neděle 7. dubna 2019

KONOPÍ JAKO DROGA

Konopné látky - kannabinoidy - patří mezi halucinogeny (psychadelika). Mohou vyvolat asi nejvýraznější změny ve vnímání reality. Negativní účinky se podceňují. Za určitých okolností se účinky mohu změnit na úzkostné stavy, agresivní podrážděnost, při abúsu se mohou objevit bludy. Zejména marihuana je v české veřejnosti známá. Někdy v životě ji kouřilo 44 % mladých Čechů do dvaceti čtyř let.

Marihuana (Cannabis sativa) je nejznámější a nejvíce zneužívanou drogou zejména mezi mládeží. Její název pochází ze španělštiny, v Indii je nazývána bhang, v Alžírsku a v Maroku kif, v Turecku habak. Získává se z rostliny konopí (cannabis), která pravděpodobně pochází z Himaláje a Kašmíru. Konopí je dvoupohlavní rostlina. Bylo používáno více než 5000 let jako zdroj pevných textilních vláken k výrobě provazů, lodních plachet, oděvů a také papíru, lze z něj vyrobit i umělé hmoty a palivo pro automobily. Ze semen se vyráběl konopný olej bohatý na proteiny a omega mastné kyseliny, který je používán i při některých dietách. Semena nemají žádné psychotropní účinky a přidávají se do krmiv pro ptactvo. Do Evropy ji přinesli Napoleonovi vojáci ze svého tažení do Egypta.

Jako marihuana je označována droga, která je složena z usušených listů a vrchní okvětní části konopí setého (Cannabis sativa), konopí indického (Cannabis indica), případně konopí rumištního (Cannabis ruderalis) s obsahem THC (tetrahydrocannabinol) nad 0,3 %.

Nejčastějším způsobem užití je kouření marihuanových cigaret "jointů", často s příměsí tabáku. Marihuana také může být výchozí surovinou pro přípravu různých pokrmů, hašiše, hašišového oleje, konopného másla apod., slouží k přípravě piva, vín a likérů.

Účinnou látkou je delta-9-tetrahydrocannabinol (THC). Při kouření účinkuje marihuana rychleji než při polykání.
Mimo kouření je marihuana polykána s jídlem - přidává se do cukroví a pečiva - nebo v nápojích, především v čaji, případně jako koření v polévkách. Nejčastější způsob užívání marihuany je papírek a tabák, vodnice, dýmky apod., tyto způsoby jsou nejvíce škodlivé. Do plic se dostává nejvíce škodlivých látek. THC se v tomto případě uvolňuje hořením. Při užívání marihuany přes vaporizér - přístroj, ve kterém se rostlinný materiál zahřeje na teplotu maximálně 200oC (to je bod, při kterém marihuana nedýmí, ale odpařuje se THC), se z bylinných látek uvolňuje jen ta nejčistší esence a aktivní složky. Není třeba tabák a také se odstraňují tři toxiny - karcinogen benzen, toluen a naftalen.

Zvláštním druhem marihuany s vysokým obsahem THC je tzv. skank. Prodává se v balíčcích, zvaných "čtyřšlukovky". Účinky přetrvávají delší dobu než u marihuany, ale při odeznívání se objevují bolesti hlavy a nevolnost.

Užívá-li se marihuana, často vzniká návyk, který může přerůst v závislost. Konopí v normální dávce způsobuje rauš - stav relaxace, spokojenosti a lehké intoxikace. Problémy s koordinací, hlad, zejména chuť na sladké a zhoršení paměťových funkcí patří mezi jeho vedlejší účinky. Nízké dávky vedou k navození klidu, pocitu dobré pohody a zasněného uvolnění. Můžeme pozorovat živější a ostřejší vnímání zrakových, sluchových, čichových, hmatových a chuťových vjemů spolu s pronikavými změnami ve způsobu myšlení a vyjadřování. Prohlubuje se prožitek z hudby. Při vyšších dávkách se uživatel všemu směje a sám vlastně neví proč. Po euforii nastává stav uvolnění a relaxace, kdy člověk nemyslí vůbec na nic a jen kouká do prázdna nebo se mu chce spát. U marihuany je neurotransmiterem anandamid. Při rozvoji drogové závislosti hraje významnou roli hladina dopaminu, který zvyšuje syntézu a uvolňování anandamidu (název znamená "vnitřní blaženost"). Účinná látka THC je schopná se navázat na specifické receptory canabisu v mozku. Pokud se drogy dělí na látky s účinky "akceptovatelnými" a "neakceptovatelnými", pak marihuana bývá řazena do první skupiny. Přesto panuje do značné míry obecný názor, že užívání marihuany může vést k pozdějšímu přechodu na tvrdší drogy. Pro srovnání alkohol je již na pomezí hranice "akceptovatelných" a "neakceptovatelných" účinků. Komise pro drogy z indického konopí uvádí, že mírné užívání nemá záporné následky. Na druhé straně se již v roce 1884 uvádí možné důsledky drogové závislosti, vedoucí k chátrání organismu, závislosti, jež dovede změnit šťastný život v peklo. Za extrém zneužití hašiše se občas uvádí příklad řádu hašášinů (assasinů, assainů), extrémní muslimské sekty z 11. století, jejíž členové, fedáviové, byli údajně jeho pomocí manipulováni ke slepé poslušnosti. Pod vlivem hašiše plnili ty nejstrašnější úkoly, s oblibou pak krvavé, úkladné vraždy. Od jména zakladatele kultu, Hasana ibn as-Sabbáha, dostala sekta a potažmo i marihuanová pryskyřice své jméno.

Nejzávažnější a lékařsky doložené důsledky při dlouhodobém používání marihuany jsou:
· Poškození mechanické i logické paměti
· Poruchy smyslového vnímání (až stavy bezvědomí), porušení orientace v prostoru a čase
· Poruchy motorických funkcí (nápadná neobratnost, např. při chůzi)
· Chronické záněty spojivek
· Poškození činnosti srdce a cév, jater
· Poškození dýchacích cest (vyšší riziko rakoviny než u tabáku)
· Gynekologické problémy (poruchy menstruace)
· Vypadávání vlasů, kožní problémy
· Zvýšené riziko komplikací při porodu, vyšší kojenecká úmrtnost, závažná poškození plodu
· Impotence u mladých mužů
· Citové otupění (vnímání i projevy)
· Pocit pronásledování
· Deprese, ztráta vůle k životu, sebevražedné myšlenky
· Aktivizace psychických nemocí, které by se jinak neprojevily nebo by se méně rozvinuly (schizofrenie).

Projevy předávkování THC:
· Omezení funkcí motorického systému až stavy bezvědomí (vyvolává stavy podobné lehkému epileptickému záchvatu, člověk se motá nebo se dlouho neudrží na nohou)
· Omezení vnímání okolí, "hučení" v hlavě, neschopnost přijímat nebo vysílat emoce
· Omezení funkcí mozkové činnosti, takže člověk není schopen souvisle přemýšlet, má co dělat sám se sebou, těká z myšlenky na myšlenku. Může se stát, že se člověku vtírají nepříjemné myšlenky, které se promítají i tam, kde nechce; není schopen se soustředit.

Nejnovější výzkumy vědců potvrzují, že uživatelé marihuany jsou více ohroženi schizofrenií. Odborníci zjistili, že ve šlechtěném konopí chybí účinná látka kanabidiolu, která zajišťuje ochranu před psychickými poruchami vyvolanými účinky THC. V původních přírodních odrůdách byly THC a kanabidiolu zastoupeny zhruba stejně.

Hašiš je usušená pryskyřice z květů a listů horní části rostliny Cannabis sativa. Obsahuje stejně jako marihuana THC, ale jeho obsah může být až desetinásobný. Podobně jako u marihuany je u hašiše nejčastějším způsobem užívání kouření buď ve skleněné dýmce, nebo se nakape hašišový olej na cigaretový papírek, ze kterého se pak ubalí joint. Pro intoxikaci stačí minimální množství. Bývá kouřen s tabákem i samostatně ve speciálních dýmkách, přidává se do nápojů (včetně alkoholických) a do jídel, používá se jako koření na masa nebo jako přísada do cukrovinek.

Hašišový olej lze kouřit několika způsoby. Nejlepší je pomocí skleněné olejové dýmky. Olej je umístěn ve skleněné baňce na konci dýmky, baňka je zahřívána nad plamenem. Tento způsob je maximálně šetrný vůči materiálu, protože kuřák si odpaří pro daný okamžik jen malé, potřebné množství extraktu.

Jiným, primitivnějším, méně romantickým, ale praktičtějším způsobem kouření oleje je umístění dávky na kousek alobalu, jeho nahřátí nad plamenem zápalky či svíčky a inhalace pomocí trubičky nebo nálevky. Alobal či staniol používaný při tomto způsobu musí být předem dobře ožehnut nad plynovým plamenem, aby se důkladně odstranily všechny odpařitelné nečistoty, které by narušily senzorický dojem.

Rizika častého zneužívání marihuany a hašiše jsou apatie, nezájem, lhostejnost, podrážděnost, únava, neklid, impulsivní jednání, zhoršená koncentrace, poruchy paměti, chronické záněty sliznic, neplodnost, impotence, riziko poškození plodu u žen, poruchy menstruačního cyklu, poruchy imunity a krvetvorby, vyvolává psychickou i slabou fyzickou závislost (zejména skank).

Příznaky jsou nepřirozená veselost, rozšířené zornice, zarudlé oči, zrychlený puls, výrazně zvýšená chuť k jídlu, pot páchne po spálené trávě nebo listí, sucho v ústech.

Má marihuana léčebné účinky?
V řadě vyspělých zemí je konopí registrováno a užíváno jako lék pro mírnění nepříjemných symptomů vážných nemocí i pro léčbu příčin. V ČR zákonem č. 50/2016 Sb., zákon o návykových látkách, byla umožněna v České republice léčba konopím. Individuální pěstování konopí k léčebným účelům ("samopěstitelství") zákon nedovoluje. Konopí pomáhá při Parkinsonově chorobě, marihuana zmírňuje svalové křeče; chemoterapii nebo AIDS: zmírňuje bolesti a nevolnost, vrací chuť k jídlu; roztroušené skleróze: tlumí třas i křeče ve svalech; má blahodárný vliv na pacienty s Alzheimerovou chorobou, zeleným zákalem, epilepsií, problémy s klouby a lupénkou. Účinky marihuany jsou dokonce lepší, když je třeba rozemletá v jídle nebo se inhaluje pomocí přístroje. Na druhé straně odborníci připomínají, že droga může prohlubovat deprese u lidí, kteří jimi trpí. Podle Michala Miovského, proděkana 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a vedoucího Centra adiktologie jsou rizika podávání konopí srovnatelná s účinky jiných léků. Jedná se o relativně bezpečné léčivo.

Stručně můžeme shrnout, že marihuana z farmakologického hlediska má pozitivní účinky na centrální nervové ústrojí, hlavu a její ústroje: snižuje nitrooční tlak, který bývá hlavní příčinou glaukomu - zeleného zákalu, utišuje zvolnění v uších, zintenzivňuje chuťové prožitky. Má pozitivní vliv na dýchací systém, srdce a kardiovaskulární systém, žaludek a trávicí ústrojí, na reprodukční ústrojí a orgány, svalový a kosterní systém a na klouby. Má antibiotické a antivirální účinky.

Velká opatrnost se doporučuje při náchylnosti ke schizofrenickým epizodám a při onemocnění srdce. Pokud uživatel pociťuje nadměrnou únavu, dezorientaci a podobné příznaky zasahující nepříznivě do jeho normálního života, měl by dávky snížit nebo užívání zcela přerušit. Nedoporučuje se léčit marihuanou v průběhu těhotenství.

Nežádoucí účinky marihuany můžeme rozdělit na: (a) akutní - poruchy pozornosti a paměti a psychomotorických funkcí při intoxikaci; zvýšené riziko dopravní nehody zejména při kombinaci s alkoholem; riziko psychotických symptomů zejména u osob s rodinnou predispozicí; (b) nejpravděpodobnější chronické účinky - bronchitida a histopatologické změny s možností rozvoje zhoubného nádobu; vznik syndromu závislosti jako neschopnosti regulovat užívání nebo abstinovat; poruchy pozornosti a paměti, které nevymizí ani při abstinenci; (c) možné nežádoucí účinky - zvýšené riziko rakoviny ústní dutiny, hltanu a jícnu; leukémie u dětí při užívání konopí in utero; horší studijní výsledky a nižší pracovní výkonnost. Užívání konopí v dospívání nebo mladé dospělosti zvyšuje riziko vzniku psychózy, varují odborníci.

Často se srovnávají účinky užívání Cannabisu a alkoholu, který je nejoblíbenější sociální tolerovanou drogou. Obě látky se užívají jako euforianty a relaxans. V malých dávkách mají podobné účinky. Dochází ke vzrušení s následující sedativní fází. Snižuje se aktivita a vnější projevy. Ve větších dávkách alkohol funguje jako všeobecné anestetikum, které oslabuje centrální nervový systém, zpomaluje vlnový rytmus mozku, snižuje mentální a fyzické projevy jedince, ale nevyvolává změny smyslového vnímání. THC naopak ovlivňuje vnímání uživatele a přitom jeho působení na mozkové vlny je bezvýznamný. Marihuana zvyšuje hlad, alkohol chuť k jídlu potlačuje. V neprospěch alkoholu hovoří jeho toxické účinky na játra, horní cesty dýchací a mozek. Kombinace se nedoporučuje. Může vyvolat prudké změny tlaku, stavy zvýšené nevolnosti provázené nedůstojnými projevy, prohlubujícími se paměťovými okny či následnou kocovinou.

Jak chránit společnost před nežádoucím užíváním drog? V první řadě je poskytována primární prevence - u drogové závislosti se jedná o předcházení užívání. Úspěšné školní prevence, například pro programy zneužívání konopí jsou vedeny odborníkem, ne učitelem, je třeba vzájemné součinnosti odborníka, učitele a žáků, mají mít delší trvání. Programy by měly být zamířeny především na studenty středních škol, pak na 2. stupeň základních škol. Program by měl odpovídat vývoji žáků/studentů a být založený na více modelech prevence.

Lze použít i zákony, vyhlášky, soubor represních opatření státního donucení k zabezpečení celospolečenského zájmu, které jsou v příčinné souvislosti s používáním, šířením a distribucí drog, slouží k ochraně společnosti a mají preventivní charakter.

Sekundární prevence je zaměřena na vyhledávání a léčbu osob drogově závislých a minimalizování zdravotních a sociálních rizik. Terciární prevence je zaměřena na závislé osoby.

V posledních letech se hodně hovoří o legalizaci marihuany. Teoreticky jsou pěstování, distribuce a užívání Cannabis, která obsahuje více než 0,3 % THC, zakázány, a to na základě legislativy založené na konvenci Spojených národů o nezákonných drogách. Míra právní restrikce se na národních úrovních i v rámci Evropské unie poněkud odlišuje. V některých zemích je užívání marihuany povoleno, např. v Nizozemí. V některých zemích jsou některé činy spojené s distribucí či užíváním marihuany jen přestupkem, jinde jsou již trestnými činy, za něž hrozí vězení. Při dekriminalizaci marihuany stále uznáváme, že se jedná o "měkkou" drogu, pro jejíž distribuci by měly být vytvořeny určité legální výrobní zdroje a distribuční cesty, byť omezené a velmi kontrolované státem. Důležité je, že držení marihuany by nebylo trestné. Pro soukromé účely v současnosti si každý může vypěstovat tři rostliny. Jde o to, aby pěstování a následné užití bylo používáno k léčebným účelům a ne k navození opojení.

Oba populárně naučné články Konopí pro zdraví a Konopí jako droga jsou určeny široké veřejnosti a v žádném případě nejsou návodem, jak užívat cannabis jako drogu. Zdůrazňují jak její pozitivní léčivé účinky, tak negativní účinky při užití konopí k psychotropním účelům.



Zdroje:
J. Mahdalíčková: Víme o drogách všechno?
B. Kraus, J. Hroncová a kol.: Sociální patologie
L. Dupal: Kniha o marihuaně
Úprava, doplnění a zpracování článku: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat