čtvrtek 27. února 2020

OTCOVSKÁ DOVOLENÁ

Článek Dave McGinna ke studii Richarda Pettse o čerpání otcovské dovolené uvádí, že vzít si otcovskou dovolenou může zvýšit šanci na trvalý vztah.



Eric Wainwright se svými dětmi ve svém domě v Torontu dne 18. ledna 2020. Výzkumníci zjistili, že u otců, kteří si vzali otcovskou dovolenou, bylo až o 25 procent méně pravděpodobné, že jejich vztahy skončí během prvních šesti let po narození dítěte ve srovnání s páry, kde otec nevyužil rodičovskou dovolenou.

Foto: Tijana Martin/The Globe and Mail

"Musel jsem tam být, abych podpořil svou ženu," říká Wainwright, ředitel v Torontu Storeys, webových stránek zaměřených na nemovitosti. "Bylo to o tom, že tam budu pro mého partnera."

Existuje mnoho důvodů, proč by noví otcové chtěli využít rodičovskou dovolenou. Nedávná studie přidává další důvod: u mužů, kteří čerpají i krátkou dovolenou, je méně pravděpodobné, že skončí sňatek nebo vztah.

"Vezmete-li si dovolenou, nejméně dva týdny nebo méně dovolené, znamená to, že rodiče s větší pravděpodobností zůstanou spolu, alespoň po několik prvních let života svého dítěte," říká Richard Petts, profesor sociologie na Ball State University v Indianě.

Ve studii zveřejněné v listopadu 2019, Petts a kolegové, zkoumali data ze studie Rané dětství - dlouhodobá studie, projektu spravovaného Národním střediskem pro statistiku vzdělávání v USA. Studie shromáždila širokou škálu informací o 14 000 dětech a jejich rodinách od doby jejich narození v roce 2001 po mateřskou školu.

Vědci zjistili, že u otců, kteří čerpali dovolenou, bylo o 25 procent méně pravděpodobné, že jejich vztahy skončí během prvních šesti let po narození dítěte ve srovnání s páry, kde otec nevyužil rodičovskou dovolenou.

"I když pro nic jiného, ​​je to symbolické gesto, které říká, hej, budu upřednostňovat svou rodinu a práce není všechno." I to signalizuje závazek ze strany otců učinit z rodiny prioritu, což má dlouhodobé důsledky pro rodičovské vztahy," říká Petts.

"Výsledky studie jsou více důkazem toho, proč by veřejná politika měla více podporovat otcovskou dovolenou ve Spojených státech," říká Petts.

V Kanadě zavedla federální vláda nová pravidla, která vstoupila v platnost loni v březnu, aby povzbudila více otců k rodičovské dovolené. Podle nových pravidel má "druhý rodič" v úplné rodině možnost využít dalších pět až osm týdnů rodičovské dovolené nad rámec standardní 35týdenní dovolené a prodloužené 61týdenní dovolené.

Je to využití nebo ztráta motivace a zdá se, že funguje.

Od března do října loňského roku (poslední měsíc, za který jsou k dispozici údaje), čerpalo 96 940 mužů rodičovskou dovolenou ve srovnání s 81 480 během stejného období předchozího roku, podle údajů Statistiky Kanada.

Otcové, kteří čerpají dovolenou, budou pravděpodobně těmi tatínky, kteří jsou oddáni blahu svých rodin, a proto je méně pravděpodobné, že jejich vztahy skončí několik let po narození dítěte, než otcové, kteří nečerpají dovolenou, říká Tammy Laber, manželský poradce se sídlem v Torontu a registrovaný psychoterapeut.

"Velkým přínosem je, že matky se cítí, že nejsou na všechno samy, že neleží všechno na nich," dodává.
"Když je partner považován za dobrého otce, může to být rozhodující faktor v tom, že vztah přežije těžké chvíle, jak to často vidím ve své praxi," říká Laber.

"Dokonce i manželství, která nefungují úplně dobře, což je sice ten typ, který normálně vidím, kde to možná můžeme otočit, je otcovská dovolená jedním z faktorů, který to pomůže otočit: No, je to opravdu dobré tati," říká. "Pokud mi řekne, že cítí, že je to opravdu dobrý táta, je větší pravděpodobnost, že mu odpustí nějakou chybu," říká.

Zajímavé je, že Pettsova studie nezjistila, že čerpání dovolené delší než dva týdny nemělo žádný vliv na šance, že vztah přežije během šestiletého období.

Toto zjištění pravděpodobně vysvětlují kulturní normy, říká Petts.

"Dovolená je opravdu prospěšná, pokud otcové berou vše, co je v této zemi považováno za normální," říká.

"Vzhledem k tomu, že v USA není užívání dlouhých dovolených normální, může mít dlouhá dovolená negativní důsledky."

Když Wainwright odešel na dovolenou, doufal, že to signalizuje jeho manželce, že je oddaný otec, který ji podporuje, což je dobré pro dlouhodobý úspěch v jejich vztahu.

"Toto je první stavební kostka v tomto procesu," říká.



Otcovská dovolená. Rozvíjející se fenomén posledních let. Již nějakou dobu muži usilují o zrovnoprávnění v této oblasti a chtějí také právně mít nárok na čerpání otcovské rodičovské dovolené.

Po narození dítěte otec nebo partner si většinou bral a bere dovolenou. Ze zákona má nárok na převoz matky s dítětem z porodnice. Poté si otcové berou krátkodobou týdenní dovolenou, aby pomohli matce v rekonvalescenci po porodu a v péči o dítě. Tohle je ovšem klasická dovolená.

Aby byl otec/partner na otcovské dovolené není tak běžné, ale přesto k tomu dochází. Většinou je to proto, že matka není ze zdravotních důvodů se schopna starat o dítě, vydělává podstatně více než otec/partner, nemá ukončenu školní docházku.

Aby zůstali na mateřské/otcovské dovolené oba dva je nereálné z ekonomických důvodů.

Zůstane-li muž v domácnosti a stará-li se o dítě, pozná, co práce ženy na mateřské dovolené všechno obnáší. Je schopen si více vážit toho, co žena všechno vykonává a co všechno musí stihnout. I k dítěti se mu vyvine trochu jiný vztah, je-li s ním 24 hodin denně. Dítě si oblíbí toho s kým je v dennodenním kontaktu a který se o něho nepřetržitě stará a vidí, že mu na něm záleží.

Matka si váží manžela/partnera pro to, co pro ně, jako pro rodinu, vykonává. Myslím, že dnešní mužové nemají problém s postaráním se o novorozeně. Roli spíše může hrát mužská ješitnost, co tomu řeknou ostatní, problémy v práci, které se mohou vyskytnout, bude-li muž na rodičovské dovolené až do nástupu dítěte do školky.

Pro vztah to může mít pozitivní vliv, i když tam roli hraje mnoho dalších aspektů. Rozhodně je to řešení a mohou se tak vybudovat pevné, přátelské vztahy v rodině, kdy muž nemusí mít zájem přetrhávat vzájemná pouta, která byla vytvořena a utužena tím, že byl na otcovské dovolené.

Znám takové případy a vím, že muž je schopen plnohodnotně zastoupit ženu a je na jejich rozhodnutí, kdo bude čerpat rodičovskou dovolenou. Nicméně pořád ve většině případů to je matka, už i proto, že je zdrojem potravy.

Zdroj:
Překlad a doslov: Mirijam

Žádné komentáře:

Okomentovat