hlásí, že používání e-cigaret vedlo k ukončení kouření. V současné době existují diskutabilní důkazy, že elektronické cigarety mohou být krátkodobě úspěšné a být účinným nástrojem při odvykání kouření. V nedávné době byla provedena rozsáhlá náhodnému výběru podrobená klinická studie v USA, ve které bylo použití e-cigaret porovnáno s terapií náhradou nikotinu u kuřáků, kteří se pokoušeli přestat kouřit.

Účastníci se také zúčastnili víkendových školení po dobu až čtyř týdnů, která měla za úkol ovlivnit chování účastníků tak, aby přestali kouřit. Jeden rok po léčbě nekouřilo téměř dvojnásobné množství jedinců ve skupině e-cigaret (18 %) ve srovnání s jedinci ve skupině s náhradou nikotinu (9,9 %). Kuřáci hodnotili e-cigarety jako uspokojivější a užitečnější při odvykání než náhradu nikotinu a častěji a dlouhodoběji používali e-cigarety než náhradu nikotinu. Ve skutečnosti, za rok 80 % ve skupině e-cigaret stále používalo e-cigarety, zatímco pouze 9 % ve skupině s náhradou nikotinu stále používalo náhradu nikotinem.

Tato studie poskytuje užitečné informace: e-cigarety byly účinnější při odvykání kouření než substituční léčba nikotinem za předpokladu, že oba přípravky (e-cigarety a substituční léčba nikotinem) byly doprovázeny podporou chování subjektu. E-cigarety byly používány dlouhodobě, zatímco nikotinová substituční terapie byla užívána relativně krátce.



Co to znamená pro kuřáky?

Kuřáci musí mít na paměti, že e-cigarety musí být ještě schváleny FDA[1] jako pomůcka pro odvykání kouření, zatímco jiné pomůcky pro odvykání kouření, které jsou k dispozici volně prodejné (např. Nikotinová substituční terapie) nebo na předpis (např. Chantix) Zyban) se ukázaly být stejně účinné. Jsou schváleny FDA1 a jsou doporučeny pro relativně krátkodobé použití. Odborníci předkládají následující doporučení týkající se elektronických cigaret:
  • E-cigarety by měly být používány pouze v případech, kdy poradenství o odvykání kombinované s léčbou schválenou FDA se úspěšně neprojeví v chování jedince.
  • Pacienti by měli být svým zdravotnickým personálem poučeni, aby použili co nejnižší možnou dávku, aby se dokázali vyrovnat se svou chutí a aby používali e-cigarety pouze po určitou dobu.
  • Používání e-cigaret by mělo být sledováno zdravotnickými pracovníky, stejně jako další farmakologické léčby odvykání kouření.
Mně jako nekuřákovi se těžko hodnotí, zda při odvykání kouření jsou účinnější elektronické cigarety, náhražka cigaret, náplasti, pozvolné omezování kouření nebo okamžité přestání. Jsem odnaučený kuřák, od svých 23 let nekouřím a ani mi to nijak nechybí. Přestávala jsem několikrát. Začínala jsem omezováním, ale nikam to nevedlo, po určité době jsem se zase vrátila k denním dávkám. Byla to muka. Až těhotenství, a to, že mi bylo zle, mne definitivně přimělo přestat kouřit. Člověk se přece nenarodil s cigaretou v ústech. Na jedné straně cigareta uklidňuje, na druhé straně to, že se nemohu zapálit, kde bych potřebovala, přináší psychické a zdravotní problémy. Takový kuřácký kašel po ránu - tomu se říká kuřácká euforie. Usmívající se

Na elektronické cigarety nahlížím jen jako na bezpečnější přípravek ke kouření. Neslouží k odvykání. Všechny další možnosti nejsou trvalého charakteru. Nejúčinnější podle mého názoru je úplně přestat kouřit, i když první tři měsíce zažíváte nezkrotnou touhu si zapálit, nemůžete se na nic soustředit. Nevíte, co s rukama, někteří přibírají na váze, mají zvýšenou chuť k jídlu, pojídají hodně bonbónů. Ale již po měsíci tento akutní stav mizí a pak si jen sem tam vzpomenete na cigaretu.

Ale výsledek stojí za to. Člověk neotravuje své okolí cigaretovým zápachem, není cítit kouř z vlasů, šatů. Děti žijí v čistším prostředí. Ranní kašel vymizí, stejně jako hlasová mutace. A vyhnete se zdravotním komplikacím, způsobených kouřením; především obávané rakovině plic, hrtanu, žaludku, jícnu.

Pokud kouříte a vidíte již na sobě mnohá negativa a chcete s tím přestat, tak přestaňte. Zda se vám to podaří, záleží na vůli subjektu, tedy na vás.

Jaké máte zkušenosti vy?

Zdroje:
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/cycles-addiction/201902/are-e-cigarettes-helpful-smokers
National Institute on Drug Abuse (2018). Drug Facts. Electronic Cigarettes (E-Cigarettes). https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/electronic-cigarettes-e-cigarettes.
Hajek, P., Phillips-Waller, A., Przulj, D., Pesola, F., Myers Smith, K. et al. (2019). A Randomized Trial of E-Cigarettes versus Nicotine-Replacement Therapy. N Engl J Med; 380:629-637. DOI: 10.1056/NEJMoa1808779
Borrelli, B. and O'Connor, G. T. (2019). E-Cigarettes to Assist with Smoking Cessation. N Engl J Med; 380:678-679. DOI: 10.1056/NEJMe1816406
Překlad a úprava: Mirijam


[1] FDA (Food and Drug Administration) Úřad pro kontrolu potravin a léčiv je vládní agentura USA, rezort zdraví a služeb. Je zodpovědná za kontrolu a regulaci potravin, doplňků stravy a léčiv (jak pro lidi, tak pro zvířata), kosmetických přípravků, lékařských přístrojů a biofarmaceutických a krevních produktů USA (Wikipedia)

Žádné komentáře:

Okomentovat