neděle 13. října 2019

Směřují Marlboro a Philip Morris k fúzi?




Brzy by mohl vzniknout světový tabákový gigant. Ve skutečnosti Philip Morris jedná o fúzi se společností Altria, producentem Marlboro ve Spojených státech, která rovněž vlastní 35% společnosti Juul. Takto to uvedl Philip Morris a zdůraznil však, že stále neexistují žádné záruky, že bude dosaženo dohody. K dosažení dohody je třeba sledovat všechny akcie a stanovit podíly.

Pokud by došlo ke sloučení, zrodila by se velká světová tabáková společnost. V roce 2018 vykázal Philip Morris čisté příjmy ve výši 29,62 miliard USD, Altria za 25,36. Na akciovém trhu je první v hodnotě přes 113 miliard dolarů na akciovém trhu a druhý na burze s ostatními komoditami s hodnotou ve výši 95,5 miliardy.

Fúze by spojila společnost Philip Morris International a Altria po deseti letech: v roce 2008 se obě společnosti rozešly. Altria se soustředila hlavně na americký trh a Philip Morris se orientoval na zahraničí. Analytici dlouho spekulovali, že by se obě společnosti dříve či později znovu mohly spojit, tak jak to bylo předtím, v tabákovou velmoc. Obě společnosti tabákového průmyslu zápasí mezi klesajícím prodejem cigaret a hledáním nových zdrojů růstu.

A zase jsem objevila další článek týkající se kouření. Ne že bych na kouření změnila názor. "Kouření škodí zdraví a způsobuje rakovinu" stojí na každé krabičce cigaret, přesto tolik lidí podléhá tomuto škodlivému návyku a nic na tom nemění ani možnost kouřit "zdravější" elektronické cigarety. O nich jsem již psala ve svém článku Elektronické cigarety. (http://ozivote.blog.cz/1905/elektronicke-cigarety)

Nemluvím ani o zvlášť škodlivém vlivu na dospívající mládež, s čímž se teď potýkáme.

Mne zaujala fúze Marlbora a Philip Morris z toho důvodu, že ve Philipu Morrisovi mám akcie a nevím, jak bude reagovat trh s akciemi na vznik společného koncernu.

Kouřit se bude vždycky. Kouřili již staří Indiáni - i dýmku míru. Stejně jako se bude pít pivo. Můj dědeček vždycky říkával: "Zdraží pivo, padne vláda." V naší současné společnosti to neplatí. To samé platí i o cigaretách. Lezou do peněz, mohou se zdražovat až k nekonečnu, přesto se najdou lidé, kteří si pověstnou cigaretku neodpustí. A vláda zůstává.

Zdroj:
Překlad a vlastní úvahy: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat