pondělí 16. března 2020

EU a koronavirus

V dnešních dnech hýbe světem koronavirus. Hezky je zpracovaný odborný článek o koronavirech a možnostech léčby na stránkách http://zaberou.blog.cz/2002/koronaviry. Nepřehlédněte.

Na stránkách www.de.Reuters.com jsem objevila článek o koronaviru s nápisem:

EU chce zmírnit epidemický šok investičním balíčkem v hodnotě miliard

Brusel (Reuters) - EU chce sestavit investiční balíček ve výši 37 miliard EUR pro členské státy, který by tlumil důsledky epidemie koronavirem.

"Jsem přesvědčena, že Evropská unie tento šok vydrží," uvedla v pátek předsedkyně Komise Ursula von der Leyen v Bruselu. "Ale každá členská země musí plně převzít svou odpovědnost - a Evropská unie jako celek musí jednat rozhodně, koordinovaně a jednotně."

Von der Leyen také oznámila, že by členské státy měly mít prostor při plnění cílů schodku Společenství a měly by získat vládní pomoc.

EU navíc poskytne záruky ve výši osmi miliard EUR na půjčky 100 000 firmám. Místopředseda Komise Valdis Dombrovskis potvrdil závazky von der Leyens. "EU je připravena upravit rozpočtová pravidla pro země, které jsou zvláště postiženy koronavirusovou krizí," uvedl. V případě prudkého hospodářského poklesu lze použít zvláštní ustanovení.



Teď nedávno jsem diskutovala o koronaviru a EU. Co dělá Evropská Unie? Dospěla jsem k názoru, že nic. Zatím jen tiše přihlíží a zasedá s možností finančního příslibu do budoucna. Žádná operativa, žádné akční rozhodnutí a konstruktivní řešení. Co takhle rozvinout výrobu především roušek a respirátorů a podílet se na distribuci do nejvíce zasažených oblastí členských států potažmo po celé Evropě, kde řádí koronavirus?

Dospěla jsem k názoru, že je to obrovský byrokratický aparát a v případě nouze skutek utek. V těchto okamžicích naprosto neakceschopná. To je pouze můj názor.

Věřím, že pomůže aspoň při odstraňování ekonomických následků, jak slibuje. Protože jinak bych si myslela, že je úplně na nic.



Zdroj:
Překlad a doslov: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat