pondělí 9. prosince 2019

BIBLICKÉ KONSPIRAČNÍ TEORIE

Ukradli opravdu jablko?
V Bibli se hovoří o ovoci. O jaký druh ovoce konkrétně jde, nechává posvátné písmo otevřené. Za to, že současné překlady uvádějí jablko, nejspíš může latinský překlad Bible. Slovo "malus" v překladu znamená "špatný, zlý", ale také jabloň. Tak se špatné ovoce z ráje časem proměnilo v jablko.

Pokud něco Adam a Eva okusili ze stromu poznání, pak to bylo buď granátové jablko, citron, nebo fíky. Poslední možnost má nejvíce příznivců, neboť zamilovaný pár, když si uvědomil, že je nahý, zakryl si inkriminovaná intimní místa právě fíkovými listy.

Jaká byla úloha hada?
Náboženství nás přesvědčuje o tom, že had je ve skutečnosti převlečený ďábel, který svedl Evu, aby ochutnala jablko ze stromu poznání. Kniha Genesis o takové možnosti nemluví. Tato interpretace se objevila až o několik set let později. Ve skutečnosti není jasné, co má had v rajské zahradě symbolizovat.

Moderní vědci přicházejí k názoru, že i had se mohl do Bible dostat kvůli neolitické revoluci. Had byl dříve spojován se ženou. Pokaždé, když svlékne kůži, omládne. A během neolitické revoluce funkci hlavy rodiny přebíral od ženy muž. Bylo potřeba nasadit ženě hadí hlavu. "Tvůj muž budiž tvým pánem," řekl Bůh ženě. A stalo se.

Pád z ráje
Centrum Rajské zahrady se prý nachází v oblasti mezi řekami Eufratem a Tigridem. Podle naleziště kamene, na němž je vyobrazen symbol stromu a hada. Kámen byl někdy kolem roku 8000 let př. n. l. zasypán, stejně jako celé okolí, po výbuchu sopky Karaca Dag. Archeologové se domnívají, že kamenný kruh svědčí o prvním velkém náboženském centru v historii lidstva. Díky příznivým klimatickým podmínkám si tamní lidé žili jako v ráji. Pro svoji obživu nemuseli hnout ani prstem. Jídla bylo všude kolem dostatek.

Pak se ale podmínky změnily a lidé byli přinuceni si potravu obstarávat sami. V potu tváře začali obdělávat svá vlastní pole. Naučili se chovat dobytek, péct chleba. Dnes za nás upeče chleba i domácí pekárna, ale je třeba si uvědomit, že naši praprapředkové se museli naučit 40 nových kroků, které je třeba k upečení bochníku chleba. Z ráje dopadli na zem, do tvrdé reality života.

A aby si to potomci lépe pamatovali, byla vymyšlena pověst o vyhnání z ráje. Tímto krokem Bůh chrání neposlušné lidi před naprostou zkázou.

Lidé hledají ráj na nebesích. Přesto lze vytvořit i ráj na zemi. Stručně řečeno tam, kde je nám dobře a s těmi lidmi, se kterými je nám dobře.

Pokud Bůh uvrhl člověka na zem, proč se o Edenu hovoří jako o místě, odkud vycházela řeka, aby napájela zahradu. Pak se rozděluje na čtyři hlavní toky Píšon, Gíchón, Chidekel a Eufrat. Podle vědce z americké státní univerzity v Missouri Jurise Zarinse území na soutoku čtyř biblických řek musí být velmi úrodné a musí tedy být bájným Edenem. Kde je tedy ráj na nebesích, když se nacházel zde na zemi?

Pominu fakt, že vlivem klimatických změn kolem 10 000 let př. n. l. kdysi tak úrodné území zalilo moře.


Zdroje:
Svět na dlani 10/2019
Bible
Vlastní úvaha: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat