středa 19. června 2019

HLUBINNÉ RYBY. NETVOR S PRŮHLEDNÝMI ZUBY

V hlubokém moři plavou ryby s průhlednými zuby. Badatelé nyní objevili, jakou to přináší výhodu.


V moři existují bytosti, se kterými bychom se jen neradi setkali. Aristostomias scintillans je takový případ. Hlubinná ryba je černá jako tma a má velkou hlavu s mohutnou čelistí. Z ní civí mnoho vyčnívajících zubů. Dravá ryba s vyčnívajícími zuby vypadá děsivě, a nic na tom nemění ani malá velikost těla.

Podívá-li se člověk pozorně na asi 15 cm dlouhé stvoření podobné úhořovi, něco ho napadne: ryba z rodiny Stomiidae má průhledné zuby. Proč?

To se také ptali výzkumníci na kalifornské univerzitě Audrey Velasco Hogana v San Diegu. Hlubinné ryby jsou tím známy, že se umí vynikajícím způsobem přizpůsobit životním podmínkám v moři v hloubce několik tisíc metrů. Některé druhy dravých ryb vyrábějí v tmavém světě hlubokého moře světelné impulsy, kterými lákají kořist. Mezi ně patří také Aristostomias scintillans.

Ale průhlednými zuby disponují jen větší druhy. "To nás zmátlo," podávají zprávu badatelé v aktuální studii, která byla uveřejněna v odborném časopise "Matter".

Spolu s výzkumníkem materiálu Eduardem Arztem z leibnického Institutu pro nové materiály prohlíželi si vědci zuby mimo jiné také pod elektronovým mikroskopem a chtěli vědět, z čeho jsou vytvořeny. Analýzou objevili na povrchu speciální nanokrystaly z hydroxylapatitu. Ty jsou strukturovány tak, že prakticky žádné světlo nepropouští nebo neodráží.

Kromě toho těmto rybám chybí tak zvané dentinové kanálky. Tyto dutiny propůjčují zubům lidí a zvířatům svoji barvu. Protože Stomiidae nemá žádné dentinové kanálky, jsou její zuby průhledné, píší výzkumníci.

Tým věří, že tato pozoruhodnost se vyvinula v průběhu evoluce, protože rybu prakticky dělá neviditelnou. Kvůli této kamufláži patří ryby Stommidae mezi přední dravce hlubinného moře, ačkoliv jsou relativně pomalé a malé.

"Většinou plavou většinu času s otevřenou čelistí na místě a čekají, až něco popluje kolem. Zuby jsou vždy vystaveny, proto je důležité, že jsou transparentní a tím neodráží nebo nepropouští světlo," tolik Velasco Hogan.

Výzkumníci doufají, že jejich znalosti pomohou vyvinout nové materiály. Tak by se mohla na bázi kristalinové nanostruktury, která se nachází v zubech ryby Stommidae, snad někdy vyrábět průhledná keramika.

Zdroj:
Překlad: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat