středa 4. září 2019

NEJŠPINAVĚJŠÍ PŘEDMĚTY

Četla jsem zajímavý článek ve Světě na dlani o nejšpinavějších předmětech, kterých se denně dotýkáme. Nabízím vám ho ve formě kvízu. Jsem zvědava, zda uhodnete pořadí nejvíce špinavých věcí, se kterými přicházíme do styku každý den.

Nejdříve něco málo o čistotě vlastního těla a okolí. Ve středověku si lidé mysleli, že voda je zdrojem nečistoty, přenáší nákazy a nemoci. Proto se vodě vyhýbali. Na hradech a zámcích vám mohou průvodci vyprávět, jak panovníci a velmožové nosili paruky a jejich vlasy byly prolezlé cizopasníky. Ráj si v jejich vlasech udělaly vši. V létě se lidé potí a šlechtici a celý královský dvůr, sešněrovaný do těsných silných oděvů, nepředstavitelně zapáchal. Později už přece jenom se seznámili s blahodárným účinkem koupelí a v sudu vydrhli svá těla. Ve filmech vidíme, jak vévodkyně obklopena služkami vstupuje nahá do předem připraveného sudu s vodou a provede očistnou koupel. Ale to už je alespoň 19. století. Pravidelné mytí rukou v lavoru a celého těla v sudu nebo v neckách se stalo běžnou praxí. S větší hygienou se domácnosti zbavily z větší části hmyzu, myší a ostatních nezvaných zvířátek. I s pomocí kocoura, pastí na myši, mucholapek a podobně.

Naproti tomu ještě ve starších dobách na koupele a lázně si potrpěli Egypťané, Řekové a Římané.

V současné době škodlivé bakterie v domácnosti, které ulpívají na klikách, prkénkách na krájení potravin, záchodovém prkénku, mobilech, ovladačích i klávesnicích, houbičkách na mytí nádobí, ve dřezu a jiných věcech, kterých se denně dotýkáme, odstraňujeme pořádným úklidem za pomoci vody, octa, sody, saponátů a co možná nejúčinnějších chemických prostředků.

Fenoménem dnešní doby je špína ve městech. Bakterie mohou být uchyceny na madlech v prostředcích hromadné dopravy, na nákupních vozících, na chodnících plných psích exkrementů. Ne všichni majitelé psů jsou od té dobroty a po svém miláčkovi vždy uklidí do vyhrazených nádob. V prostředcích hromadné dopravy se mohou pohybovat i lidé nachlazení, nemocní, bezdomovci. Některé druhy nemocí se přenáší kapénkovou infekcí, jiné třeba dotykem na madlo, otvírání dveří, jiné mohou pobývat na sedadle. Auta znečišťují životní prostředí výfukovými plyny, které zamořují města i vesnice.

Vědci přesto došli k názoru, že přílišná čistota škodí. Říká se: "Čistota půl zdraví, špína celé!" U dětí, které jsou velmi úzkostlivě vychovávány téměř ve sterilním prostředí, se začaly objevovat různé alergie, oslabení imunity. To se začalo projevovat i u dospělých. Jednoduše si odbourali vlastní obranyschopnost těla proti bakteriím.

Posedlost čistotou, o které jsem se částečně zmiňovala v mém článku Všechno dokonalé, může vyústit až k chorobnému strachu ze špíny a nečistot (mysofobii), horší stádium je obsedantně kompulzivní porucha.

Je třeba si uvědomit, že dokonalé čistoty nelze dosáhnout a ani není žádoucí. Devadesát procent buněk našeho těla tvoří různé mikroorganismy, které jsou z větší části našemu zdraví prospěšné.

Jak říkáme, ovoce z vlastní zahrádky, pokud ji uměle nehnojíme, stačí utřít do kalhot a můžeme konzumovat přímo, děti se mohou vrtat v zemi a nic by se jim nemělo stát. Jakmile přijdou domů, umyjí se. Ve městě to nemáme přehánět s úklidem. Stačí řádnější úklid jednou za týden a ne vždy používat ty nejúčinnější chemické přípravky, ale stačí teplá voda, ocet, jedlá soda. Dnes existují hadříky ze speciálního mikrovlákna, které velmi dobře odstraní špínu. Mytí rukou je velmi důležité, ale antibakteriální mýdla jsou zbytečná. Hygiena ano, ale s rozumem.

Teď bych se vrátila k těm 10 nejšpinavějším věcem v domácnosti. Zkuste je seřadit od nejšpinavější po nejméně špinavou. Na výběr jsou: ZUBNÍ KARTÁČKY; DŘEZY A VODOVODNÍ BATERIE; MATRACE; PENÍZE A PENĚŽENKY; OVLADAČE; HOUBIČKY NA NÁDOBÍ A UTĚRKY; MOBILNÍ TELEFONY; ZÁCHODOVÉ PRKÉNKO; ÚCHYTKY NA LEDNIČCE, KLIKY A VYPÍNAČE; PRKÉNKA NA KRÁJENÍ POTRAVIN.


Tak trefili jste se? Většina lidí soudí, že nejvíce bakterií je na záchodovém prkénku. Ale to je omyl!

Pořadí od nejšpinavějších k nejméně špinavým je následující:

1. HOUBIČKY NA NÁDOBÍ A UTĚRKY (až 200 000 x více bakterií než na záchodovém prkénku)
2. DŘEZY A VODOVODNÍ BATERIE (až 20 000 x více bakterií než na záchodovém prkénku)
3. ÚCHYTKY NA LEDNIČCE, KLIKY A VYPÍNAČE (AŽ 12 000 x více bakterií než na záchodovém prkénku)
4. PENÍZE A PENĚŽENKY (až 10 000 x více bakterií než na záchodovém prkénku)
5. ZUBNÍ KARTÁČKY (až 7 000 x více bakterií než na záchodovém prkénku)
6. OVLADAČE (až 1 000 x více bakterií než na záchodovém prkénku)
7. PRKÉNKA NA KRÁJENÍ POTRAVIN (až 500 x více bakterií než na záchodovém prkénku)
8. MATRACE (až 15 x více bakterií než na záchodovém prkénku)
9. MOBILNÍ TELEFONY (až 10 x více bakterií než na záchodovém prkénku)
10. ZÁCHODOVÉ PRKÉNKO

Věřte, nevěřte.

Článek dává instrukce pro jednotlivé zde zmíněné předměty, jak je udržovat v čistotě.

Pro houbičky doporučuje používat separátní houbičky na nádoby a jiné na utírání linky, stolu. Snažit se udržovat houbičky v duchu a pravidelně je měnit maximálně po týdnu používání. Utěrky a ručníky vyměňujte klidně častěji.

Dřez čistit pokaždé, když se v něm umývaly rizikové předměty jako syrové maso, vejce, psí miska. Jednou týdně prolít odpad dezinfekcí a vyčistit baterie. Ovoce a zeleninu je dobré do dřezu nepokládat.

Pravidelně čistit úchytky ledničky i všech klik a vypínačů, alespoň jednou měsíčně.

Ideální je peněženky, kabelky a batohy pravidelně čistit. Pokud to jde, tak je i čas od času přeprat. Po manipulaci s penězi je vhodné si umýt ruce.

Stomatologové radí měnit kartáček alespoň jednou za 6 - 8 týdnů a vždy po prodělání jakékoli infekční choroby (chřipka, viróza). Nenechat kartáček stát na umyvadle, ale schovat ho do skříňky.

Pravidelně čistit ovladače antibakteriálním ubrouskem, mytí rukou po konzumaci jídla před použitím ovladače.

Pravidelně dezinfikovat prkénka, používat zvlášť prkénko na maso a na zeleninu. Pravidelně je měnit při výskytu hlubokých rýh.

Když je to možné, větrat matrace na slunci a čerstvém vzduchu. Pravidelně vysávat matrace s použitím citronové šťávy či jedlé sody. Vyměnit matrace každých 7 let, existují už i výrobky s antibakteriální úpravou.

Ideální je mobil pravidelně čistit antibakteriální utěrkou, ukládat ho do pouzdra a nikomu ho nepůjčovat.

Záchodové prkénko čistit vždy, když je špinavé. Jinak minimálně 1 x týdně s úklidem.

Osobně jsem se trefila pouze na houbičky na nádobí. A vysoko jsem hodnotila kartáček na zuby a matrace. Peněženka a ovladač mě nechávají chladnou. Některé věci, jako třeba mobil, mě přinutil k úsměvu. Že by byl horší než mé záchodové prkénko?


Zdroj:
Svět na dlani 5/2019
Upravila a doplnila: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat