pátek 1. listopadu 2019

GRANÁTOVÉ JABLKO

Granátové jablko je symbolem plodnosti a hojnosti od starověku. Je ovocem bohatým na vitamíny, antioxidanty, soli a polyfenoly.




granátové jablko


Je to ovoce, které vždy sjednocovalo civilizace vzdálené v čase a prostoru: je to granátové jablko, uprostřed tisíce legend a téměř magických sil, symbol plodnosti, hojnosti, míru. Roste na Středním východě, v severní Africe, v Evropě (kde ji Féničané vzali) a také v některých částech Ameriky. V Itálii je najdeme ke zdobení našich zahrad a dává nám koncentrát chuti a pohody.

Už Hippokrates věděl o jeho protizánětlivých, antibakteriálních a gastroprotektivních vlastnostech, které lékařská věda dnes plně potvrdila. Granátové jablko je bohaté na vitamíny (A, B, E, C, K), minerální soli, polyfenoly, antioxidanty, kyselinu ellagovou, všechny velmi užitečné látky v boji proti kardiovaskulárním onemocněním, zmírňuje problémy menopauzy, působí proti depresi a působí proti stárnutí. V tomto ohledu studie z června minulého roku, zveřejněná v časopise Nature Metabolism a vedená na Švýcarském federálním technologickém institutu v Lausanne (École polytechnique fédérale de Lausanne), vyzdvihla, jak látka získaná z granátového jablka, urolitin A, má silný účinek proti stárnutí a může zpomalit stárnutí svalů a ztrátu síly a svalové hmoty typické pro stáří. O několik měsíců dříve (leden 2019) přinesl výzkum Institutu biologie kmenových buněk a regenerativní medicíny (inStem) v Bangalore v Indii a Univerzity v Louisville v USA naději lidem a jsou jich miliony ve světě, asi 200 tisíc v Itálii, trpící zánětlivými střevními chorobami, tj. Crohnovou chorobou a ulcerativní kolitidou, opět díky ukotvení urolithinu.

Má mnoho ctností. Je antibakteriální, protizánětlivé, gastroprotektivní a bojuje proti kardiovaskulárním problémům.

Opět je třeba si uvědomit, že v posledních letech mnoho studií zdůraznilo protirakovinné vlastnosti granátového jablka. Výzkum na Albánské univerzitě ukázal, že antioxidační kapacita tohoto ovoce může změnit vlastnosti kmenových buněk rakoviny prsu a zabránit jejich obnově. Konečně, podle četných studií, z nichž jedno bylo provedeno v Izraeli biochemikem Michael Aviramem a nedávno potvrzeno skupinou vědců z Kalifornské univerzity (Kalifornská univerzita, která předložila studii Americké společnosti pro buněčnou biologii ve Filadelfii), šťávy z granátového jablka zpomalují progresi rakoviny prostaty, u operovaných a radioterapeutických pacientů posilují pozitivní účinky léčby a zkracují doby zotavení a podobné příznivé vlivy by se objevily v případě rakoviny plic.

Má příjemnou chuť a silný a blahodárný účinek proti stárnutí a zpomaluje stárnutí, ztrátu síly a svalové hmoty typické pro třetí věk.

Zdroj:
Autor: Gloria Ciabattoni
Překlad: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat