čtvrtek 30. května 2019

IMANUELITÉ


Jan Dvorský, známý jako mesiáš Parsifal Imanuel, vůdce sekty imanuelitů

Po roce 1989 si Jan Dvorský uvědomil, že je reinkarnovaný mesiáš Parsifal Imanuel. V roce 1993 vydal knihu Syn člověka, podle které je každý člověk muž ženou a žena mužem. Založil hned několik komunit, jejichž členové přerušili styky s rodinami a děti neposílali do škol. Strádali, pracovali, postupně byli ve zbědovaném stavu vylučováni, snažili se zemřít hladem, protože v případě sebevraždy by se nedostali do Tisícileté říše. Často končili na psychiatrii.

Jan Dvorský, známý jako mesiáš Parsifal Imanuel, vůdce sekty imanuelitů, se musel léta skrývat i před policií, neboť na něj soud vydal zatykač. Dvorský a několik jeho členů bylo odsouzeno za ohrožení mravní výchovy dětí.

V roce 1993 Parsifal Imanuel v jednom rozhovoru říkal: "Víte, sekty jsou fakt nebezpečné. A měli byste s tím něco dělat. Ale my přece nejsme žádná sekta!"

V tomtéž roce se imanuelité dostali do nebezpečné situace. Lidé, které mesiáš Parsifal Imanuel, vlastním jménem Jan Dvorský, zavrhl, byli natolik přesvědčeni o své neschopnosti vstoupit do blažené Tisícileté říše ve svém těle, že se pokoušeli zemřít hladem. Umírali v lese a jedna manželská dvojice si dokonce vykopala vlastní hrob v přesvědčení, že rychle zemřou, převtělí se do nového těla a dosáhnou Tisícileté říše.

Mesiáš Parsifal Imanuel alias Jan Dvorský je v podvědomí lidí spojený s herečkou Milenou Dvorskou, jejíž dceru Lucii si vzal za manželku. Měli 8 dětí. Milena Dvorská se s dcerou a jednou z vnuček viděla snad jen jednou a členství v sektě její dcery Lucie a manželství dcery s Janem Dvorským jí podlomilo zdraví.

Stoupenců bylo v dobách největší slávy u nás kolem 40, podle religionisty Zdeňka Vojtíška, který se zabývá studiem sekt, kultů a nových náboženských hnutí.

Článek byl sepsán za účelem doplnění, spíše ukázání fotografie Parsifala Imanuela (z archivu MAFRA, ČTK, Profimedia.cz), jak jsem slíbila v komentáři k článku Jana Turoně (janturon.blog.cz) nazvaném Imanuel Parsival.

Zdroje:
Lukáš Kašpar, Zdeněk Vojtíšek: TÉMA 13/2019
Wikipedia: Imanuelité
Úprava a zpracování: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat