úterý 21. dubna 2020

ČÍNSKÁ MEDICÍNA II.

Pokračování zajímavých pasáží z knihy Čínská medicína pro každý den, jejíž autorkou je Christine Li.

Pět prvků: dřevo, oheň, země, kov a voda na sebe vzájemně působí. Neměli bychom příliš dlouho setrvávat v žádné ze zmíněných pěti fází. Je nutná neustálá proměna. Neplatí to jen pro smutek (kov) nebo strach (voda), ale i pro příjemné stavy, jako třeba radost nebo zamilovanost (oheň). Nic nemůže zůstat takové, jaké to je.

Níže je přehledně znázorněna tabulka, která z pohledu pěti prvků udává, co který prvek preferuje. Za zvlášť hodnou zřetele bych poukázala na orgány. Tyto orgány, jsou-li prvky v nerovnováze, bývají postiženy, nemocny.

prvek
dřevo
oheň
země
kov
voda
světová strana
východ
jih
střed
západ
sever
roční období
jaro
léto
pozdní léto
podzim
zima

část rostliny
pupen
květ
plod
uvadající rostlina
semeno
barva
zelená
červená
žlutá
bílá
černá
chuť
kyselá
hořká
sladká
ostrá
slaná
vůně
žluklá
připálená
aromatická
kovová
hnilobná
projevování emocí
křik
smích
zpěv
pláč
sténání
orgány
játra, žlučník
srdce, tenké střevo
slezina, žaludek
plíce, tlusté
střevo
ledviny,
močový měchýř
smyslové orgány
oči
jazyk
ústa
nos
uši
duchovní proces
zlost, fantazie, touha, kreativita
radost, láska, extáze
hloubání, starosti, péče, moudrost
smutek, izolace, vypočítavost, cynismus
strach, mystičnost, sexualista
duševní síla
nebeská duše (chun)
duch, důvtip (šen)
moudrost, duše myšlenek (i)
duše země (pcho)
pud sebezáchovy, vůle (čchi)

Pokud je pět základních prvků - dřevo, oheň, země, kov a voda v rovnováze, ve vzájemném souladu, lze získat duševní i tělesnou rovnováhu.

Zajímavé je, že podle Číňanů se duše skládá z pěti aspektů, které jsou vždy přiřazeny k určité duchovní energii či k určitému vnitřnímu hlasu. K ohni patří duše šen, která sídlí v srdci. Jde o sílu sebevědomí, radosti a nadšení. Vyjadřuje světlo a radost ze života. Je-li přehlušena jinými vnitřními hlasy, začneme pociťovat vnitřní neklid, bolí nás u srdce a máme strach, že přijdeme o rozum.

Ke dřevu patří duše chun, která je plná touhy a má magické vlohy. Chun je sentimentální, toužící, všechno by chtěla mít hned.

Ke kovu patří temná, chladná a do sebe obrácená duše pcho, která vše, v extrémním případě i život samotný, kriticky zpochybňuje. Ptá se pragmaticky: "K čemu nám to celé bude?"

K zemi náleží někdy moudrá, někdy těžkopádná, vždy ale přívětivá a o harmonii usilující duše myšlenek i. I lpí na všech věcech, je přemýšlivá a vždy chce pro všechny to nejlepší.

K vodě patří vůle čchi - vlastní životní energie - a spolu s ní i sexuální pud. Kdykoliv někde hluboko uvnitř cítíme, co doopravdy chceme, pak se jedná právě o čchi.

Všech pět duší je navzájem propojeno. Pokud porušíme jejich rovnováhu, dovolte duši šen, aby se nad tím vším mohla vznášet. Prostě buďte jen tady a teď.



Zdroj:
Christine Li: ČÍNSKÁ MEDICÍNA pro každý den

Žádné komentáře:

Okomentovat