čtvrtek 12. prosince 2019

Podivuhodné ženy – hrdinky ze skutečného života III.

K dalším podivuhodným ženám, o kterých jsem psala již ve svých článcích Podivuhodné ženy - Hrdinky ze skutečného života I. a II. se dá počítat další pirátka, neporazitelná královna moří, Číňanka Čeng Š´, která na počátku 19. století velela více než 300 lodím a až 40 000 mužů. Čísla se rozcházejí. Podle jiných zdrojů se mělo jednat až o 5 násobek počtu lodí a 2 násobek počtu mužů. Původně se živila jako prostitutka v Kantonu. Odtud ji však unesli piráti a jednoho z nich, velitele Čenga I., si později vzala. Již před sňatkem si vynutila předmanželskou smlouvou, že se s ním bude podílet na moci i bohatství a zapojí se do rozšiřování jeho území.

Po smrti manžela Čeng I. roku 1807 během povstání v Tay Son ve Vietnamu, pouhých šest let po svatbě, se podařilo Čeng Š´ získat rozhodující vliv ve Flotile červeného praporu. Začala vládnout tvrdou rukou. Nový zákoník, který vydala, zahrnoval mnohem přísnější tresty, ale vedly k úspěchu. Například každý, kdo se opovážil vydávat vlastní rozkazy, které nepocházely od ní, byl na místě popraven useknutím hlavy. Věrnost mužů byla pro ni zásadní. Každé nedodržení pravidel se tvrdě trestalo bičováním a mučením. Za zradu prý řezala uši.

Zvláštní pravidla uvalila na ženské vězně. Ze zadržených žen si její piráti mohli vybrat a nechat si je jako manželky. Přitažlivé vězeňkyně se mohly poddat a být dobrou ženou, nebo je čekal krutý trest. Pokud se dopustily nevěry, byly následně popraveny. Paradoxně štěstí měly ošklivé ženy, ty totiž Čeng Š´ pouštěla na svobodu!

Pirátka brzy ovládla oblast od Macaa až po Kanton a čínská, portugalská ani britská armáda nebyla schopna ji připravit o území.

Čína roku 1810 vyhlásila pro piráty amnestii. Čeng Š´ využila této příležitosti, ale vymínila si, že ji zůstane veškerá kořist. Vzala si za muže druhého vládce flotily Changa a společně se vrátili do provincie Guangdong, do jejího rodného města spolu se svými dětmi, kde si Čeng Š´ otevřela veřejný dům a hernu, kterou provozovala až do své smrti v roce 1844.

Dnes její odkaz žije v Disneyho Pirátech z Karibiku, jako paní Chingová, jedna z devíti Pirátských pánů…




Článek je o chudobné a nešťastné děvčici, jak ke štěstí přišla. V dnešní době by se jí říkalo zlatokopka, ale v případě Čeng Š´ to byla z nouze ctnost. Sice nevím, o jakou ctnost se jedná. Ale stačí být krutá, nekompromisní, rozhodná a rázná, mít vize a vytýčený cíl. A nesvede s ní nic ani pár volů. Dá se říct, že měla naplněný život.

Zdroje:
100+1 14/2018
Doslov: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat