úterý 7. července 2020

Výlet do Prahy I.

Z toulek Prahou



Žižkovská televizní věž je se svými 216 m nejvyšší stavbou metropole. Prahu z výšky 93 m máte jako na dlani. Celé jedno patro je zasvěceno relaxaci a především prvotřídní gastronomii. Autory projektu z 80. let 20. století jsou architekti V. Aulický a J. Kozák. Na konstrukci věže je umístěno 10 obřích soch miminek ("Babies") od předního českého umělce Davida Černého. Lezoucí babies jsou černá. Nevím, zda to není rasistické, včetně jména tvůrce.



Olšanské hřbitovy jsou největší pražské pohřebiště o rozloze přes 50 ha. Nacházejí se na Žižkově, tj. Praze 3. Jsou rozděleny ulicí Jana Želivského na dvě části. Zdály se mi dost opuštěné, i přes mnohé známé slavné osobnosti, které jsou zde pochovány, např. Palach, Voskovec a Werich, Jungmann, Ivan Hlinka, Karel Havlíček Borovský, Miroslav Tyrš a další.



hlídač Olšanských hřbitovů



graffiti z plavby lodí po Vltavě




Růžová zahrada na Petříně patří mezi nejnavštěvovanější místa. Je osázena dvanácti tisíci růžemi. Nachází se mezi barokním opevněním, Štefánikovou hvězdárnou a horní stanicí lanové dráhy na náhorní plošině Petřína.



Petřínská rozhledna s výškou 65,5 metrů tvoří dominantu Prahy. Nachází se v nadmořské výšce 324 metrů. Je umístěna na Malé Straně v Praze 1.

Žádné komentáře:

Okomentovat