sobota 5. října 2019

DOBROVOLNÍCI NA ANTARKTIDĚ

V prosinci přivede Airbnb (zprostředkující agentura) pět vědeckých pracovníků na nejvzdálenější kontinent světa na vědeckou výpravu.


Na misi do Antarktidy s Airbnb

Málo míst na světě si uchovává dobrodružné a romantické kouzlo tak jako Antarktida. Pokud vnímáte její magnetickou přitažlivost, mohli byste se tam opravdu dostat díky akci Antarctic Sabbatical propagovanou Airbnb: měsíční expedice, která v prosinci přinese pět dobrovolníků do místa věčného ledu, všechny náklady jsou hrazeny.

Zkušenost slibuje, že bude nezapomenutelná, ale nejedná se o výlet za potěšením: mise má vědecký účel, a proto musí být člověk motivován a připraven tvrdě pracovat, a také z toho důvodu, že Antarktida není Sharm el-Sheikh. Ačkoli to už není tajemné a neprozkoumané místo, které bylo dokonce před stoletím místem osudových expedic, jako například Scottova výprava na jižní pól, nemělo by se to brát na lehkou váhu.

Pět dobrovolníků bude v Antarktidě zkoumat životní prostředí a bude sloužit pod vedením vědkyně Kirstie Jones-Williams z University z Exeteru. Budou shromažďovat a analyzovat vzorky sněhu v terénu za účelem studia možné přítomnosti a úrovně penetrace mikroplastů v Antarktidě. Antarktida je dosud vnímána jako nekontaminované místo, ve skutečnosti i nejodlehlejší kontinent světa nese známky globálního znečištění.

Měsíční mise je rozdělena do různých fází. Tým stráví první dva týdny ve městě Punta Arenas v Chilean Patagonia, aby se připravil na výpravu a strávil hodiny a hodiny glaciologií, laboratorní praxí, cvičením s vybavením a fyzickou zátěží.

Poté odjíždíme letadlem do Antarktidy a přistáváme na ledové cestě Union Glacier Camp v zemi Ellsworth. Začne se tak deseti dny strávených na kontinentu, které budou věnované sběru vzorků sněhu a zkoumání antarktického prostředí, spojené s "výletem" na skutečný jižní pól a na sugestivní místa, jako je Drake Icefall (Kačeří ledovec), Charlesův Peak Windscoop a Elephant's Head (Sloní hlava).

Nakonec se poslední týden vracíme do Chile, během kterého pět dobrovolníků bude pokračovat ve vědeckých studiích shromážděných údajů a budou spolupracovat se sdružením pro ochranu životního prostředí Ocean Conservancy a stanou se velvyslanci pro ochranu oceánů.

Chcete-li se účastnit výpravy Antarctic Sabbatical, musíte se přihlásit na webu do 8. října; vylosovaní budou vyhlášeni koncem tohoto měsíce.

Jste-li dobrodružná povaha, pořád je ještě možno se přihlásit (candidarsi sul sito dedicato) do 8. října. Expedice Antarctic Sabbatical je plně hrazena, před ní musíte absolvovat přípravu, abyste v obtížných podmínkách obstáli. Nezbytné je i vědecké povědomí o předmětu zkoumání.

V tomto okamžiku se u mne perou dvě myšlenky. Jedna z nich je krásná, neporušená, panenská příroda a i zde konstatujeme, že vlivem globálního oteplování dochází k tání ledovců, zvyšuje se hladina moře. Dokonce i Antarktida, podle tohoto článku, může nést stopy kontaminace. To jdou výzkumníci zkoumat.

A tady narážím na druhou myšlenku. Expedice tam jede ne aby zabránila znečišťování, ale aby v této neposkvrněné přírodě si svět měl možnost ukládat plastový odpad. Což se mi příčí. Takže výlet oželím.

Zdroj:
Překlad a vlastní úvaha: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat