sobota 6. dubna 2019

KONOPÍ PRO ZDRAVÍ


Konopí je fenomén provázející lidstvo od nepaměti. Není zcela jasné, kde se na Zemi vzalo, podobně jako není zcela jasné, kde se tu vzaly ostatní rostliny, zvířata či lidé. Jeden z výkladů se těm klasickým evolučním o postupném vývoji i těm náboženským o stvoření vymyká. Jeho autorem jsou Dogoni, etnikum, jehož původní domovinou byl Egypt, které ale již nejméně tisíc let žije v západoafrickém Mali. Dogoni a jejich příběh jsou fascinujícím živoucím spojením náboženských a mytologických tradic starověkých civilizací - od Egypta přes Mezopotámii, Babylónii až po Indii. Jeho paralely ale můžeme nalézt i v křesťanství a kryjí se dokonce i s některými mýty amerických indiánů. Centrem mytologie Dogonů je souhvězdí Velkého a malého psa a v něm jedna z nejjasnějších hvězd na obloze, Sírius, který všechny starověké národy nazývali Psi (nebo Vlčí či Šakalí) hvězdou.


Nommos, napůl lidi a napůl ryby, ze souhvězdí Velkého psa údajně přinesli Dogonům rostlinu dvou psů, kterou dnes známe jako cannabis - konopí

Rozeznáváme konopí seté, indické, rumištní (cannabis ruderalis), severní, středoruské, jižní středoevropské.

Z konopí se dají získávat různé suroviny. Nejznámější jsou dnes listy a voňavé květy. Ty jsou od pradávna vyhledávané pro své léčebné a mysl měnící účinky. V zemědělství se pěstují speciální odrůdy se sníženým obsahem psychoaktivního THC. Jejich květy a listy změnu vědomí nenavozují, ale stále obsahují celou šíři účinných látek, kanabinoidů, které jsou prospěšné tělu a rovněž nacházejí uplatnění jako byliny v kosmetice, lázeňství, v čajových a koupelových směsích a dalších výrobcích.

V květech se ukrývají semena - olejem a bílkovinami nasycené oříšky obalené pevnou vláknitou slupkou. Semínka chutnají jak lidem, tak zvířatům. Lisuje se z nich olej za studena ten nejkvalitnější potravinářský, eventuálně kosmetický. Méně kvalitní olej se používá do fermeží, barev, laků i jako palivo do dieselových motorů.

Ze semenných výlisků se rozemletím získává konopná mouka vhodná pro celiatiky, protože neobsahuje lepek. Dále se používá pro obohacení klasického pečiva, omáček a podobně. Proséváním konopné mouky je možné získat protein a vlákninu. Protein je nejjemnější složkou konopné mouky a jako doplněk stravy bývá s oblibou využíván vegetariány, sportovci, neboť obsahuje vysoké procento lehce stravitelných bílkovin - stavebních látek svalové hmoty a imunitního systému. Vláknina, hrubší složka mouky, se používá pro detoxikaci těla, vyčištění trávicího ústrojí či pro zpestření chuti některých pekařských výrobků.

Dnes je stále nejvíce rozšířené využití semence při chovu ptáků a ryb.

Součástí konopného stonku jsou vlákna, ze kterých lidé už v dávných dobách dokázali vyrábět provazy a lana, sítě, hrubé pytle, tětivy luků, ale i ty nejjemnější a současně pevné a odolné látky. Féničané, Vikingové i Kolumbus vyrobili z konopných lýkových vláken plachty na lodích. Cchaj Lun na čínském císařském dvoře deset let před svou smrtí vyrobil ze starých konopných hadrů a morušové kůry nepřekonatelně kvalitní a ve své době také výjimečně levný papír. Díky vysokému obsahu celulózy se konopná vlákna později využívala i pro výrobu celuloidu a dalších plastických hmot. Konopí se používá v tabákovém průmyslu pro výrobu cigaretových papírků, v automobilovém průmyslu k výrobě plastových kompozitů, při výrobě sportovních potřeb, geotextilií, jako stavební izolace.

Konopí je narkotikum, droga. Současně ale lze vidět, že konopí je léčivá bylina, kterou lidé znají a využívají po tisíce let.
Léčebná síla konopí se přitom neukrývá pouze v pryskyřici sušených listů a květů samičích rostlin. Konopí dokáže léčit již jako mladá rostlina, například v podobě vymačkané šťávy, která detoxikuje a dodává tělu celý komplex důležitých vitamínů a minerálů. Léčí také konopná vlákna - koudel, která byla dříve přikládána na popáleniny a poranění. Obklad s konopným kořenem je zase doporučován při bolestech kloubů. Léčebné účinky má i semeno a v něm obsažený olej, který je vhodný pro každodenní výživu a podporu imunity, ale i na prevenci nebo léčbu zažívacích obtíží, ekzémů, artritidy u starších lidí nebo hyperaktivity u malých dětí. Podle tradiční čínské medicíny působí konopný olej projímavě, podporuje prokrvování, změkčuje pokožku, mírní podráždění sliznice, kašel, působí antisepticky a také proti otravám. Nejvíce ale vědci a lékaři zkoumají konopnou pryskyřici, obsaženou v květech samičích rostlin. Zde jsou léčebně nejúčinnější látky tzv. kanabinoidy, které přímo souvisí s fungováním lidského těla. Více o kanabinoidech nám řekne poslední obrázek Hlavní kanabinoidy a jejich působení na lidský organismus.

Působení konopí - kanabidiolu (CBD) v lidském těle představuje následující obrázek:


Konopí znali již naši předkové. Zmínky jsou v čínské Knize písní z 9. století před Kristem. Tibeťané považují konopí za posvátnou rostlinu. Polská antropoložka Sara Benetowa objevila konopí v původních aramejských a hebrejských textech Nového zákona, kde bylo využíváno k výrobě kadidla a posvátné masti a oleje. Staří Židé, podle nálezů v nádobách z Judey a Egypta, využívali konopí k léčení a předvídání budoucnosti. Celá řada zázračných uzdravení prováděná Kristem mohla mít na svědomí konopná mast. I ve staroindických Védách konopí, nazývané Bhang je považováno za zdroj štěstí, nástroj osvícení a rozptýlení obav, úzkostí a strachů. Své rituální místo má konopí i v černé Africe nebo v Japonsku.

V Evropě, Guttenbergova Bible, první tištěná kniha v Evropě, vyšla na konopném papíře. Na Britských ostrovech se konopí pěstovalo již během doby bronzové, o čemž svědčí nálezy zbytků konopných provazů v ruinách římských osad na anglickém území. V Itálii bylo konopí nazýváno "látkou sta operací". V českých zemích, v jižních Čechách, se dochovaly doklady o používání konopí v době laténské, tj. mladší době železné. Jednalo se o provazy. Kanafas, hrubší nebílené plátno, používané jako lůžkovina, pochází z latinského cannabis, kanafas. (Trčková) Alois Jirásek ve své Maryle situované do 15. století píše, že "Čechům byla konopná kaše běžná a oblíbená." O zpracování konopí se zpívá třeba v české lidové písničce Andulka konopí močila, žabka jí do vody skočila...

Snad všechny germánské kmeny před křesťanstvím zasvětily konopí Bohyni plodnosti, jara, ochránkyni života a lásky Freye (Frigga). Při jeho setí a sklízení se prováděla řada eroticky laděných rituálů (například nahé dívky obíhaly třikrát stavení). Jiným rituálem bylo vyhánění zimy.


Starogermánské kmeny zasvětily konopí bohyni lásky, krásy a plodnosti Freye


Dívky v Litvě naproti tomu roztrousily konopná semena. Kdo jim je ve snu pomohl sbírat, za toho muže se vdaly. V Polsku, Litvě a Lotyšsku je konopné semínko součástí postních pokrmů, na Tři krále se vařila semencová polévka. V Pobaltí a Rusku je tradičním pokrmem také semencové máslo, směs másla a roztlučených konopných semen. (Váňová: Litevské koledy a svátky).

Kvůli možnosti zneužívání, se i konopí vedle dalších omamných a psychotropních látek ocitlo na zakázané listině. Česká republika mezinárodní úmluvu o omamných látkách, psychotropních látkách a proti nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami ratifikovala v roce 1961, 1988 a třetí v roce 1991.

Dohody se zaměřily na tři hlavní oblasti:
· Kontrolu pěstování rostlin, které slouží jako suroviny pro získávání omamných látek a později i dalších (syntetických) drog
· Vytvoření podmínek pro vybudování orgánů provádějících ustanovení úmluvy
· Omezení výroby a distribuce omamných látek pouze na množství používané pro léčebné a omezené vědecké účely.

Konopné drogy byly zařazeny jak do I. skupiny látek s léčebnými možnostmi, tak do IV. skupiny s nejnebezpečnějšími drogami.

Jakkoliv je pěstování a využívání konopí pro soukromé účely zakazováno, proces zpřístupňování léčebného konopí českým pacientům pokračuje.

Státní agentura pro konopí pro léčebné použití stanovuje lékařské obory, které mají právo předepisovat léčebné konopí: klinická onkologie, radiační onkologie, neurologie, paliativní medicína, léčba bolesti, revmatologie, ortopedie, infekční lékařství, vnitřní lékařství - pouze pro hospitalizované pacienty, psychiatrie.

A kdy je možné předepsat léčebné konopí?: (a) při chronické neutišitelné bolesti (zejména v souvislosti s onkologickým onemocněním, bolesti spojené s degenerativním onemocněním pohybového aparátu, systémovým onemocněním pojiva a imunopatologickými stavy, neuropatické bolesti (bolest způsobená nervovým systémem); (b) spasticitě (svalové křeče) a s ní spojená bolest u roztroušené sklerózy nebo při poranění míchy; (c) nevolnosti, zvracení, stimulace apetitu v souvislosti s léčbou onkologického onemocnění nebo s léčbou onemocnění HIV; (d) Gilles de la Tourette syndromu (vrozené neuropsychiatrické onemocnění, které se projevuje pohybovými a zvukovými tiky).

Pohlížíme-li na konopí jako na léčivou bylinu, měli bychom využít její potenciál pro prevenci nemocí, využít schopnosti vyčistit půdu i vzduch, dodat nám zdravé potraviny, oděvy, nábytek, kosmetické a hygienické přípravky, hračky nebo i dopravní prostředky. Pomocí konopí můžeme úspěšně podporovat svoji imunitu. Užívat tuto drogu ve zdraví, bez rozvoje závislosti, je podle posledních výzkumů, jak tvrdí někteří odborníci, docela dobře možné.

Současná věda zdůrazňuje obsah zdravých tuků - esenciálních mastných kyselin v konopí. Podle posledních poznatků medicíny pravidelné pojídání konopných semen:
· Podporuje trávení a zamezuje kvasným pochodům a poruchám vyplývajícím z plynatosti
· Brání vzniku toxických látek v těle
· Zamezuje zánětu střev a přemnožení nežádoucích bakterií
· Podporuje růst užitečných mikroorganismů
· Zabraňuje ukládání nežádoucího cholesterolu v krvi
· Napomáhá v boji s obezitou
· Díky antioxidačním vlastnostem chrání před rakovinou prsu, střev, prostaty i konečníku
· Podporuje imunitní systém a chrání tak před nemocemi
· Působí proti zadržování vody i vysokému krevnímu tlaku
· Poskytuje výživu mozkovým buňkám - stimulují schopnost učení a paměť a brání neurologickým poškozením při Alzheimerově a Parkinsonově chorobě

Pravidelné užívání konopného oleje:
· Posiluje imunitní systém při léčbě pacientů trpících rakovinou, Parkinsonovou chorobou, AIDS, kardiovaskulárními nemocemi, zakrněním žláz, žlučovými kameny, ledvinovou degenerací, suchou kůží, slabým imunitním systémem, akné a menstruačními problémy
· Omega-3 a omega-6 kyseliny zlepšují stav dýchacích cest a pozitivně působí proti vypadávání vlasů, lupénce i chudokrevnosti
· Kyselina gama-linolenová zmírňuje příznaky revmatické artritidy a spolu s vitaminem D zvyšuje vstřebávání vápníku a tím i pevnost kostí, čímž pomáhá předcházet jejich řídnutí
· Patnáct gramů konopných semen nebo tři mililitry oleje denně významně snižují problémy spojené s premenstruačním syndromem
· Kyselina glutamová, neurotransmiter, který se v oleji hojně vyskytuje, pomáhá zmírnit onemocnění způsobená přílišným stresem
· Kyselina linolová a linoleová pomáhají při léčení lupénky a jiných chronických onemocnění kůže (atopický ekzém a další), působí i proti vyrážkám a oparům
· Olej zvyšuje vstřebávání a účinky jiných látek (oleje z avokáda, mandlí a léčivých bylin).

Na pokrytí denní dávky kyseliny linolové a linolenové stačí jedna polévková lžíce konopného oleje.

Zajímavost: Pomáda pro růst vlasů
Vezměme slepičí tuk, olej z konopných semen a med, z každého cca 114 gramů, necháme vše rozpustit v hrnci, dokud se nevytvoří pomáda. Touto směsí pravidelně masírujeme hlavu po dobu osmi dnů. (Rätsch: Konopí léčebný prostředek v dějinách lidstva)

Přehled hlavních kanabinoidů a jejich působení na lidský organismus


V příštím článku se zaměřím na nežádoucí účinky používání konopí.

Zdroj:
M. Ruman: Cannabis Konopí
Fotografie: z téže publikace, Pixabay
Úprava: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat