neděle 1. prosince 2019

NARCISMUS

Článek o narcismu, který je doprovázen i videem, zveřejnil ve FOCUS-Online Mark T. Hofmann.
Mark T. Hofmann vystudoval Komunikační techniky - vědu o přesvědčování a Hospodářskou psychologii a byl vyškolen jako analytik kriminalistiky a zpravodajských služeb se specializací na profilaci ve Washingtonu, Texasu a na Floridě. Přednáší o profilování pachatelů do hospodářských oblastí a připojuje se mimo jiné jako hostující řečník do jednotlivých pořadů.

Narcisté jsou marniví a sobečtí. Dokud je jejich touha po stálé pozornosti a obdivu uspokojena (prostřednictvím práce, obdivu, poklon, přívrženců, sociálního prostředí), mohou být docela zábavní, výmluvní a velmi okouzlující. Ošklivá stránka narcismu se projeví až tehdy, když je ohrožena sebeúcta.

Typické jsou urážky a překračování hranic. Bohužel mnoho lidí v narcistických partnerstvích si tuto zkušenost bohužel uvědomí po mnoha letech.

Důležité charakteristiky narcismu:

1. autoritářství
2. arogance, samolibost
3. pocit nadřazenosti a jedinečnosti
4. vychloubání
5. sklon k manipulaci, vykořisťování
6. nárokování

Jak lze rozpoznat narcisty ve vztazích?

· Trvalý vše vztahují na sebe: Bez ohledu na to, co říkáte, narcista má pro každé téma "nevrlý příběh".
· Bohatství, zásluhy a postavení jsou pro ně velmi důležité
· Narcisté neukazují žádnou slabost a mají neuvěřitelné problémy, přiznávat chyby a nikdy neříkají "promiň, je mi líto"
· Vykazují zcela přecitlivělou reakci na kritiku
· Jsou marniví a megalomanští
· Narcisté se snadno cítí provinile a v hádce obracejí kopí na toho druhého

Narcistické ublížení

Každý řečník potřebuje posluchače, každý narcista potřebuje obdivovatele. Není neobvyklé, že narcisté ve vedoucích pozicích se obklopují "pochlebovači, kteří jim na vše kývou" a chrání se před kritikou. I ve vztazích narcisté rádi vyhledávají partnery, kterými jsou obdivováni.

Dokud je uspokojena potřeba pozornosti a obdivu (například prací, obdivem, vyjadřováním stoupenectví, slávou, úspěchem, pozorností), mohou být společensky přijatelní, vtipní, hovorní a velmi okouzlující. Pokud se však pozornost od nich odvrátí nebo je ohroženo jejich sebevědomí, nazývá se to "narcistické ublížení". V tomto stavu je labilní sebeúcta bráněna jako hrad. Typické jsou urážky, překračování hranic a úžasný emoční chlad. Ve vzácných, extrémních případech vede narcistické pokoření k prudkým výbuchům násilí.


Za svou osobu mohu říci, že takové lidi znám. Ačkoliv jsem jim neuměla dát ten správný název, teď vím, z čeho mohou pramenit takové povahové rysy jako je neschopnost humoru ke své osobě, arogance, neschopnost přijmout kritiku, byť dobře míněnou, sebevzhlížení, samolibost a potřeba obdivu, podceňování druhých, schopnost při ztrátě sebevědomí vyprovokovat až nesmyslně agresivně hádku a obrátit ji proti vám a mohla bych pokračovat.

Narcismus je z psychologického hlediska porucha osobnosti. V době individualismu není nemocná celá naše společnost?

Překlad a doslov: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat