neděle 24. listopadu 2019

Chrám v Peru

Archeologové našli 3 000 let starý megalitický chrám, který byl používán při "pohanských rituálech uctívání vodou" ve starém Peru.

Tým peruánských archeologů objevil v Peru 3 000 let starý megalitický chrám "kultu vody" používaný pro rituály plodnosti.

Náboženská památka je dlouhá 131 stop a nachází se v pramenech řeky Zaña, asi 500 kilometrů od Limy, moderního hlavního města Peru.

Uvnitř chrámu archeologové našli čtverec s oltářem, který byl pravděpodobně používán k nabízení důležitých rituálů plodnosti za použití vody, odebrané z řeky Zaña.


Foto: AFP via Getty Images

Náboženská památka, jak je vidět na obrázku, je dlouhá 131 stop a zahrnuje zbytky velkých kamenných bloků a centrální schodiště.

Megalitická struktura byla nalezena v místě Huaca El Toro v peruánském regionu Lambayeque týmem vedeným archeologem Walterem Alvou, který v roce 1987 objevil hrob Pána Sipana.

V chrámu se stále nacházejí zbytky velkých kamenných bloků a dlouhé schodiště.
"Tento objev je jedinečný, protože je to jediná megalitická architektura v Lambayeque," řekl dr. Alva.

Místo bylo objeveno v říjnu, ale zprávy o jeho zjištění byly zpožděny, aby se snížilo riziko, že lovci pokladů budou brát artefakty, které nebyly zajištěny.

Mne vždycky překvapí, jak ve skutečnosti toho málo víme o zaniklých civilizacích a kulturách. Naše znalosti opíráme nejen o archeologické nálezy, ale mnohdy i domněnky. Stejně tak můžeme hovořit o prvních lidech, kteří byli objeveni. Sto tisíc let rozdíl, žádná míra. Údajně člověk moudrý (Homo sapiens sapiens) se odhaduje, že je asi 2,8 milionů let starý. Datuje se do doby kamenné, do doby, kdy začíná nejstarší paleolit.

Ale věřte domněnkám. Dnes si nemůžeme být ani jisti, že jsme se vyvinuli z opice, ani Darwinovou evoluční teorií, kterou opíral o přírodní a pohlavní výběr.


Zdroj:
Překlad a doslov: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat