úterý 21. ledna 2020

Modré pondělí 2020 – nejsmutnější den v roce

Modré pondělí (Blue Monday) 2020 - nejsmutnější den v roce (a jak se z něho dostat)

Modré pondělí, takto se nazývá, jak se rodí a proč se mu má tvrdě čelit. V některých zemích je to velmi vážná záležitost.



Modré pondělí: podvod nebo vážná záležitost?

Řím, 20. ledna 2020 - Dnes, na pondělí 20. ledna, připadá tzv. Smutné (Modré) pondělí, nejsmutnější den v roce (v angličtině termín modrý znamená smutný). Jde o opakovaný jev, který psycholog Cliff Arnall identifikoval na počátku roku 2000 pomocí komplikované rovnice, která však matematiky uvedla ve zmatek a ve skutečnosti funguje spíše jako reklamní propagace, než jako skutečný indikátor všeobecného smutku.

Jak se narodilo Smutné pondělí (Blue Monday)

Všechno to začalo, když Cliff Arnall, psycholog z University v Cardiffu, použil rovnici, která mu umožňuje identifikovat nejsmutnější den roku na třetí pondělí v lednu. Matematický výpočet bere v úvahu skutečnost, že prší a je chladno, že vánoční svátky jsou za námi, dobré úmysly na nový rok jsou často již nenaplněny a množství práce se vrátilo k velkému množství. Spojením těchto a dalších proměnných se objevilo osudové datum extrémního smutku.

Je samozřejmé, že atmosférické podmínky se mění podle místa a je obtížné je předpovědět jako abstraktní skutečnost, kterou lze vložit do přísného matematického výpočtu. Totéž platí pro dobré úmysly ponechané na papíře: vůbec se neříká, že k tomu dojde, nebo že podmínky a realita se budou protínat vždy ve třetím pondělí v měsíci a matematický výsledek - smutné třetí pondělí v měsíci lednu bude pravdivý. Z těchto důvodů se cardiffská univerzita distancovala od Cliffa Arnalla a jeho rovnice je považována za pseudovědu: termín, který se vztahuje na metody a praktiky, které se chtějí jevit jako vědecké, ale které ve skutečnosti porušují přísnost a exaktnost, což je základem moderní vědy, která má v úmyslu dosáhnout znalosti objektivní, spolehlivé a ověřitelné reality.

Hledání reklamní senzace

Pravděpodobně tam byl reklamní záměr. Smutné (modré) pondělí, první "smutný den" byl ve skutečnosti deklarován 24. ledna 2005, v tiskové zprávě od anglického televizního kanálu Sky Travel, který výslovně zmiňoval jméno Arnall. Cílem bylo povzbudit cestovní rezervace v obzvláště depresivní den. Stručně řečeno, naplánujte si na tento den dovolenou jako léčbu smutku.

Přes nedostatek vědecké povahy Modrého smutného pondělí, výročí udělalo zlom v srdcích a myslích lidí, zejména ve Velké Británii, a ještě dnes je to den, o kterém se hodně mluví.

Léčba

Pokud se tedy s ohledem na 20. ledna není čeho bát, určitá opatření, která stojí za povzbuzení dobré nálady, stojí za to i dnes, stejně jako ve všech ostatních dnech v tomto roce. Obecnou radou je naučit se věnovat čas sobě samým, umět vypnout, například jít si trochu zasportovat, nebo meditovat, přečíst si dobrou knihu, sledovat film nebo televizní seriály, které nás zaujmou, setkávat se s přáteli a přítelkyněmi, hledat krásu ve věcech a prokazovat laskavost bez postranních úmyslů.

Slyším poprvé o Modrém smutečním pondělí. Založením jsem spíše romantik křížený s pragmatikem. Matematika mi nikdy moc nešla, takže nemohu posoudit, zda výsledná souřadnice, která indikuje k třetímu pondělí v měsíci lednu a která je považována podle Arnalla za nejsmutnější den v roce, je pravdivá.

Obecně pondělí bývá považováno za nepříjemný den, protože to je první pracovní den po dnech odpočinku. A i když člověk chodí rád do zaměstnání, přece jenom musí slevit ze svého pohodlí. Mám na mysli především ranní vstávání. O středě se mluví jako o dnu zlomu, láme se týden. A v intimní oblasti se říká "středa je třeba", protože do konce týdne bývá ještě daleko. A v pátek se už každý raduje, protože po něm následují obvykle dva dny volna. Bývá dobrým zvykem končit v pátek dřív a jít zapít, že jsem přežila pracovní týden. Sobota bývá nejradostnějším dnem, protože po ní následuje ještě neděle - další den odpočinku. Ale nikdy mně nenapadlo, že třetí pondělí v lednu prožívám nejsmutnější den v roce.

Zdroj:
Překlad: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat