neděle 27. října 2019

Věčné město smrti

"Přijdete sem, abyste viděli nekropoli, ale místo toho cítíte věčný život," říká historička Ludmila Ruslanovna Gaboeva. "Příběhy o tomto tajemném místě lze slyšet od počátku 20. století." BBC Reel navštívilo jedno z nejzáhadnějších a nejoblíbenějších míst v Rusku, nekropoli Dargavs, známou také jako "město smrti".


Video: Ana González

Ruská vesnice Dargavs leží hluboko v pohoří Kavkaz. Jeho sousední hřbitov má tajemnou historii. Byl vytvořen v roce 1395 během invaze mongolských Tatarů. Mnoho lidí se schovávalo v horách, což vedlo k nedostatku zemědělské půdy. V jedné kryptě se umístí přes 100 těl. Pohřbít tato těla do země by si vyžádalo obrovské množství půdy.

Od dávných dob bylo toto území používáno jako pohřebiště. Od 14. do 16. století se zde začínají objevovat nadzemní krypty. Krypty s různými typy střech, jako je sedlová střecha, valbová střecha a pyramidová střecha. Teorie vysvětluje, že toto místo bylo vytvořeno kvůli velkému počtu epidemií během 17. a 18. století. Jiná teorie říká, že tato nekropole byla vytvořena podle indo-íránské tradice pohřbívání pod zemí, aby respektovala zemi.

Tehdy se říkalo: "Kousek země, kde býk stojí, je vzácný jako býk sám. V kryptách jsou rakve připomínající lodě. Věřilo se, že k tomu, abychom se dostali do nebe, je třeba překročit řeku. Tyto typy rakví byly použity pro lidi královské krve, ne pro všechny. Byly vyrobeny bez jediného hřebíku.

Území tohoto pohřebiště je velké 1,5 ha.

Jsou zde také otisky dlaní, znaky a značky. Dosud nerozumíme účelu mnoha z nich. Proč lidé cestují tisíce kilometrů, aby sem přišli? Nejenom aby se podívali na nádhernou středověkou architekturu, ale i na hladké linie krypt vedoucí až k řece a na vrchol hory, které vládne Alikovova věž.

Lidé, kteří sem přijdou, se v úctě sklánějí nad krásou tohoto místa a dosáhnou míru spojeného s věčným strachem ze smrti.

Zdroj:
Překlad: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat