neděle 3. listopadu 2019

Válka proti civilistům v Afghánistánu

Afghánistán: polovojenské jednotky podporované Washingtonem páchají válečné zločiny. Spojené státy americké bombardují jako nikdy předtím



Foto: WAKIL KOHSAR / AFP
afghánský civilista v troskách svého zničeného domu leteckým náletem Spojených států v Kábulu (28.9.2017)

Nejsou to jenom Talibanisté, kterých se obyvatelstvo Afghánistánu musí obávat. Jak vysvítá z uveřejněné zprávy ve čtvrtek Organizací pro dohlížení na lidská práva (Organisation Human Rights Watch), okupační síly USA a jejich pomocníci si v ničem nezadají s brutalitou islamistů. Ve zprávě popisuje organizace, jak takzvané úderné skupiny podporované americkou tajnou službou CIA se dopouštějí závažného porušování lidských práv.

Zpráva dokumentuje 14 hlavních útoků spáchaných polovojenskými jednotkami od konce roku 2017 do poloviny roku 2019. Zahrnuje "svévolné a nepřiměřené" vraždy civilistů, "zmizení" podezřelých a útoky na nemocnice. Podle zprávy by tyto případy byly "příkladné" pro vykreslení obrazu "o závažných válečných zločinech - v některých případech válečných zločinech." Proto "všechny polovojenské jednotky musí být okamžitě rozpuštěny".

Přestože jednotky nominálně patří do afghánské zpravodajské agentury NDS, jejich přímý velitel sedí ve Washingtonu. Podle zprávy byli její členové do značné míry přijímáni, školeni, vybavováni a připravovali se pro službu pod dohledem CIA. Kromě toho bylo nasazení často doprovázeno leteckými údery, které prováděly samotné USA. Ve čtvrtek také zpráva generálního inspektorátu USA pro obnovu v Afghánistánu (SIGAR) představila údaje, podle kterých od zahájení záznamů v roce 2013, stejně jako v září, nikdy nebylo vystřeleno tolik raket z amerických vzdušných sil jako letos v září. Podle zprávy bylo v zemi denně provedeno téměř 40 leteckých úderů. Za celý měsíc to bylo přes 1 100 úderů. Bylo přitom použito 948 projektilů, které jsou určeny převážně pro bomby a rakety.

Ale nejen v září americké letectvo obzvláště zuřivě prahlo po střílení. Celkem bylo za prvních devět měsíců letošního roku vypáleno 5 431 projektilů, což je o čtyři procenta více než ve stejném období předchozího roku. Statistiky zveřejněné letectvem rovněž ukazují, že od roku 2015 počet střel neustále roste. V roce 2017 to bylo 4 361, v loňském roce se dosáhlo nejvyššího počtu 7 362.

Nebylo tajemstvím, že USA, které v roce 2001 napadly Afghánistán, chtěly válku prohloubit. Americký prezident Donald Trump a ministr obrany Mark Esper to oznámili po ukončení rozhovorů o možném míru s Talibanem 7. září. Jak řekl Trump při vzpomínkové službě obětem útoku na Světové obchodní centrum: "Poslední čtyři dny zasáhly našeho soupeře tvrději než kdykoli předtím, a to bude pokračovat." Esper na začátku října potvrdil, že počet "útoků" na Taliban se zintenzivní.

Na rozdíl od oznámení však americké bomby v žádném případě nezasáhly pouze bojovníky Talibanu, ale velké množství civilistů. Jak informovala mise OSN v Afghánistánu (UNAMA) dne 17. října, v prvních měsících tohoto roku zemřelo 2 563 civilistů, 5 676 bylo zraněno. 579 zabitých a 306 zraněných se přičítá leteckým útokům. Za 74 procent obětí jsou odpovědné mezinárodní letecké síly.

Článek Frederica Schnatterera s fotografií Wakila Kohsara uveřejněný v Junge Welt (Mladém světě) 1. listopadu 2019 ukazuje válečný obrázek ze současného Afghánistánu.

Co k tomu dodat. Že si Západ i Východ přihřívá polívčičku v Afghánistánu?

Zdroj:
Autor: Frederic Schnatterer
Překlad: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat