neděle 23. února 2020

ÚVAHA

Někteří lidé se rodí s vitální a vnímavou energií. Nejenže jim to umožňuje držet krok s dobou; kvalifikuje je to, aby svou osobnost k tomuto šílenému tempu vybavili pořádným soustem hybné síly. Jsou to šťastné bytosti. Nepotřebují zatajovat význam věcí. Nezůstávají unavení, ani nepropásnou příležitost, vykročí správnou nohou ani nevypadnou z řady a neklesnou na vedlejší kolej, aby mohli přemýšlet o procesu pohybu.

Ach! Ten pohyb vpřed, který mě opustil na silnici! Jeho fantastické barvy jsou brilantnější a krásnější než slunce na zvlněných vodách. Na čem záleží, když duše a tělo selhávají pod nohama stále tlačeného zástupu! Pohybuje se majestátním rytmem sfér. Jeho nesouhlasné střety se pohybují vzhůru v jednom harmonickém tónu, který se mísí s hudbou jiných světů - k dokončení Božího orchestru.

Je to větší než hvězdy - pohyb lidské energie; větší než tepající země a věci na ní rostoucí. Och! Mohla jsem plakat, když jsem byla ponechána na vedlejší koleji; vlevo tráva a mraky a několik hloupých zvířat. Je pravda, že se cítím jako doma ve společnosti těchto symbolů neměnnosti života. V pohybu bych měla cítit drtící nohy, kolidující střety, kruté ruce a tíživý dech. Neslyšela jsem rytmus pochodu.

Balzám na němé srdce. Buďme v klidu a čekejme u silnice.

Krátká úvaha Kate Chopinové.



A moje.

Představte si sebe, jak kráčíte s davem. Kdo doběhne první, bude vítěz. I ostatní mají za cíl projít cílovou páskou. Nekráčíte, zrychlujete svůj krok. Máte dostatek energie, víte, že pohyb je život. Dav, který se mačká, tlačí, má ostré lokty, sem, tam vám někdo stoupne na nohu. Šílená masa lidí. Nikdo nechce zůstat pozadu. To by znamenalo pád, selhání.

Nechcete být na vedlejší koleji, tak se derete s davem. Pod nohama cítíte puls země, nad sebou hvězdy. Dýcháte jeden druhému na záda, skloníte se, abyste si vydechli. Nelze, ušlapali by vás.

Vystoupíte tedy z davu a díváte se, jak mizí v dáli.



Zůstali jste stát. Na mysli vám vytane film "Koně se také střílejí". Vás nikdo střílet nebude. Natáhnete se do trávy, hltáte její hebkost, oblost a vůni. Hvězdy vám svítí nad hlavou. Srdce se uklidňuje.

Kam ten kalup a touha být první?

Klid - to je balzám na srdce. Posloucháte ticho, necháte si čechrat vlasy lehkým vánkem. Čekáte na vedlejší koleji u silnice, na kraji lesa.

A přemýšlíte. Nastoupím znovu s davem do rozjetého rychlíku?

Ano, je to adrenalin. Musím běžet jako o závod. Z mnoha důvodů. A po běhu je na místě zasloužený odpočinek. Jen kde je ten cíl?

Zdroj:
Kate Chopin: Reflection
Překlad a doslov: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat