čtvrtek 11. dubna 2019

RECEPTY PRO POSÍLENÍ IMUNITY

RECEPTY PRO POSÍLENÍ IMUNITY od Charlotte Matyskové, imunoložky



Polévka z pórku a červené čočky


Hustá luštěninová polévka s velkým obsahem vlákniny. Červená čočka obsahuje velké množství bílkovin, železa a také reguluje hladinu krevního cukru, pórek působí antibakteriálně, protiplísňově a je dobrým zdrojem manganu, který se účastní vstřebávání jedné z nejúčinnějších imunitních látek - vitamínu C. kurkuma s koriandrem podporují trávení a jsou protizánětlivé.


Potřebujeme (4 porce) bílou část jednoho pórku, 1 cibuli, 100 g červené čočky (předem namočené), lžíci extra panenského olivového oleje, 1 l zeleninového vývaru nebo vody, mletou kurkumu, sůl a pepř, hrst nasekané natě koriandru.


Postup:


1. Pórek nakrájejte na kolečka a cibuli najemno. V hrnci rozehřejte olej, nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibulku a pak přidejte pórek. Nechte ho zavadnout a změknout. Přisypte kurkumu s pepřem a nechte koření rozvonět.


2. Potom přilijte horký vývar a vsypte scezenou čočku. Osolte, přiveďte polévku k varu a zmírněte plamen. Přibližně za deset minut se čočka začne rozpadat. Polévku pak stačí už jen rozmíchat tyčovým mixérem a případně ještě trochu dosolit a dochutit. Před servírováním posypte nasekanými lístky koriandru.




Marinované krůtí nudličky se zeleninovým salátem a zálivkou vinaigrette


Zeleninu si dopřejte ve vařené i syrové podobě. Měkká vařená je lehčí ke strávení a křupavá syrová je nabitá enzymy a vitamíny, které se někdy varem ztrácejí (vitamín C, některé druhy vitamínů skupiny B). Krůtí maso obsahuje lysin, aminokyselinu, která preventivně působí na výsev oparů. Česnek a cibule pomáhají detoxikaci organismu obsahem síry, v dužině syrového paprikového lusku najdete vysoké množství vitamínu C, stejně jako v citronové zálivce. Citron (i kdybyste to do něj nejspíš neřekli) také alkalizuje vnitřní prostředí. Zelená listová zelenina zvyšuje aktivitu imunitních buněk a obsahuje chlorofyl, který čistí krev, aktivuje důležité enzymy a je protizánětlivý.


Potřebujeme na 4 porce: 400 g masa z krůtích prsou, 2 červené cibule, 2 žluté a 2 červené papriky, sůl, pepř

Na marinádu: 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci citronové šťávy, 1 prolisovaný stroužek česneku

Na salát: 200 g zelené listové zeleniny v libovolném poměru (polniček, rukola, baby špenát, římská salát …), 2 červené papriky, hrst černých oliv


Na zálivku vinaigrette: ½ lžíce jablečného octa, 4 lžíce extra panenského olivového oleje


Postup:

1. Suroviny na marinádu smíchejte ve větší míse. Osušené krůtí maso nakrájejte na úzké proužky, vložte do misky s marinádou a důkladně promíchejte. Nechte alespoň půl hodiny marinovat. Maso zatím nesolte, připravili byste se zbytečně o jeho šťavnatost, sůl přijde na řadu později.


2. Cibuli nakrájejte najemno a papriky zbavené jádřinců na proužky. V pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájené papriky i cibuli a orestujte. Měkkou zeleninu přesuňte na talíř a uchovejte v teple.


3. Do stejné rozpálené pánve vložte ochucené krůtí maso, zprudka osmahněte a nechte zatáhnout. Přidejte teplou zeleninu a teprve v této chvíli osolte a opepřete. Promíchejte, přiklopte poklicí, stáhněte plamen na minimum a nechte ještě pět minut prolínat chutě.


4. Mezitím připravte salát z čerstvé zeleniny. Papriky nakrájené na kostičky dejte do mísy spolu s olivami a natrhanými čerstvými lístky a promíchejte. V jiné misce smíchejte jablečný ocet s olejem, osolte, opepřete a důkladně prošlehejte na krémovou zálivku.


5. Směs masa a zeleniny stáhněte z ohně a přesuňte na nahřáté talíře. Čerstvou zeleninu přelite zálivkou, promíchejte a hotový salát rozdělte na talíře k masu. Jako přílohu můžete podávat plátky žitného chleba nebo rýži.



A něco na zapití:

Horký rakytníkový čaj s pomerančem a medem

Zvlášť u akutních imunitních potíží, jako je nachlazení nebo chřipka, je důležitá dostatečná hydratace. Světlý čaj z plodů rakytníků ochucený pomerančem a medem působí při rýmě a nachlazení. Pomerančovou šťávu i med ale přidávejte, až vyluhovaný čas trochu zchladne, zachovají si tak chuť prospěšné živiny jako vitamín C nebo enzymy (pomáhají štěpit sacharózu a škrob).


Na 4 porce potřebujeme 4 polévkové lžíce plodů rakytníku, šťáva z jednoho pomeranče, med.


Postup:

1. Plody rakytníku vsypeme do konvice, zalijeme 1 litrem vroucí vody a necháme 15 minut louhovat.

2. Zcezený čaj přelijeme do sklenic, přidáme pomerančovou šťávu a mírně osladíme medem.



Zdroj:
Meduňka, březen 2019

P.S.: Obrázek se mi bohužel nepovedl, takže žádná pastva pro oči. Ale pokud rádi zkoušíte nové a zdravé věci, je zde příležitost. Já ji rozhodně nabídnu příteli k obohacení našeho jídelníčku. Já bych zvládla tak polévku a čaj. Slíbila jsem Ježurce, že recept zveřejním, tak tady je. Sliby se maj plnit, aspoň o vánocích (velikonocích?).

Žádné komentáře:

Okomentovat