úterý 5. března 2019

Psychopat

PSYCHOPAT

Potkáváme je dnes a denně všude, na ulici, v městské hromadné dopravě, obchodech, v zaměstnání, při sportu. Jsou to naši kamarádi, přátelé, známí. Myslíme si, že je známe. Ale je tomu doopravdy tak?

Představte si, že potkáte charismatického člověka a náhle se přistihnete, že s ním mluvíte o svém soukromí, svěřujete mu svá tajná přání, pochyby i trápení. Navíc váš protějšek je plný účasti, empatie, chápe vaše obavy, rozhořčuje se nad nespravedlností, jež vás potkala, obdivuje váš charakter, osobnost, rozhled, šarm, odvahu.

Možná došlo na jedno z vašich osudových setkání … anebo také možná jste právě narazili na psychopata!

Psychopatů si cení i zaměstnavatelé pro jejich přitažlivost. Čiší z nich jistá "zdravá" agresivita, "tah na bránu", cílevědomost, schopnost myslet globálně a nezaobírat se jednotlivostmi (když se kácí les, lítají třísky). Mají vlastnosti "vůdce". Osoby s disociální poruchou osobnosti tak často kariérově postupují nahoru. Spolupráce s těmito lidmi je pro podřízené psychicky náročná.

Poznat psychopata v práci není až tak jednoduché. Umí se mistrovsky přetvařovat. Je kamarád "na společné vlně" a bohužel také často "našeptávač"… To vy si za něj brzo "umažete ruce" a už je jedno, jakým způsobem. Jeho chování směřuje k tomu, aby vás dostal do závislosti a vytvoří iluzi, že vám nikdo na světě nerozumí a nechápe vás lépe než on.

Psychopaty doprovází egoismus, arogance, absence pokory, nepředvídatelné chování. Střídají se emoce, výbuchy hněvu, agresivita. Jenže nenechte se oklamat. Tito lidé mohou také být naopak emocí prostí a lidově řečeno s nimi uvnitř "nic nehne". Postrádají morální zábrany v jakékoliv oblasti, neštítí se ani využití samotného člověka.

Cíleně a vědomě šíří lži s cílem ublížit nebo dosáhnout svého zájmu. Dokážou veřejně ponižovat a diskriminovat spolupracovníky nebo podceňovat jejich schopnosti. Pro psychopata je totiž jeho okolí vždy plné "neschopných budižkničemu".

Psychopat neumí přiznat svou chybu a ze svého selhání obviňuje okolí. Jako šéf izoluje lidi od důležitých informací, podporuje své podřízené v donášení na druhé apod. může i krást, protože jeho přístup k prostředkům je ovládán pocitem, že mu patří a že si je zaslouží. Obvykle si i přisvojuje práci jiných, protože jeho byl prvotní nápad …

Jeho zodpovědnost za špatná rozhodnutí je nulová - i za ně mohou výhradně ti druzí, on nikdy chyby nedělá. Používá výroky: jsi nula; tvé argumenty vůbec nebudu poslouchat, zásadně je odmítám; vždyť jsem ti to už jednou vysvětlit; jsi neschopný/á; je to přece tvoje práce, ne moje a mohla bych v takovýchto vyjádřeních pokračovat do nekonečna.

A ještě jedna charakteristická věc, podle které ho poznáte: vytváří nové idealistické projekty, které sám není schopen zrealizovat a dosáhnout do konce (Práce je přece pro ty druhé), chybí mu totiž vytrvalost a chce okamžitý zisk.

Ocitnete-li se ve společnosti psychopatického dokonalého herce, buďte ostražití. Již když se s vámi setká, rozjíždí naplno svůj šarm. Ví, že nejdříve musí "ťafnout a zaseknout", vyjádřeno rybářskou terminologií. Jedině tak si s vámi bude moci dělat, co bude chtít.

Pokud zjistíte, že máte takového šéfa, je lépe odejít a změnit zaměstnání, i když například z dobře placeného místa se těžko odchází. Vedení takového člověka neprohlédne a navíc, takovéto typy šéfů mají nyní zelenou. Jste-li nuceni z různých důvodů zůstat (neseženu práci, nemohu si dovolit zůstat bez práce, s mojí kvalifikací neseženu uplatnění, dojíždět vzhledem k rodině nemohu, tolik peněz jinde nedostanu atd.), věnujte pozornost následujícím doporučením, jak jednat s psychopatem.

A ještě jedna důležitá věc: psychopati jsou také kamarády/kami, partnery/kami, manžely/kami.

Jak jednat s psychopatem?
Psychopati nejsou šílení, často jde o racionální a vysoce inteligentní osoby. Liší se od normy impulzivností, výstředností, nedostatkem empatie, absencí porozumění druhým a nedostatkem odpovědnosti. Mějte na paměti: Buď budete oběť, nebo protivník. Vždy budete "ten špatný" vy. Při komunikaci nenechávejte nic náhodě.

NEHRAJTE JEHO HRU: Jeho snahou je si vás podmanit, ovládnout. Nenechte se dotlačit do pozice toho, kdo se musí "za nic" obhajovat, omlouvat.

IGNORUJTE KONFLIKTY, KTERÉ VYVOLÁVÁ: Psychopat ví, že tyranie funguje nejlépe. Neomlouvejte se, nic neměňte.

NEVYJEDNÁVEJTE: Nediskutujte s ním, nemá to cenu. Postavte ho vždy až před hotovou věc. Raději z místnosti odejděte.

NEODPOUŠTĚJTE MU JEHO LŽI, HRUBOSTI, MANIPULACI A PŘEZÍRAVOST

ROZLUČTE SE SE SNY O SPOLUPRÁCI: Psychopat neumí konstruktivně jednat a tvořit, aby z toho měli užitek i ostatní. Jde mu jen o kontrolu, o moc a jeho cílem je osobní zisk. Podrazy jsou po určité době zákonité!

NEUSTUPUJTE MU: Neodkrývejte před ním své tajné plány, sny, slabiny, byť by se choval sebevíc přátelsky. Použije je totiž proti vám, nebo je zneužije ve svůj vlastní prospěch.

NEDĚLEJTE Z NĚJ ŠÉFA: Pokud si chcete zachovat dobré vztahy v kolektivu. Až 12 % lidí má sklon zcela přejímat asociální chování a postoje psychopata. To je konec týmové spolupráce.

NEJEDNEJTE S NÍM NIKDY BEZE SVĚDKŮ: Nezapomínejte na to, že jde o mistra přetvářky, lží a nadaného herce! Ideální je postavit psychopata před hotovou věc, nejlépe v přítomnosti dalších svědků.

NEČEKEJTE, ŽE SE JEHO OSOBNOST ZMĚNÍ: Ztrácíte čas!

NEKRYJTE JEHO ZLÉ SKUTKY: Vždy se to obrátí proti vám. Za všechno, co se nezdařilo, budete moci vy.
Závěrem bych chtěla zdůraznit, že od psychopata se velmi těžce odchází. Zná vás totiž do posledního záhybu duše. Připravte se na obviňování, lži, které spustí a které se budou týkat jen vaší osoby. Ale nemusíte-li být v kontaktu s psychopatem, uleví se vám.


Zdroj:
www.zahadyzivota.cz únor 2019, mapi
Úprava: Mirijam

Psychopat, člověk, na kterého můžeme natrefit všude. Pohroma je, když takového máme v práci a ještě tomu za šéfa. Neméně hororové musí být soužití s takovým člověkem.

V příštím článku, se pokusím zobrazit ideálního managera podle nejnovějších studií a odborné literatury.

Žádné komentáře:

Okomentovat