neděle 16. června 2019

STRAVOVÁNÍ A CHOVÁNÍ V CIZINĚ

Přinášíme několik rad, jak neurazit hostitele v cizině, chovat se u stolu přátelsky a na co si dávat pozor:

V zemi gurmánů. Jste zvyklí do sebe jídlo rychle naházet a běžet zase dál? Ve Francii na tento zvyk raději zapomeňte, jídlo si vychutnávejte dlouho a přátelsky, společensky konverzujte u stolu s ostatními. Pečivo se jí až se sýry!

Bramborové faux pas. Pokud budete v Německu jíst brambory, nekrájejte je nožem, ale vidličkou. Jinak by se zdálo, že jsou nedovařené a kuchařky by mohly být dotčeny.

U čínského stolu. V Číně je zdvořilé při jídle hlasitě mlaskat. Dáváte najevo, že vám chutnalo. Ovšem pozor - pokud sníte všechno do posledního sousta, vzbudíte dojem, že jídla bylo málo. Proto nechte na talíři, v misce alespoň malý kousek. V Číně také není zvykem dávat obsluze spropitné.

A něco k pořekadlu: Jiný kraj, jiný mrav. Co se u nás považuje za přátelské, může jinde vypadat jako nezdvořilé a naopak!

Návštěva v Turecku. Pokud vás někdo v Turecku pozve na návštěvu, není to "normální" jako u nás, ale veliká čest. A patří k dobrému tónu pozvání opětovat. Ale opatrně s chválou! Pokud u hostitele budete opěvovat například krásnou vázu na poličce nebo nádherný obraz, pověšený na zdi, hlasitě a radostně ho neobdivujte, protože jinak se může hostitel cítit povinován vám krásný exemplář darovat!

Doprava ve Velké Británii. Ve Velké Británii je přirozené, že se řidiči za jeho službu děkuje.

Přesní jako hodinky. V některých zemích vyjádříte úctu druhým tím, že přijdete na vaši schůzku včas. Na dochvilnost si potrpí hlavně Němci, Švýcaři, Rakušané, ale také Skandinávci. Dalo by se konstatovat, že čím je země jižněji, tím spíše vám obyvatelé vaše zpoždění odpustí nebo naopak budete muset čekat vy.

Přezouvání dovoleno. Američané se nepřezouvají. U nás je přezouvání přirozené. Stejně tak si v přezouvání libují Japonci. V Japonsku po vás můžou dokonce chtít přezout se při vstupu do restaurace nebo před vstupem na toaletu. Buďte na to připraveni. Japonci vám však nabídnou speciální bačkory.


Zdroj:
Jana Uhlířová: KATKA, 23/2019
Úprava: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat