pátek 29. listopadu 2019

AMERICKÝ FENOMÉN

"Výrazný americký fenomén": Studie ukazuje, že naše pracovní síla umírá rychleji než v kterékoli jiné bohaté zemi - hlásá titulek z článku, zveřejněném v USA TODAY 26. listopadu 2019.

Motor, který pohání nejúčinnější ekonomiku světa, umírá znepokojivým tempem, hovoří se o "výrazném americkém fenoménu". Nelze snadno rozpoznat příčiny nebo najít jednoduché řešení.

To jsou některé závěry z obsáhlé nové studie vědců Commonwealth University z Virginie, která ukazuje, že úmrtnost dospělých ve věku 25 - 64 let v USA nadále roste, což snižuje celkovou délku života populace po dobu nejméně tří po sobě následujících let.

Zpráva "Očekávaná délka života a úmrtnost ve Spojených státech, 1959-2017", byla zveřejněna v úterý v časopise Journal of American Medical Association. Studie zobrazuje chmurný obraz pracovní síly sužované předávkováním drogami, sebevraždami a chorobami orgánů, přičemž se potýká s ekonomickým stresem.

"Vypadá to jako vynikající dokument - přesně to, co jsme potřebovali, abychom pomohli odhalit celkový pokles průměrné délky života v USA," řekla Eileen Crimmins, přidružená děkanka na Univerzitě v jižní Kalifornii, která je odborníkem na vztah mezi zdravím a socioekonomickými faktory.

V trendu, nehledě na rasy a etnika, má USA nejhorší úmrtnost obyvatel v produktivním věku mezi 17 zeměmi s vysokými příjmy, a to i přesto, že co se týče výdajů na zdravotnictví, zastávají USA jedno z čelních míst na světě.

A zatímco se v ostatních průmyslových zemích nadále prodlužuje délka života, v Americe jde opačným směrem, klesá z vrcholu 78,9 roku v roce 2014 na 78,6 v roce 2017, což je poslední rok, na který se zpráva vztahuje.

Pro srovnání, podle Peterson-Kaisera, který sleduje v institutu Peterson KFF zdravotní systém, je průměrná délka života v podobných zemích 82,2 let. Japonsko má 84,1, Francie 82,4 a Kanada 81,9 let. V 80. letech USA zůstali pozadu a vzdálenost se prodloužila, protože míra pokroku v této zemi se v roce 2011 snížila a nakonec se zastavila.

Steven Woolf, emeritní ředitel Centra pro společnost a zdraví VCU a hlavní autor studie, uvedl, že důvody úpadku jdou daleko nad rámec neexistence všeobecné zdravotní péče v USA - na rozdíl od ostatních zemí - i když je to jeden z faktorů.

"Bylo by jednodušší, kdybychom mohli celý tento trend obvinit z jednoho problému, jako jsou zbraně nebo obezita nebo opioidní epidemie, což všechno jsou problémy, kterými se USA liší od ostatních zemí," řekl Woolf USA DNES. "Zjistili jsme však nárůst úmrtnosti. K úmrtí došlo z 35 příčin."

Nejvýrazněji se projevovaly v průmyslovém Středozápadě, ve 13 Appalačských státech a nad Novou Anglií, což Woolf přičítal částečně poklesu pracovních míst ve výrobě a epidemii opioidů.

Z 10 největších států s největším počtem nadměrných úmrtí ve věkovém rozmezí 25 - 64 let - což znamená úmrtí, která byla sledována projekty a porovnávána se základní mirou úmrtnosti v USA - bylo osm v Rust Belt nebo Appalachia. Polovina nadměrných úmrtí byla soustředěna v posledně uvedené oblasti.

Údolí Ohio - zahrnující Indianu, Kentucky, Ohio a Pensylvánie - tvořilo jednu třetinu.

Některá další čísla získaná studií, založená na údajích shromážděných v americké databázi úmrtnosti a Centrech pro kontrolu a prevenci nemocí, jsou zarážející:
· Mezi lety 1999 a 2017 se úmrtnost v polovině života způsobená předávkováním zvýšila o 386,5 %.
· Ve stejné věkové skupině a časovém období vzrostla úmrtnost na hypertenzní onemocnění o 78,9 % a úmrtí spojená s obezitou o 114 %.
· Sebevraždy vzrostly o 38 % a stouply o 55,9 % mezi věkovými skupinami 55 - 64 let.

To je spousta životů vyhaslých v hlavních letech, což je dlouhodobá hrozba pro ekonomiku, která se řadí celosvětově na první místo v hrubém domácím produktu.

Nejenže jsou zaměstnavatelé častěji svědky předčasných úmrtí u svých pracovníků, ale také se potýkají s vyšší mírou nemocnosti a vyšší invaliditou, což znevýhodňuje americké podniky vůči podnikům v jiných zemích, které mají zdravější a produktivnější pracovní sílu," uvedl Woolf a dodává, že zaměstnavatelé již zde mají vysoké náklady na zdravotní péči.

Mezi hlavní příčiny úmrtnosti v USA patří nedostatek vzdělání a životní mzdy.

Zpráva ukázala, že úmrtnost obyvatel mladších než 25 a starších než 64 let se snížila. Tady by se dalo ukázat prstem na nefunkční systém zdravotní péče v zemi pro pracující dospělé, protože mnoho z těchto dalších věkových skupin může být pokryto buď programem dětského zdravotního pojištění (CHIP), nebo Medicare (národní zdravotní pojišťovací program v USA).

Woolf zpochybňuje názor, že pouze 10 % až 20 % zdravotního stavu obyvatel připadá na vrub lékařské péči. Řekl, že větším viníkem je nedostatek sociálních programů a podpůrných systémů, které jsou běžnější v jiných bohatých zemích, když se pracující rodiny dostávají do obtížných časů.

Tyto drsné časy, často spojené se ztrátou zaměstnání, mohou vést k nějakému druhu nezdravého chování - zneužívání drog a alkoholu, kouření, přejídání, sebevražedným pokusům - které vyústí v to, co se stalo známým jako "smrt ze zoufalství".

Woolf uvedl, že znatelný nárůst těchto problémů je dalším důkazem závažnosti problému, kterému USA čelí. Je ten, který řekl, že to bude vyžadovat investice z veřejného i soukromého sektoru, které budou nějakou formou vydávány potřebným adresně.

I když by Američané byli schopni zvrátit svůj trend zpět, který byl nedávno studií potvrzen, jeden odhad uvádí, že při rychlosti růstu dlouhověkosti z posledních několika let by USA trvalo více než 100 let, aby dohnaly průměrnou délku života ostatních bohatých zemí dosaženou do roku 2016.

"Děláme obrovskou chybu, pokud se nevracíme zpět a nedíváme se na základní příčiny," řekl Woolf, včetně nedostatku vzdělávacích příležitostí a životních mezd, které jsou mezi pravděpodobnými příčinami úmrtí v produktivním, aktivním věku. "Recept, jak zvrátit úmrtí ve středním věku, pro zemi je, že musíme těmto lidem pomoci." A pokud to neuděláme, doslova budeme platit svými životy."

Pro změnu nějaký článek z Ameriky, zabývající se vysokou úmrtností ve věku mezi 25 až 64 lety.

Expert pan Woolf vidí vysokou úmrtnost v tomto věku v nedostatečném vzdělání a v nízkých nebo žádných životních mzdách.

Problémů může být celá řada. Již prezident Obama upozorňoval na propadající se ekonomiku a nízkou zdravotní péči, včetně ne plně používaného zdravotního zabezpečení a tím pádem nároku na zdravotní péči.

V zde již jmenovaných problémových oblastech, jako jsou Rust Belt a Appalachia, stojí za zmínku, že se jedná o oblasti s vysokou nezaměstnaností, závislostí na opiátech, alkoholu, s nízkou vzdělaností. Stejně tak i u nás bychom mohli jmenovat takové oblasti, jako jsou například severní Čechy, kde nezaměstnanost vysoko překračuje průměr v České republice, ať již v důsledku nedostatečné kvalifikace, nechuti pracovat, nedostatku pracovních příležitostí. Sociální problémy ruku v ruce kráčí s nešvary jako je alkohol, drogy, prostituce, kriminalita, krádeže, vyhýbání se práci, agresivita.

Studie prokázala, že úmrtnost obyvatel v USA ve středním věku, tedy mezi 25 - 64 lety, se zvýšila v důsledku předávkování návykovými látkami, obezity a zvýšením počtu sebevražd.

K útěku z bezvýchodné sociální a ekonomické situace se používají právě psychotropní látky, které ve vás nabudí pocit euforie a úspěšnosti. Mnohdy je použití doprovázeno agresivitou ať již vůči sobě nebo jiným. Druhým aspektem je obezita, která vzniká v důsledku špatného stravování. Fast foody, které se velkou měrou podílí na vzniku obezity, k nám přicestovaly právě z USA. Ve Spojených státech existuje mnoho obézních lidí, ať již mezi bílými nebo černými. Nadváha se dá přičíst KFC, McDonaldovi, zkrátka fast foodům, které produkují nezdravou, ale rychlou stravu a polotovarům, které jsou v USA hojně prodávány. Hodně amerických žen pro úpravu váhy používá nejen diety, například známý Herbal Life, ale i vitamíny a léčiva, které upravují nadváhu. Samá chemie. Lepší by se bylo vrátit k přirozenému hubnutí pohybem, zdravou stravou, dostatečným spánkem. A poslední možností, k níž se někteří uchýlí, je sebevražda, která vše vyřeší. Bohužel čin se nedá vrátit zpět a škoda každého zmařeného života.

Řešením je zkvalitnění sociálního zabezpečení. Rozdělování dávek neřeší podstatu problému. V postižených oblastech je třeba lidi motivovat, vytvořit dostatek pracovních příležitostí, podporovat vzdělanost. Pokud se podaří zkvalitnit život každého jednotlivce, většina z nich upustí od užívání drog, sníží se kriminalita a nadužívání alkoholu, klesne počet sebevražd. Obezita je pro mne v tomto případě zástupný problém, na kterém ale je možno v případě prosperity a rozvoje oblasti zapracovat.

V konečném případě nejde jen o prodloužení života, ale i jeho zkvalitnění.


Zdroj:

Překlad a doslov: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat