pátek 14. června 2019

VEGETARIÁNI NEBO VŠEŽRAVCI?

Vegetariánský způsob života je stále častější. Nabízí se otázka. Je opravdu zdravější? Jiná skupina, ke které se řadím i já, tvrdí, že jsme se narodili jako všežravci a potřebujeme maso. Jak tomu je?

Výhody vegetariánství se dají shrnout do následujících bodů:

· rostlinná strava přispívá k delšímu životu a chrání před civilizačními chorobami
· vegetariáni mají nižší krevní tlak a nižší hladinu cholesterolu
· trpí méně nadváhou, žlučníkovými kameny nebo cukrovkou druhého typu
· u vegetariánů je nižší pravděpodobnost, že onemocní kardiovaskulární chorobou
· zelenina a ovoce obsahují oproti masu celou škálu vitamínů (především vitamín C), minerálů, antioxidantů a karotenů
· většina vegetariánů vyznává automaticky celkově zdravější životní styl
· vegetariáni jedí více vlákniny a méně tuků

Stejně tak existuje velké množství nevýhod:

· vegetariáni trpí více nedostatkem železa a mastných omega-3 kyselin
· jsou více ohroženi chudokrevností a zvýšenou únavou
· vegetariáni mají potíže s imunitou a lomivostí kostí
· častěji je postihuje Alzheimerova choroba a mrtvice
· ženy vegetariánky mají častěji problémy s menstruačním cyklem i s otěhotněním
· rostlinná strava neobsahuje plnohodnotné bílkoviny, proto se doporučuje jíst pravidelně mléčné výrobky a jednou za čas vejce
· mohou mít problémy s funkčností štítné žlázy, především kvůli nedostatku jodu

Přejděme k výhodám konzumentů masa:

· libové maso je plnohodnotným zdrojem bílkovin, které se v rostlinné stravě nenacházejí
· v mase se nacházejí mastné kyseliny, vitamíny především skupiny B (B12, B2, niacin, B6) a minerály (železo, zinek, dusík)

K nevýhodám pojídání masa patří:

· masitá strava zvyšuje hladinu tuku v těle, což způsobuje obezitu, vysoký cholesterol a tlak
· při konzumaci masa se zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku
· maso v jídelníčku způsobuje rychlejší stárnutí organismu.

K nevýhodám se dá řadit i dnes tolik populární grilování. Griluje se především maso. Při tomto zpracování masa se uvolňují karcinogenní látky.

Který způsob stravování je zdravější, o tom se vedou dlouhé diskuse a spory. Oba dva způsoby mohou být pro zdraví prospěšné, ale i zničující, pokud se zachází do extrému. Stejně tak je nutno konstatovat, že jak vegetariáni, tak všežravci se potýkají s chorobami a s různými nedostatky ve stravě. Obecně platí, že jídelníček by měl být vyvážený, s dostatečným množstvím tuku, vitamínů, minerálů i vlákniny. V našem jídelníčku by neměl chybět dostatek ovoce a zeleniny.

Ti, kdo jedí maso, argumentují, že se řadíme mezi všežravce. Na druhou stranu se říká, že vegetariáni žijí zdravěji a prý trpí méně nemocemi. Ale většinou je ke změně životního stylu vede úcta ke zvířatům nebo náboženství.

Naši předkové byli sběrači a živili se rostlinnou stravou. Později začali chodit po dvou končetinách a naučili se vyrábět nástroje, s jejichž pomocí mohli ulovit i velkou a nebezpečnou zvěř, což vedlo ke změně jídelníčku i uzpůsobení chrupu.
Z historie ale víme, že první zmínky o vegetariánství pocházejí už od starověkých civilizací, především z oblasti Indie. Tento druh stravování se objevil z náboženských důvodů, v době, kdy védské náboženství bylo na ústupu a přecházelo se k hinduismu a buddhismu. Tyto duchovní směry ctí a respektují všechny živé bytosti. A také v této oblasti nebyla lovná zvěř. O vegetariánství se můžeme dočíst i ve starověkém Řecku, Egyptě a dalších kulturách.

Stejně tak i maso, především v období středověku, mělo své nezastupitelné místo. Je nejen vydatným zdrojem bílkoviny a energie, ale bylo symbolem bohatství a blahobytu a nechybělo na žádných evropských královských stolech.

Při správném způsobu stravování není strava, obsahující maso, ani vegetariánská strava špatný směr.

Já osobně vegetariánka nejsem. Jím maso, ale dám si i bezmasé jídlo, konzumuji hodně ovoce a zeleniny. Co znám vegetariány, tak mi nepřišlo, že by oplývali zdravím. Učitel angličtiny, vegetarián, byl věčně nemocný. Stejně jako personalistka v bývalé firmě, která nejedla maso z etických důvodů, měla velký vztah ke zvířatům, ale zdraví také moc nepobrala.

Podle mého názoru je důležité jíst střídmě, pravidelně, spíše v menších dávkách. Jíst vše, dodržovat pitný režim a poslouchat své tělo. Mohou být jídla, která člověku nedělají dobře, i když si není vědom žádné nemoci. Také může mít alergii na nějaké potraviny nebo poživatiny - mléko, ořechy. V poslední době se hodně mluví o lepku. Zdravotní intolerance na některé potraviny pak především dětem ve škole přináší různá omezení.

Ráda si přečtu vaše názory k tomuto článku.




Zdroj:
Svět na dlani 6/2019
Zpracovala, upravila a doplnila: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat