sobota 11. července 2020

JAK ŽÍT VYROVNANÝ ŽIVOT

Jak žít vyrovnaný život? Takové základním pravidlo je psáno v Bibli, druhý bod z Desatera: Miluj bližního svého jako sám sebe.

Z básně Bodo Rulfa Kdo nemá rád sám sebe, nemůže milovat své bližní, přináším výňatek:

láska k sobě
tu pozornost
porozumění přijetí
a trpělivost
které si sám odpíráš
ti nikdo nenahradí

A shodou okolností jsem desatero shrnula do deseti rad, kterými bychom se měli řídit, chceme-li žít úspěšný, šťastný a vyrovnaný život bez depresí, strachu a úzkosti. Vychází z pera amerického básníka Maxe Ehrmanna.

Desiderata je krátká báseň v próze o tom, jak dosáhnout štěstí v životě. Jejím autorem byl americký spisovatel, básník, právník a filozof Max Ehrmann, žijící v letech 1872 - 1945. Poprvé ji uveřejnil roku 1927.


Desiderata (Po čem toužit)

Procházej klidně hlukem a vřavou a nezapomínej na to, jaký mír může spočívat v tichu. Pokud je to možné, aniž by ses vzdal svého Já, vycházej v dobrém se všemi lidmi.

Své mínění vyslovuj pokojně a jasně a naslouchej druhým, i prosťáčkům a nevědomcům, také oni mají svůj příběh.

Vyhýbej se hlučným a agresivním, jsou zhoubou pro tvého ducha. Pokud se poměřuješ s druhými, může to být marné a trpké, vždyť vždycky bude někdo větší a někdo menší než ty.

Těš se ze svých výkonů i ze svých plánů. Zajímej se o svou vlastní kariéru, byť je sebeskrovnější - je to tvůj skutečný majetek v proměnách života.

Buď obezřetný v obchodních záležitostech, neboť svět je samá šalba, samý klam. Nebuď však slepý k tomu dobrému, co je kolem tebe: leckdo bojuje za vznešené ideály a všude je život plný hrdinství.

Buď sám sebou. Především nepředstírej náklonnost. Nemluv cynicky o lásce. Vždyť ve srovnání se vší tou zchátralostí a bídou je nepomíjivá jako tráva.

Přijímej laskavě radu stáří a půvabně se vzdávej radostí mládí.

Posiluj svou vnitřní sílu, abys byl ozbrojen proti nečekaným ranám osudu. Nestresuj se však temnými představami. Mnoho obav se rodí z únavy a osamělosti.

Nehledě na spásnou sebedisciplínu, zacházej se sebou mírně. Jsi dítětem vesmíru, stejně jako stromy a hvězdy. Máš právo na svou existenci.

Ať to chápeš nebo ne, universum se nepopiratelně vyvíjí tak, jak má. Proto žij v míru s Bohem, ať už si ho představuješ jakkoli, ať pracuješ jakkoli tvrdě, ať toužíš po čemkoliv, v matoucí vřavě života žij v míru se svou duší. Přes všechen klam, navzdory všemu soužení a všem snům, které přišly vniveč, je svět krásný. Buď veselý. Usiluj o své štěstí.

Žádné komentáře:

Okomentovat