neděle 12. ledna 2020

Mohlo Německo vyhrát bitvu o Británii?

Matematická studie dokazuje, že Luftwaffe (německé válečné letectvo) by porazilo RAF (královské letectvo), kdyby odstartovalo o TŘI TÝDNY dříve a soustředilo se spíše na bombardování letišť než na města.



NOVINKA Dvě obrovské chyby bývalého pilota stíhacího letadla, esa Hermanna Goeringa (na obrázku vpravo dole ve Francii v roce 1941), který vedl útok, zmařily nacistické úsilí a pomohly Británii a RAF porazit nacistické plány a v boji letadel německá letadla Messerschmidt (vpravo nahoře) podlehla anglickým Spitfires (vlevo nahoře a uprostřed) a Hurricanes. Studie naznačuje, že pokud by Německo v červnu zahájilo útok po slavném projevu "Bitva o Británii" (vlevo dole) Winstona Churchilla na cílená letiště, nacisté by pravděpodobně zvítězili, což by připravilo cestu pro námořní a pozemní invazi. Tomuto už dlouho věří historikové a vědci nyní souhlasí. Přestože byla rozptýlena, Luftwaffe se při mnoha příležitostech přiblížila k ohromené RAF. Jedním z nejvýznamnějších úspěchů německého letectva byl útok na viditelné a životně důležité radarové stožáry na klíčových letištích 12. srpna. Kdyby Goering pokračoval v této taktice, byl by téměř bezpochyby přivedl nacistický režim k historické porážce Británie. Namísto toho vyzdvihované eso, bývalý pilot a stíhač německého letectva, pověřený německou vojenskou kampaní a leteckým napadením, létal mezi několika taktikami.

Jak nám říkají dějiny, bitva o Británii, také nazývaná bitvou o Anglii skončila porážkou německých vzdušných sil. Němcům se nepodařilo zničit britskou RAF (Royal Air Force), takže Anglie ve 2. světové válce nebyla nikdy dobyta. Tato bitva byla unikátní tím, že se jednalo o první leteckou bitvu v historii lidstva.

Co by se stalo, kdyby Němci leteckou bitvu vyhráli? Podařilo by se jim dobýt Anglii a dostat přes kanál La-Manche vojsko a těžkou ozbrojenou techniku? Nejsem jasnovidec. Byť historikové a vědci věří, že Anglie mohla být pokořena, nesmíme zapomínat, že Britové měli velmi vyspělé námořnictvo. A hrát na "kdyby" nemá smysl. Buďme rádi, že válka skončila.


Překlad a doslov: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat