čtvrtek 3. října 2019

ZNEČIŠŤOVÁNÍ A ŽIVOTNĚ DŮLEŽITÉ ORGÁNY V NAŠICH TĚLECH

Znečištěné prostředí působí především na pět orgánů v našich tělech.

Jemné částice ve znečištěném vzduchu vstupují do těla přes plíce a různými způsoby ovlivňují naše zdraví.


Začátkem tohoto roku došlo v Mexiku k velkému znečištění. Foto: Madla Hartz/EPA

Placenta

Tento týden vědci oznámili, že poprvé našli částice znečištění ovzduší na plošné straně placentární tkáně. Objev může vysvětlit souvislost mezi zvýšeným množstvím potratů a předčasným narozením díky vystavení špinavému vzduchu.

Mozek

V roce 2016 britští vědci našli "hojná" množství toxických nanočástic, jako je magnetit, ze znečištěného ovzduší v lidských mozcích. Předchozí studie zjistily, že tyto částice jsou spojeny s Alzheimerovou chorobou.

Srdce

Studie z roku 2019 také zjistila částice znečištění ovzduší v tkáni srdečního svalu obyvatel měst. "Jsou uvnitř mitochondrie, které jsou poškozené a vypadají neobvykle," řekla hlavní autorka Barbara Maher. "Mitochondrie jsou váš zdroj energie, který zajistí, že vaše srdce bude pracovat účinně."

Játra

Játra jsou zvláště ohrožena znečištěným vzduchem kvůli své úloze při čištění krve. Studie Wayne State University v Michiganu s použitím zvířecích modelů zjistila, že vystavování se částicím způsobuje fibrózu jater. Studie University v Jižní Kalifornii zjistila, že pacienti s diagnostikovanou rakovinou jater, kteří žili v městských oblastech, měli nižší šanci na přežití.

Začátkem tohoto roku obsáhlá globální studie došla k závěru, že znečištění ovzduší by mohlo poškodit každý orgán v lidském těle - poznamenává, že 70 000 vědeckých prací prokázalo, že ovlivňuje lidské zdraví. "Ultrajemné částice procházejí plícemi, jsou buňkami snadno zachyceny a přenášeny krevním oběhem. Prakticky všechny buňky v těle jsou jim vystaveny," vysvětlili autoři.

Mnoho českého i zahraničního tisku mluví o znečišťování životního prostředí. I zde na blogu již jsem viděla články s touto tématikou. Podávání zpráv o stavu životního prostředí je důležité. Neměli bychom zavírat oči před hrozbou klimatické katastrofy nebo vymírání, v lepším případě degenerování druhů. Měli bychom být informováni o hrozbách, důsledcích a řešeních co se týče znečištěného životního prostředí a jeho vlivu na přírodu, faunu, flóru, lidi, o možnosti vyhynutí. Tyto informace by měly být založené na vědeckých faktech, nikoli na politických, obchodních a lobbistických zájmech.

K palčivým otázkám naší doby jako jsou klimatické katastrofy, sociální nerovnosti, vliv vědy a techniky na naše životy, jsou faktické informace nezbytností. Každý z nás na celém světě si zaslouží znát stav věcí, jak se skutečně má a chránit planetu a přírodu pro další generace. Není to nabádání k odklonu od civilizace, ale šetření přírody a zdrojů před katastrofálním trvalým znečišťováním.

Zdroj:
Překlad a vlastní úvahy: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat