neděle 17. března 2019

Důchody

Jediné zasedání Komise pro spravedlivé důchody ukázalo, že dohoda na jakékoli změně v penzích bude nedosažitelná. Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR stanovilo priority, ale ani na těch se experti neshodli.

Bylo bezpočet variant. Návrhy prošly analýzou ministerstva a odborníci konstatovali, že nižší důchody žen pramení z rozdílného odměňování mužů a žen - ne z nespravedlivě nastaveného důchodového systému. Z analýzy ministerstva vyplývá, že některé varianty by diskriminovali muže, což je protiústavní a Evropská komise by nás tvrdě zkritizovala. Česká správa sociálního zabezpečení zase namítá, že nemá ve svých informačních systémech potřebná data.


Foto: ČTK

Takže na nějaký posun si budeme muset ještě počkat.

Průměrný starobní důchod u žen v roce 2018 činil 11 219,- Kč. Muži požívali průměrný starobní důchod ve výši 13 615,- Kč. Přičemž, jak jsem se dočetla na internetu, nárok na starobní důchod nevzniká automaticky dosažením důchodového věku. Záleží i na počtu odpracovaných let, ročníku narození, v současné době i počtu vychovaných dětí a žadatel musí splňovat minimální dobu pojištění, která v současnosti musí dosáhnout minimálně 34 let. Nesplňuje-li žadatel o starobní důchod základní podmínky, může mu být starobní důchod vyměřen ve výši 6 000,- Kč.

Nechci se zabývat tím, jakým způsobem se vypočítává, spíše bych pragmaticky vyhodnotila, jak se žije ženám a mužům s průměrným starobním důchodem.

a) Žena, která je sama a má jediný zdroj příjmu starobní důchod ve výši 11 219,- Kč si musí své výdaje zredukovat na zaplacení nejnutnějších potřeb, to je bytu a s ním spojených služeb a jídlo. Žije-li v pronájmu a měsíční úhrady jsou ve výši 10 000,- Kč, zbývá jí 1 219,- Kč na jídlo a ostatní výdaje. Částka 1 219,- Kč nestačí ani na jídlo. Tudíž musí se ucházet alespoň o příspěvek na bydlení.

b) Pokud nájemné činí 8 000,- Kč, zůstane jí 3 219,- Kč na jídlo. Pokud bude hodně spořit a utratí denně 100,- Kč, dostane se na částku 3 000,- Kč. Takže přežije. Ještě jí zůstane 200,- Kč na ostatní výdaje, např. na léky, drogistické zboží, prací prášek, dopravu nebo telefon. Takže žádná hitparáda. Taktak, že přežije.

c) Pokud platí nájemné, do fondu oprav nebo za byt, domek měsíčně 6 000,- Kč, zůstane jí 5 219,- Kč na jídlo a ostatní výdaje. Zůstaneme-li u výdajů za potraviny na částce 3 000,- Kč, zbude jí 2 219,- korun na léky, prací prášky, dopravu, telefon, vánoce, což je částka, se kterou se dá při troše skromnosti vyjít. To už není takový boj o přežití.

To samé platí o muži, který má stejné potřeby k žití. Pouze vychází z vyšší částky starobního důchodu 13 615,- Kč. Varianta c) již bude pro něho slušná. Varianta b) pro muže podle mého soudu představuje za celoživotní práci živoření.

Je-li ve starobním důchodu pár, sečteme-li oba starobní důchody, dostaneme se na částku 24 834,- Kč. To už je částka, se kterou může důchodcovský pár slušně vycházet. I při první variantě a). Ještě si mohou dovolit vyjet svým starým autem na zahrádku a strávit tam několik dní, vnoučatům dát k narozeninám nebo na vánoce nějaký dáreček, našetřit na dovolenou.

Naprosto scestné mi ale připadají argumenty, že žena žije déle než muž, proto vyčerpá více peněz ze státního rozpočtu, tudíž musí mít menší důchod, aby to bylo spravedlivé vůči mužům. A nezaplétám tam ani skutečnost, že žena pobývá s dětmi na rodičovské a mateřské dovolené, takže se jí krátí počet odpracovaných let. Profesor Krebs tvrdí, že nerovnost ve výši důchodů mezi muži a ženami existuje. Je to systémový problém, ale ne důchodů, ale rodinné a sociální politiky. Ženy mají také v zaměstnání nižší příjmy.

Nechci v tomto příspěvku propagovat narovnání penzí mezi muži a ženami. Myslím ale, že jsem dostatečně jasně ukázala, jaká částka je nezbytná (jak pro muže, tak pro ženu) k tomu, aby mohli důstojným způsobem strávit zbytek svého života.

Zdroje:
Týden č.11/2019, autor článku: V. Barák
MF Dnes 12.3.2019
Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat