sobota 22. června 2019

Známý kostel Svatá rodina: Nejslavnější památce v Barceloně chybělo 137 let stavební povolení

Po dlouhých 137 let byla Svatá rodina nelegálně postavena, neboť jí chybělo stavební povolení. V této souvislosti je historickým nedorozuměním. Až konečně nyní smí být na nejslavnějším staveništi v Barceloně oficiálně stavěno.


©Pau Barrena/AFP Svatá rodina v Barceloně


Na nejslavnějším staveništi v Barceloně se smí konečně také po 137 letech oficiálně stavět: barcelonská městská rada přidělila 4,6 milionů eur ke stavebnímu povolení pro Svatou rodinu, které až dodnes slavná bazilika Antoniho Gaudí nemá, sdělila urbanistka Janet Sanz. Povolení je platné sedm roků - tedy až do roku 2026 - do kdy má být stavební dílo dokončeno. Neboť na tento rok spadá Gaudího sté výročí smrti.

V důsledku toho, že Svatá rodina tak dlouho nemá stavební povolení, označuje se historická památka jako nepovolená stavba: úřady teprve v roce 2016 objevily, že Gaudí roku 1882 začal se stavbou svého kostela bez jakéhokoliv svolení. O tři roky později požádal o stavební povolení, ale nikdy nedostal odpověď. To mu ale nezabránilo ve stavbě pokračovat až do června 1926, kdy byl sražen tramvají a o několik dnů později zemřel.

Odpor proti svaté stavbě

Podle schválení nesmí být Svatá rodina vyšší než 172 metrů. Rozpočet byl stanoven na 374 milionů eur - stavba je financována výlučně z darů a vstupného. Během jednání se stavební společností prosadila také starostka Ada Colau, že dalších 36 milionů eur půjde na rekonstrukci areálu a údržbu baziliky.

Svatá rodina je nejnavštěvovanější památka katalánského hlavního města. V roce 2017 zaznamenalo světové dědictví UNESCO 4,5 milionů návštěvníků. Avšak nejznámější stavba ve Španělsku se neobejde bez hádek: V 60tých letech byly v jedné akci sbírány podpisy, aby se zastavily stavební práce - dokonce se objevil otevřený dopis v denním tisku. V roce 2008 požadovala skupina 400 intelektuálů, mezi nimi také architekti a herci, rovněž zastavit stavební práce s odůvodněním, že církev "si přisvojuje turismus".

Zdroje:
Překlad: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat