pátek 31. května 2019

BOJ SE STÍNEM

Sny jsou přirozeným produkty nevědomé psychické činnosti. Mezi nevědomými procesy a činností vědomého rozumu existuje biologický vztah. Tento vztah se nazývá kompenzace, což znamená, že nedostatek ve vědomí je adekvátním způsobem vyrovnáván nějakým nevědomým procesem.

Celosvětový chaos a nepořádek odrážejí podobný stav v duchu jednotlivce. Pokud nebudou symboly, které mají kolektivní povahu a reprezentují sílu řádu a symetrické uspořádání (hovoříme o mandalách, které představují řád a záblesk naděje), pojaty do vědomí, budou je vyvolávající síly seskupovat v síly ničení a chaosu. Integrace nevědomých obsahů je individuálním aktem uskutečnění, pochopení a mravního hodnocení.

Psychologická masová davová masáž má dalekosáhlý vliv. Dojem individua, že je slabé, že neexistuje, je vykompenzován výbuchem dosud neznámých mocenských tužeb. Projeví se nenasytná lačnost těch, kdo nic nemají. Takovýmito zvláštními podivuhodnými prostředky nutí nevědomí člověka, aby si uvědomil sám sebe. V nevědomém rozumu jednotlivce mohou chybět hodnoty, které by mu umožnily tuto reakci pochopit a integrovat ve chvíli, když dosáhla vědomí.

Vezměme si Hitlera. Co bylo jeho původním záměrem? Snil o "novém pořádku, sociálním spravedlnosti a bohatství". Jeho vědomí však ovládaly síly neovládatelné chtivosti a lačnosti. Němci toužili po řádu, ale nepochopili, že Hitler symbolizuje něco, co je v každém jednotlivci. Hitler byl úžasným ztělesněním všech lidských méněcenností. Byl naprosto neschopnou, nepřizpůsobenou, nezodpovědnou, psychopatickou osobností plnou jalových, dětinských fantazií. Představoval ve zdrcující míře stín, tedy inferiorní část osobnosti každého člověka, a to byl další důvod, pro lidi okouzlil a oni mu propadali.

Psychologové razí názor, že jestli člověku pomůžeme, aby se zbavil komplexů, oloupíme ho současně o jeho nejcennější zdroj pomoci. Lze pomoci pouze tak, aby si jedinec své komplexy dostatečně uvědomil a nechal vzniknout vědomý konflikt uvnitř sebe sama. Tak se komplex stane ohniskem života. Všechno, co zmizí z vlastního nitra psychiky, se snadno znovu vynoří v převleku nepřátelského souseda, který zákonitě v člověku vyvolává zlost a probouzí chuť útočit. Lepší je jistě vědět, že tento nejzlovolnější nepřítel přebývá právě ve vlastním srdci. Bojové instinkty člověka nelze vymýtit - proto je stav dokonalého míru nemyslitelný. Navíc je mír nebezpečný, protože kuje válku.

Psychologie trvá na individuu jako na jediném nositeli ducha a života. Společnost a stát s individui manipulují. Jsou známy příklady z dějin masových a davových psychóz.

Zdroj:
Carl Gustav Jung: Duše moderního člověka
Úprava: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat