sobota 7. prosince 2019

Kosatky v Janově

Článek Riccarda Jannello o kosatkách v Janově s nepříliš šťastným koncem: mládě uhynulo.

Janov, 5. prosince 2019 - Mládě kosatky přišlo zemřít v moři před Voltri (část Janova). Obavy, které od neděle sdíleli biologové a vědci, se ukázaly jako skutečné. Od včerejška je vidět malé stádo, složené z dospělého samce, samice a dvou mladých kytovců, kteří už nevykazují známky života a jsou taženy matkou kosatkou v zoufalém pokusu, aby je vrátila zpět k životu. Toto chování mají kosatky vůči svým umírajícím dětem. Přejí si, aby se nestalo to nejhorší. Tento stav může trvat až dva týdny, jak ukazují některá pozorování učiněná v zajetí. V okamžiku, když je zpracován smutek, smečka opustí Ligurské moře a vrátí se do vod ke svým zvířatům. Až bude matka připravena, pustí mládě na pláž a v tuto chvíli je budou moci vědci získat, provést pitvu a pochopit něco o mimořádné přítomnosti delfínů v italských vodách.

"Z včerejších pozorování z pobřeží - vysvětluje Alessandra Somà, bioložka konsorcia" Liguria via mare" - bylo pochopeno, že se něco děje a bohužel obavy, že mládě je na tom velmi špatně, se splnily. Na lodi, která sledovala stádo, viděli, že se mládě už nehýbe, ale podařilo se nám také vidět dalekohledem, jak se ploutve mláděte párkrát objevily, a pak už vůbec nic. Jistoty, že mládě nežije, dosáhnete teprve tehdy, až se tělo objeví na hladině. Ale naděje, že se tragédie nestala, je snížena na minimum.

To, že mládě je nemocné, se dalo předpokládat od první chvíle, neboť o tom svědčila přítomnost velryb ve svatyni kytovců Pelagosu v Řecku. Když vstoupili do Středozemního moře z Gibraltaru, kosatky snad svým instinktem hledali klidnější a "vlažnější" moře, aby ochránili malého a doufaly, že se zotaví. Našly také moře s velkým množstvím ryb, obzvláště hvězdic, po nichž kosatky lační, a proto čekaly, jak se situace vyvine. Někdy se zdálo, že si hrají s pozorovateli, kteří je následovali. Byl to však jen tanec, který neměl očekávaný výsledek. Za těchto pět dní došlo k několika pokusům o odchod, ale pak se stádo vždy vrátilo k přehradě poblíž přístavu Voltri, ne více než kilometr od pobřeží, což dokazuje, že mládě má problém se vrátit na cestu. Nyní se strašlivá zvědavost porozumět něčemu z pitvy stává vědecky velmi důležitým bodem příjezdu profesionálů. Zkušenost těchto dnů zůstane nesmazatelná v myslích rybářů a odborníků, ale také v mnoha Janovanech a ne těch, kteří se shromáždili na molu Prà a Voltri, aby sledovali, jak se situace s kytovci bude vyvíjet. Kosatky nikdy předtím nebyly tak blízko našich pobřeží.


Podívaná před přístavem Janov (foto Gabriella Motta)

Tihle velcí tvorové mne fascinují. Kosatka dravá, na rozdíl od plejtváka obrovského, který se dožívá 80 - 90 let, se dožívá 29 let. Stejně jako všechny velryby patří k mořským savcům. Říká se jí také orca. Takhle ji pojmenovali již staří Římané. Je největší zástupce z čeledi delfínovitých, proto v její blízkosti se vyskytují i delfíni, jako v tomto případě. Je známá také jako velryba zabiják. Na člověka neútočí.

Zdroje:
Překlad a doslov: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat