středa 26. června 2019

ÚPADEK VÍRY


Úpadek víry: Čína nechává mizet vousy a mešity


BBC našla nové důkazy o rostoucí kontrole a potlačování islámu v čínské daleké západní oblasti Sin-ťiang - včetně rozsáhlého ničení mešit.

Orgány poskytly výjimečný přístup k náboženským místům a vedoucím islámským úředníkům za účelem podpory jejich tvrzení, že jejich politiky se zaměřují pouze na násilný náboženský extremismus, nikoli na víru samotnou.

Poté, co oficiální turné Johna Sudwortha skončilo, vydal se čínský korespondent na průzkum.

"Mešita Id Kah, jedno z nejposvátnějších míst v Sin-ťiangu, je symbolem pozemské autority, která letí až ke hvězdám. Přístup, který nám byl umožněn, je však navržen tak, aby ukázal, že jakékoli znepokojení nad zpřísněním kontroly náboženské víry v Číně není na místě. Vládou schválený imám například popírá, že dlouhé vousy jsou v Sin-ťiangu zakázány. Čínští občané mají náboženskou svobodu. Je to osobní volba mít vousy nebo ne. V Číně nikdy neexistovalo potlačování náboženství," vypráví čínský korespondent John Sudworth.

"Když se odtrhneme od naší oficiální cesty a projdeme uzamčenými a opuštěnými domy, najdeme jasné důkazy o potlačení islámských zvyků a přesvědčení. Tady to je, černé na bílém, oznámení, které říká lidem v této vesnici, že určité náboženské praktiky jsou zakázány. V tomto bodě číslo 10 se říká, že nošení dlouhých vousů mladým mužům není dovoleno. V blízkosti se nachází jeden z mnoha převýchovných táborů v Sin-ťiangu, ve kterém zmizely stovky tisíc Ujgurů, Kazachů a dalších muslimských menšin. A je to tady, přímo v tomto regionu, kde jsou zničeny mešity.

Za poslední dva roky se města, městečka a vesnice, mnoho náboženských míst, které byly dříve zřetelně viditelné na satelitních snímcích, změnily na kousky holé země," pokračuje čínský korespondent.

"Čína v hrůzných detailech líčí, že její politika v Sin-ťiangu je racionální reakcí na léta separatistického násilí. V přístupu je nám však bráněno, když se pokoušíme nezávisle filmovat účinky těchto politických opatření ve městě Keriya." "Proč nemůžeme jít do mešity?" "Opravujeme silnici. Dnes je uzavřena." "Myslíme si, že silnice byla uzavřena okamžik před naším příjezdem. Viděli jsme i řadu dalších lidí na motocyklech, skútrech a některých vozech, kteří se zastavili a ptali se, proč nemohou projet," poskytuje John Sudworth slovní doprovod.

"Doufáme, že zjistíme, co se stalo se vstupem do mešity ve městě Aitika. Výrazný stín obrysu vstupu ukazuje, že na konci roku 2017 zde ještě stál. Podařilo se nám dostat dost blízko, abychom mohli natáčet některé stavební práce." "Toto je staveniště. Nefilmujte staveniště."

"Prostředek modlitebního sálu mešity s klenutými věžemi, je stále neporušený. Ale na místě, kde kdysi byl průchod do mešity, je stavební technika. Nedaleko byly také zbořeny tradiční čtvrti Ujgurů. Na tomto snímku lze vidět staré domy před dvěma lety. Celé řady zmizely jen o několik měsíců později."

"Tato oblast země je hnána dvěma hnacími sílami moderní Číny: usiluje o politickou stabilitu a hospodářský rozvoj. Není pochyb o tom, že tyto čtvrti byly chudé. Ale jejich demolicí, potlačováním víry těch, kteří v nich žili, a nucením statisíců z nich do převýchovy," obává se John Sudworth, "že celá historie a kultura jsou zničeny. V roce 2015 jsme natočili davy, mladé i staré, které se modlily v mešitě Id Kah. Vousy byly snadno viditelné. Po čtyřech letech jsou tváře hladce oholené," uzavírá John Sudworth.

"A to je scéna těsně před modlitbou. Uvnitř se v tichosti schází několik mužů." "Není pravda, že to, co jsme právě viděli, je důkazem, že Čína v tomto regionu udusila islám?" ptá se John Sudworth. "Bylo tam spousta lidí, kteří přišli dřív, ale v té době tam nebyla žádná práce a nikdo jim nenabídl práci. Lidé jsou nyní v pracovním procesu nebo jsou zaneprázdněni obchodem, takže nemají čas přijít a modlit se během dne," odvětí domorodý muž.

"Až donedávna bylo toto místo živým srdcem hluboce oddané společnosti. Teď už skoro nikdo nezůstal." Těmito slovy končí John Sudworth svůj videoklip.

Zdroj:
Překlad: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat