neděle 26. května 2019

DOMÁCÍ PRÁCE A ÚKLID

Úklid v domácnosti je jednou z každodenních činností v domácnosti.

Norští vědci zkoumali přes dvacet let plíce více než šesti tisíc mužů a žen, kteří pravidelně přicházeli do styku s domácími čisticími prostředky. Zjistili, že zatímco na plíce mužů nemá vdechování chemických výparů výrazný vliv, u žen došlo k nápadnému snížení plicní kapacity. Za zvlášť rizikové se považují preparáty s obsahem bělicích složek nebo amoniaku.

Za účinný prostředek pro zlepšení duševního zdraví je považována práce a fyzická námaha. Pokud sportu neholdujete, nebo zdraví vám již nedovoluje aktivně sportovat, londýnští vědci přinesli zprávu, že pravidelný úklid domácnosti (stačí dvacet minut týdně) snižuje o pětinu riziko vzniku depresí.

Primárně ženy pečují o domácnost, ale muži jim v současné době vydatně pomáhají. Ať již domácí práce vykonávají z jakýchkoliv důvodů, myslím, že každou ženu potěší, když muž přiloží ruku k dílu. Předpokládám, že dělení prací na mužské a ženské, je již dalekou minulostí, i když znám z okolí případy, kdy tomu tak není. Prý za mužskou iniciativou a ochotou vykonávat domácí práce stojí vidina kvalitnějšího a častějšího milostného života. Je celkem logické, že odpočatá, nepřetížená žena nejen prací, ale i domácností, starostmi o děti a manžela, bude mít větší chuť k intimnímu životu. S myšlenkou, že partnerku bude stresovat neuklizený byt, a proto není svolná k častějšímu sexu, nesouhlasím. Určitě za tím bude mnoho jiných aspektů, proč to páru v posteli neklape.

Potřeba žít v nějakém pořádku, nežít ve špíně, pronásleduje člověka od nepaměti. A že se i vědci snaží domácí práce a úklid ulehčit, o tom svědčí vynálezy jako automatická pračka, vysavač, myčka nádobí, různé chemické prostředky, jednorázové pleny.

V současnosti je to nanotechnologie. Osvědčily se mně houbičky a různé hadříky z nanovláken. Pořád jsem nevěděla, jak mám čistit nerez, abych ho nepoškrábala. Tyhle nanovláknové houbičky jsou doslova zázrak. Nepotřebujete žádný sprej, Clean, stačí lehce namočit houbičku a setřít znečištěné místo. Excelentní výsledek bez jediného škrábance. Houbičky mají trochu zvrásnělý povrch, jedna stojí kolem 150,- Kč, ale vydrží několikanásobnou údržbu. Prodávají se i levnější, kolem 25,- Kč. Ty se ale vydrolí hned při prvním použití a efekt žádný. Takže levné, hladké, nedoporučuji.

Chemici z Londýna si nechali patentovat sprej z nanočástic oxidu titaničitého. Látka v nich obsažená absolutně odpuzuje vodu, prach a skvrny. Jejím působením se veškerá vlhkost změní v drobounké kapičky tekutiny, které po materiálu stečou. Použijeme-li sprej na různé povrchy (kuchyňskou linku, textil, koupelnovou vanu, WC apod.), vytvoří ochrannou vrstvu, takže na nich neulpí například mastnota (což pořád řeším na kuchyňské lince). Pak bych mohla nahradit Pronto proti prachu, Clean, Cif MultiShine, Okenu, Bref a podobné přípravky. Roztok pro dezinfekci z nanočástic snižuje i množství choroboplodných mikroorganismů.


Zdroj:
Z Týdne 11/2019 -bar- upravila, doplnila a přepracovala Miriam

Žádné komentáře:

Okomentovat