úterý 3. prosince 2019

KRÁSA ŽENY

Vnímání krásy ženy se liší napříč kulturami, etniky i kontinenty. V minulém tématu týdne se hovořilo o obezitě. Extrémně štíhlé postavy již nejsou u nás v módě a spíše se preferují postavy plnějších tvarů, ale ne tlusté. Takové postavy, které zdůrazňují ženskost.

Stejně tak se liší ozdoby, kterými se ženy zkrášlují a mezi něž patří tetování obličeje, jizvy, uměle zvětšované rty, tvarování hlavy, koruny z květin.

Na jihozápadě Etiopie se ženy kmene Hamar rády zdobí barevnými korálky. Nosí je ve vlastech, okolo pasu i paží. Moderní je rovněž výzdoba vyrytá přímo do pokožky - vzniká z řezných ran, jež se následně zasypávají popelem a uhlíky. Vdané ženy nosí také kruhové náhrdelníky.

Ženy a dívky kmene Mursi z etiopského údolí Omo nosí v ústech talířky, které prodlužují jejich spodní ret do extrémních rozměrů. S výzdobou se začíná zhruba v 15 letech, kdy matka nebo jiná příbuzná nařízne dívce spodní ret a vloží do něj předmět z hlíny nebo ze dřeva. Jak dívky rostou, rostou s nimi i talířky až do průměru dvanácti centimetrů.

Myanmarští Chinové obývají horské město Mindat a zdobení obličeje je u nich velmi populární. Místní ženy si nechávaly ornamenty na obličej vytetovat, což je hluboce spjato s kulturou. Myanmarští Chinové dříve vyznávaly animismus a i po přijetí křesťanství přetrvávají různé pověry a ctění animistických kultů. Tamní pastoři kázali, že pouze potetované ženy se po smrti dostanou do nebe. Od 60. let je však tetování zakázáno a unikátní okrasu požívá poslední generace žen.


Obr. 1: Chinové Myanmar; Obr. 2: kmen Mursi Etiopie

Filipínské ženy Yakan používají velmi zajímavý svatební make-up. Tvář si zdobí množstvím geometrických obrazců namalovaných světlou barvou a obočí spojí tlustou černou linkou. Svatební rituál je dvojí. Ten druhý se dochoval z předislámských dob. Podobně se líčí i ženich.

Nejdůležitější ozdobou žen afrického kmene Himba je lastura homolice zavěšená mezi ňadry, nazývaná Ohumba. Svobodné dívky navíc nosí na krku tlustý náhrdelník Ombuare. Ženy si mažou celé tělo směsí másla a pouštní okrové hlíny, kam občas přimíchají také trochu myrhy - pro vůni. Na hlavě nosí jako ozdobu kus kozí kůže. Muži se zdobí například rohem z býka, kůzlete nebo ušima jalovice, které si nechají viset na krku. Současní Ovahimbové žijí v polopoušti na severním území Namibie a na jižním pobřeží Angoly. Vyznávají animismus. Animismus je víra, která přisuzuje duši všem živým bytostem, neživým předmětům i místům. Duše (anima) je samostatná a nesmrtelná.



Obr. 3: Yakan Filipíny; Obr. 4: kmen Dani Nový Zéland

K tradičnímu svatebnímu kroji na Ukrajině patří koruna z čerstvých květin spletených stuhami. Nevěstě upletly přítelkyně nádherný bohatý věnec, který má často charakter uměleckého díla. Zvyk se nepodařilo vymýtit ani za komunismu.

Podle tisícileté tradice žijí lidé novozélandského kmene Dani. Moderní společnost se jich dotkla jen minimálně. Tito lidé žijí v bambusových chatrčích, muži k lovu používají stále oštěpy a ženy dodnes dodržují obskurní krvavou tradici - zemře-li jim příbuzný, uříznou si jeden článek prstu. Ženy nosí sukně z rákosu a místo halenky jim slouží vzory namalované přímo na tělo nebo nic.

My, evropské ženy, se zkrášlujeme kosmetickými přípravkami, krémy, mastičkami, bylinkami, zeleninou, abychom se líbily a voněly mužům a v neposlední řadě se cítily i samy dobře a mnohdy používáme různé dekorativní prostředky proto, abychom zahnaly příznaky stáří. V poslední době se objevilo tetování, dříve výsada ostrých a životem zkoušených chlapů.

Já jsem divoch z buše, takže líčidla a zkrášlovadla používám jen vyjímečně. Ctím spíše krásu přírody. Nicméně nosím náušnice, když jsem je dostala jako odměnu za prvorozeného syna a znovu jsem si odběhla do nemocnice nechat si propíchnout uši, lepší než podomácku vzít hřebík, kladívko a prkýnko, ale i tak ve mně byla malá dušička. A z pověrčivosti nosím magnetický náramek, který mne má zbavit všech nemocí; navíc jsem ho dostala od osoby, kterou budu milovat napořád a křížek, který mne má ochránit ode všeho zlého. Na levé ruce mám prsten, který i kdybych chtěla, nesundám.

Zdroje:
Autor: Kateřina Helán Vašků 100+1 19/2018
Úprava a doslov: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat