neděle 8. září 2019

VIKINGOVÉ

Viking, také nazývaný muž severu, je člen skandinávských námořních válečníků, kteří zaútočili a kolonizovali široké oblasti Evropy od 9. do 11. století a hluboce ovlivnili evropské dějiny. Tito pohanští dánští, norští a švédští válečníci provedli své nájezdy z důvodu přelidnění, nedostatku zemědělské půdy, násilného pokřesťanšťování pohanů. Někteří vědci hovoří o zhoršených podmínkách pro obchodování, zejména s východními zeměmi, po zániku Západořímské říše v roce 476.

Dr. Marek Collard, profesor archeologie z Britské Univerzity v Aberdeenu, vidí za expanzí sex. Aristokracie měla povolenou polygynii (více manželek), kterých se pak nedostávalo běžným Vikingům. To zvyšovalo agresi a napětí ve společnosti. Mladí muži se vypravili pro ženy do ciziny, navíc na výbojích zbohatli. Touha po uznání a zachování rodu nezná hranic.

Vikingy považujeme za barbarské nájezdníky s rohatými helmami a obřími sekerami, kteří loupili a drancovali celou Evropu a šla z nich hrůza. Je to obrázek pravdivý jen z části.

Vikingové jsou často zobrazováni s rohatými helmami nebo helmami s křídly. Je to výmysl a fantazie lidí z 19. století. Podle historiků jejich helmy žádné výčnělky, symbolizující hady, havraní křídla nebo rohy, neměly, protože by jim překážely v boji. Spíše se vyobrazování s rohy připisuje křesťanům, kteří je považovali za ďábly. Helmy Vikingů byly podobné přilbám a byly vybavené krytem nosu. Vikingové měli v oblibě kulaté meče. Štít používali jako útočnou zbraň. Kvalita mečů byla vysoká. Vysoce ceněný je meč Ulberht.Je vykován z prvotřídní ocele, bez nežádoucí strusky, extrémně pevný a odolný. Vypadá, jako by byl vyrobený o tisíc let později. Podle britského historika Allana Williamse to je nejlepší středověký meč, jaký kdy byl vykován.

Není pravda, že Vikingové byli špinaví barbaři. Vikingská kultura byla rozvinutá, měli vlastní řemeslníky a zemědělce. Byli i skvělí ve vaření piva a byli skvělými obchodníky i mořeplavci, kteří znali přírodu. A pečovali o sebe. Vyráběli si břitvy, tyčinky do uší, pomůcky na očistu těla si vyráběli ze zvířecích kostí a alespoň jednou týdně se koupali, zatímco v Evropě koupel v oblibě nebyla.

Na moři se orientovali podle postavení hvězd, planet, Slunce i Měsíce, podle krajiny, ptáků nebo velryb. Rozuměli počasí i mořským proudům. Vikingské lodě, tzv. drakkary byly dřevěné lodě poháněné plachtou a vesly. Byly rychlé, dlouhé přibližně 30 až 40 metrů a vyznačovaly se snadnou ovladatelností. Nejdelší dochovaná loď měla 37 metrů a dokázala uvést asi 100 Vikingů. Lodě měly jen velký stan nebo přístřešek. Bouře a vysoké vlny musely být strašlivou hrozbou, nicméně Vikingové byli opravdu odvážní mořeplavci.

Neexistuje žádný důkaz, že by Vikingové pili krev z lebek poražených nepřátel. Tento mýtus pravděpodobně vzešel ze špatného překladu básně Krákumál.

Byli urostlí. Měřili přes 2 metry. Podle archeologických nálezů muži v průměru měřili 172 cm a ženy 160. Na tehdejší dobu se řadili tedy k vyšším národům.

Vikingové byli vášnivými chovateli koček. Měli je nejen jako domácí mazlíčky, ale i jako božská zvířata. Z pragmatického hlediska se navíc hodilo, že lovily myši. Kočka byla poměrně drahá a málokdo byl ochoten ji prodat. Z dnešního pohledu vlastnit kočku znamenalo tolik jako mít dnes v kapse drahý mobil.

Vikingské zákony se nikam nezapisovaly. Neexistovalo nic jako kodifikované právo. Všechno se řešilo na sněmech, kam měli přístup ženy i děti, rozhodoval náčelník kmene. Trestem bylo vykázání z komunity, což většinou znamenalo jistou smrt nebo legální vražda. Bylo možno zavraždit odpůrce i zezadu nožem, ale za přítomnosti svědků. Vrah nesměl utíkat a musel místopřísežně prohlásit, jaká křivda se mu stala a proč dotyčného zabil. Za těchto okolností byla vražda posouzena jako vražda ze cti, dotyčný zaplatil pokutu a všechno bylo v pořádku.

Vikingové dobyli téměř celou Anglii, Irsko, část Francie, Novgorod a Kyjev. Sloučili se s místním slovanským obyvatelstvem, nicméně nic nezabránilo tomu, aby tuto část nepojmenovali po svém - Rusko, Rusové. Dopluli i ke břehům Severní Ameriky. Viking Leif Erikson roku 1002 založil osadu L'Anse aux Meadows v kanadském Newfoundlandu.

Společnost Vikingů byla rozdělena do třech hierarchických tříd: Jarlové, Karlové a Thralové. Jarlové byli vládci, aristokracie. Karlové byli svobodní řemeslníci a farmáři. Thralové byli otroci a sluhové, kteří sloužili oběma vyšším třídám. Nové sluhy získávali Vikingové z ciziny, eventuálně šlo o potomky stávajících otroků. Někdy je prodávali do arabských zemí výměnou za stříbro. Když zemřel jarl, byli jeho otroci zabiti a uloženi do hrobu společně s ním.

Ženy u Vikingů neměly podřadné postavení. Mohly dědit po mužském předkovi, neprovdaná žena kromě majetku i titul a práva z něj plynoucí. Provdala-li se, všechno přešlo na jejího manžela. Vikingské dívky byly nezávislé ve 20 letech a mohly samy o sobě rozhodovat - mimo výběru manžela. Toho jí vybrala rodina. Vdovy měly stejný status jako svobodné dívky. Každá žena se mohla rozvést, znovu vdát, dokonce žena a muž spolu mohli žít bez sňatku a mít děti. Nerozlišovali se manželské a nemanželské děti. Ženy také působily jako kněžky a věštkyně, mohly se účastnit i bojů.

Udatní Vikingové byli úspěšnými dobyvateli. Nejenom proto, že byli zdatnými válečníky, dobrými mořeplavci, schopnými obchodníky, kulturně na výši, ale jejich společnost byla dobře organizovaná a disciplinovaná.


Obrázek zleva ukazuje viginské trasy v 9. - 11. století, obrázek zprava Vikingy na jejich pověstné lodi - drakkaru
Obrázky jsou čerpány z Britannicy.com a ze stránek prochlapy.cz, článek Vikingové, jak je neznáte


Zdroje:
Svět na dlani 5/2019
Překlad a úprava: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat