neděle 8. března 2020

KORONAVIRUS

Zvažovala jsem, o čem psát, ale protože hlavu mám plnou koronaviru prostřednictvím zpráv, rozhodla jsem se, že se podívám do zahraničního italského tisku. Než jsem se vzpamatovala a přeložila článek, byla čísla případů koronaviru a počet fatálních následků úplně jinde. Takže vybírám pouze něco a doplňuji o aktuální informace a vlastní myšlenky.

Zatímco 6. března 2020 zprávy v Quotidianu, italském denním tisku přes nárůst případů a zvýšení počtu úmrtí se zdály být celkem pozitivní, nyní se situace obrátila.

Šestnácti miliónů lidí v karanténě, zákaz kulturních a sportovních akcí. Prodlouží se uzavření škol do 4. dubna. Jsou uzavřeny sjezdovky. Karanténa se týká Lombardie a 14 přilehlých oblastí. Vláda poskytuje finanční injekci, povolává lékaře, kteří jsou ve výslužbě. Provádí se nábor praktických lékařů, specialistů. Je zoufalý nedostatek zdravotnického personálu, mnozí z nich jsou nakaženi, stejně jako vysocí státní úředníci. Prezident ISS Silvio Brusaferro zdůrazňuje: "Je třeba mít kvalitní zdravotnický personál a poskytovat kvalitní péči." Komisař postižených regionů vyčlenil 50 miliónů pro výrobu nedostatkových roušek.

Za zmínku stojí i lodě, na kterých se přepravuje několik tisíc osob a někteří z pasažérů nebo posádky vykazují příznaky nakažení.

Zatímco v pátek se státní zastupitelství v Bari zabývalo vyšetřováním s cílem zabránit poplašným falešným zprávám o dalších případech koronaviru a zástupce státního zástupce Robert Rossi, vedl stíhání proti neznámým osobám, nyní je toto vyšetřování na druhé koleji.

Nad Itálií se stahují mraky. Recese a těžký propad ekonomiky. Pokles hrubého domácího produktu podle Moody's odhadů o 1 %, ztráty na burzách Ftse Mib, italské burze, v Paříži, v Londýně, Frankfurtu, Madridu.

Francie a Německo zablokovaly vývoz.

Než jsem stačila přeložit článek, objevily se tyto další neutěšující informace a čísla se stále mění.

Jaký to má dopad na nás? V současné době 26 nakažených, okamžité stáhnutí občanů ze všech oblastí Itálie a jejich uvedení do karantény. Uzavření sjezdovek, izolace postižených oblastí. Lze předpokládat, že do Itálie nikdo nepřicestuje za účelem zotavení, lyžování a strávení dovolené.

Přísná bezpečnostní opatření i u nás. Po návratu z Itálie 14 denní karanténa - povinně. Po domluvě se zaměstnavatelem, kde je to možné lze pracovat, i z domova. Zatím u nás nejsou hlášena žádná úmrtí v souvislosti s koronavirem a všechny případy mají lehký průběh. Co znamená karanténa? Pobývání doma s rouškou, s rukavicemi, dodržování hygienických opatření, zvláště jste-li ve styku s dalšími členy domácnosti. Lze vyjít na zahrádku, nestýkat se s dalšími osobami, nezbytně do vzdálenosti 1,5 - 2 metry, venčit psa, ale nezapřádat rozhovory, vycházet s rouškou. Jídlo obstarávat pomocí příbuzných a přátel, nebo pomocí služeb, které přivezou jídlo až před dům (rohlík, košík … Není-li to možné, nakoupit v nějaké menší samoobsluze, kde bude minimálně lidí.

Řekla bych, že srandičky skončily. Je třeba dodržovat opatření, která stanovuje premiér a ministr zdravotnictví, tj. krizový štáb. Věřím, že se změnou počasí do 2 - 3 měsíců se situace uklidní. Zatím je dostatek lůžek, zdravotnického personálu a sanitek, které dojíždějí provádět testování.

Ztráty budou i ekonomické, ale proto je třeba zabránit nekontrolovatelnému rozšíření koronaviru v naší zemi na dlouhou dobu. Buďme odpovědni, ale nepanikařme. Vím, že na horší se hůř zvyká, i na ta omezení, ale pokud je to přechodně, tak se to dá vydržet.

Najde-li se proti COVID-19 zbraň, budeme zase normálně žít. Tohle je výjimečná situace.




Od prvního výskytu koronaviru v Česku utekl týden. Zatím má země 26 nemocných.
Foto: Repro: Sz.cz

Zdroj:
Upravený a zúžený překlad: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat