pátek 24. dubna 2020

ČÍNSKÉ RECEPTY PRO TĚLO A DUŠI

Číňané hodně preferují zázvor, pokud možno, čerstvý zázvor. Z několika plátků, které krátce povaříte ve vodě a případně trochu osladíte, si připravíte lahodný nápoj ke každodennímu užívání, který má detoxikační účinky.

Na bolest hlavy vyzkoušejte tygří mast, kterou rozpusťte v misce s horkou vodou a budete ji inhalovat.
K dalším receptům, které pomáhají při bolestech hlavy, se řadí čaj proti kocovině z kardamomu a čistého éterického mátového oleje, česneková kůra, sáčky se sušenými květy chryzantémy: bavlněný sáček naplněný květy chryzantémy a sušená máta peprná si na noc dejte pod šíji. Přináší blahodárnou úlevu při napětí v šíji a při horkosti a pocení v oblasti hlavy.

Proti vyčerpání slouží bobule. Sladkokyselé červené bobule živí krev. Jsou zastoupeny v řadě prostředků určených na klimakterické potíže, poruchy spánku a nervozitu. Je jedno, zda se jedná o plody kustovnice čínské, moruše, maliny, jahody nebo rybíz - všechny mají podobné posilující účinky.


Na dobrý zrak slouží čaj z kustovnice čínské, stejně jako malinový čaj z nezralých malin.

Na bolesti v břiše používají Číňané čaj z jader broskví, švestkových jader, semena ostropestřce mariánského a semena fenyklu.

Na vysoký krevní tlak má dobrý vliv čaj z kukuřičných vláken (3 lžíce). Používá se jako podpůrná léčba vysokého krevního tlaku; pomáhá snižovat hladinu tuků v krvi.

Lidé, kteří přijímají hodně živočišných potravin a živí se méně hodnotnými produkty, bývají často dlouhodobě ochablí - nedostává se jim čchi. Dodatečné jedy kromě toho způsobují změny nálad a deprese. Žaludek a střeva reagují podrážděním, podobně jako při nadměrném požívání alkoholu. Jedovatá vlhkost má sklon se v těle usadit a způsobovat poruchy látkové výměny, nadváhu a často také jaterní, cévní nebo nervová onemocnění.
Za čaj, který čistí a zbavuje tělo jedů, se považuje čaj tisíce ctností ze sušených mandarinkových slupek s bílou vrstvičkou, lžící zeleného čaje a sáčku mátového čaje nebo větvičky čerstvé máty.

Pro snížení hladiny tuků a cholesterolu v krvi se používá prášek z hlívy ústřičné. Na posílení jater předkrm z hlívy ústřičné, citronové šťávy, olivového oleje, česneku, soli a pepře.

Hlíva ústřičná je považována za klenot mezi houbami. Obsahuje velké množství vitamínu C, kyselinu listovou a vitamíny skupiny B. Je schopna brzdit růst nejrůznějších nádorů, snižuje hladinu cholesterolu i hladinu tuku v krvi.

Při vyčerpanosti si dejte nápoj z lékořice, pšenice a datlí, při pocitu "vyhoření", špatném spánku, slabosti zraku a pocitu suchosti si připravte polévku z rozinek a kustovnice čínské.

Místo bylinek může pomoci meditace. Meditace znamená pouze být a pozorovat. Je to první krok k pocitu štěstí.

Na posílení srdce se používá nápoj z datlí, na posílení hlavy ginkgo - čaj z jinanu dvojlaločného. Ginkgo biloba zlepšuje prokrvování při zhoršené paměti, závratích a hučení v uších.

K prvku dřeva patří silné emoce a stres. Objevuje se bolest žaludku, říhání, zápach z úst, někdy dochází ke zvracení.

Namísto pocitu plnosti se orientujme na libé vůně. Země miluje vůni. Používáme citrusové ovoce, kardamom a okvětní lístky růží, ale také pálivé listy ředkviček a bečuánský pepř. Dobrému zažívání svědčí i kořenitá pálenka. Napětí nás zbaví, uklidnění nám přinese, stresu, který vyústí v pocit napětí v břiše, nás zbaví císařská lázeň: 2 pomeranče, citrony nebo grapefruity, 3 lžíce semen kardamomu nebo hřebíčku, hrst okvětních lístků růží.

Při silných zažívacích potížích provázených zhoršeným dýcháním, pachutí v ústech, nadýmáním a zvracením pomáhá čaj z listů ředkviček.

Na zahřátí žaludku používají Číňané sirup na zahřátí: 250 g čerstvého zázvoru a asi 250 g hnědého cukru.

PRAVIDLA HUBNUTÍ

Jezte pravidelně teplá jídla a vyhýbejte se sladkostem, mléčným výrobkům a alkoholu. Přestaňte se neustále starat o jiné lidi a myslete s láskou také sami na sebe. Co je ale nejdůležitější - chce to trochu více legrace do života!

Lidé, kteří váží o trochu více, k sobě přitahují hodně agresivity.

VÍCE LEHKOSTI DO ŽIVOTA

S něčím takovým, jako je snaha o dosažení štíhlosti, se v čínské tradici nesetkáme. Existuje tu však cosi, co by se dalo nazvat "dosažení lehkosti". Staří Číňané tím mají na mysli duševní stav vedoucí k prodloužení života a předpokládající, že nic nebudeme brát příliš vážně, budeme nenucení, prostě nad věcí, budeme se vznášet v oblacích, tančit a snít. Číňané chápou tělo a ducha jako jeden celek, člověk, který se nachází ve stavu lehkosti, je lehký i tělesně. Mějte lehkou mysl!

Na "těžké nohy" si dejte ochlazující čaj z dýňových slupek a odpočívejte.

Proti plísním na nohách pomáhá tinktura zhotovená ze 3 lžic kamence (nakoupíte v lékárně) a 3 lžic zázvorového prášku z oloupaného a rozdrceného zázvoru.

Chceme-li kašel vyléčit natrvalo, musíme nejdříve zjistit, co jej vyvolává: Znečištěný vzduch? Hněv? Smutek? Příliš ostré jídlo? Změny podnebí?

Dominantním tématem spojeným s prvkem kovu je nachlazení. Léčit se dá pomocí akupunkturního bodu. Tygří mast, čistý mátový olej, čerstvě nasekaný zázvor, zázvorová šťáva nebo mast na revma (z lékárny) vetřete do šíje a do kůže mezi lopatkami. Zvláštní péči věnujte sedmému krčnímu obratli, vystouplému místu, kde krk přechází do oblasti ramen. Udržujte se v teple. Dopřejte si pepřové nudle na zahřátí (horký vývar, vlasové nudle, zrnka bílého pepře, potní kúru se zázvorovým čajem, cibulovo-česnekový čaj, vodní pitnou kúru. Jeden a půl litru vody přiveďte k varu a vodu vypijte po doušcích během jedné hodiny. Nevystavujte se průvanu ani chladu. Po cca půl hodině začnou vaše ledviny odplavovat z těla škodlivé látky, budete mít silnou potřebu močit. Díky tomu může odeznít vaše nachlazení, projasní se vám hlava a poleví bolesti.



Dbejte na správnou výživu. Aby se netvořily hleny, vyhýbejte se sladkostem, mléčným výrobkům a slazeným a aromatizovaným ovocným koktejlům z jídelníčku. Totéž platí i pro ovocné šťávy a limonády, a to zvláště tehdy, jsou-li obohacené údajně zdravými vitamíny chemického původu!

Rovněž se vyhýbejte hotovým pokrmům, jídlům z prášku nebo konzervám a fastfoodovým potravinám. Místo toho po několik týdnů si dopřávejte teplou obilnou kaši, kterou si uvaříte z ovesných vloček a vody nebo rýžového mléka. Kaši neslaďte, ani do ní nepřidávejte mléko a zároveň vypijte větší množství horké vody. K hlavním jídlům, kořeněným dle libosti jezte rýži a čerstvou zeleninu. Vyhýbejte se těstovinám, bílému pečivu a oplatkám. Jezte rýžové chlebíčky, černý chléb, hodně čerstvého ovoce. Po pár týdnech zahlenění odezní. Lidé s nadváhou díky této výživě zhubnou, a přitom je jedno, kolik toho snědí.

Při náhle vypuknuvší letní chřipce s kašlem, horečkou, škrábáním v krku nebo chrapotem si připravte čaj z 1 lžíce lékořice, 3 lžic máty, 3 lžic květů chryzantémy a 1 lžíce bílého cukru.

Na suchý kašel a suchou kůži, které často vznikají jako následek topení v místnostech se používá plicní sníh, zhotovený z 1 šálku sójového mléka, 1 vejce a1 lžíce medu.

Mezi oblíbené a často užívané čínské domácí léky proti suchosti patří med a sezamový olej.

Bez vody není života. Klíčovým tématem je tu proto sexualita - tvůrčí akt, jehož prostřednictvím vzniká nový život. Důležitý není jen pohlavní styk sám o sobě, nýbrž i radost ze života, síla vůle, "vnitřní motor", plodnost, kreativita, energie a ženský menstruační cyklus.

JAK FÉNEM JEDNODUŠE ODSTRANIT BOLESTI V BŘIŠE

Pokud vás trápí menstruační potíže, nebo trpíte jinými bolestmi v břiše, zácpou, průjmem nebo nadýmáním, byli byste vyzkoušet "nebeský čep". Tento akupunkturní bod leží ve vzdálenosti zhruba dvou šířek palce od pupíku po obou jeho stranách, nalevo i napravo. Tento bod si můžete lehce stisknout či jemně masírovat - případně na něj foukat teplý vzduch pomocí fénu. Lze nanést na zmíněný bod trošku éterického skořicového oleje a pak na něj foukejte teplý vzduch.

Éterický olej pronikne do větší hloubky a bolesti ustanou. Také si můžete naplnit pupík zázvorem. Stačí, když toto místo přelepíte náplastí - a je to. Po několika hodinách můžete náplast i zázvor odstranit.

Máte nedostatek chuti do života? Začínáte být v poslední době trochu zapomnětlivá? O víkendu se celý den apaticky šouráte v županu od televize k ledničce a zase zpátky? Pak je to nejvyšší čas na … JANG-ŠENG! Každý člověk při svém narození dostává do vínku určité množství "esence". Tato tajuplná substance sídlí buď v ledvinách, nebo někde mezi nimi, popřípadě kdesi v oblasti podbřišku. Esenci označujeme něco jako energii, vitalitu, sex-appeal nebo chuť do života.

Jang-šeng zahrnuje techniky, jako je meditace, tai-či-ťüan nebo čchi kung. Velký význam má ale i sexuální moudrost, známá jako "ložnicové umění".

U problémů s potencí frigidní ženy užívají zázvorový prášek, impotentní muži vlašské ořechy a maliny. Vlašské ořechy, zvláště pokud jsou nezralé, jsou v Číně považovány za jakousi přirozenou "Viagru".

Z pravého ženšenu lze připravit čaj z 3 g jemně nakrájeného bílého ženšenu, což odpovídá přibližně jedné téměř plné čajové lžičce.

"Zázračný kořen" ženšen byl odpradávna využíván k ošetření nesčetných nemocí. Ženšen mimo jiné posiluje imunitu, povzbuzuje látkovou výměnu a zvyšuje výkonnost a potenci. Pomáhá při depresivních náladách a potížích spojených s přechodem, a to jak u žen, tak u mužů. Ženšenový kořen je prastarým lékem, jenž se osvědčil u řady obtíží a má rovněž preventivní a všeobecně posilující účinky.

Zde nashromážděné některé recepty od autorky Christine Li slouží zdraví, rovnováze, správné výživě. V žádném případě však zde uvedená doporučení nemohou nahradit lékaře.


V několika článcích jsem se zabývala čínskou medicínou. Vím, že v této době není příliš populární, protože z Číny přišel koronavirus, který se rozšířil po celém světě, včetně Česka a celé zeměkouli způsobil nemalé ekonomické, zdravotní a sociální potíže.

Zajímáte-li se však o čínskou nebo alternativní medicínu, hledáte-li duševní či tělesnou rovnováhu pomocí náboženství, sportu, zdravé výživy, jógy, meditace, relaxu, možná zde naleznete impulsy k tomu, jak žít lépe, zdravěji a radostněji.

Knihu Čínská medicína pro každý den doporučuji k přečtení.

Zdroj:
Christine Li: ČÍNSKÁ MEDICÍNA pro každý den
Doslov: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat